Ala suresi 8. ayeti okunuşu , Ayet kelimesinin türkçe karşılığı.

  1. Ayet
  2. mp3
  3. Sayfada
Ala suresi 8 ayeti okunuşu - Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Resmi Kur'an-ı Kerim Sayfasıdır , Abdulbaki Gölpınarlı meali, Kuran Araştırmaları Vakfı & ayet nasıl okunur : Ala suresi - Al-Ala aya 8 (The Most High).
  
   

﴿وَنُيَسِّرُكَ لِلْيُسْرٰىۚ ﴾ [الأعلى: 8]

ayet arapça & türkçe okunuşu

Ve nuyessiruke lilyusrâ [Ala: 8]


Meal Kur'an-ı Kerim - Diyanet

Kolay olanı yapmayı sana kolaylaştırırız. [Ala: 8]


Ala Suresi 8. ayet tefsiri

Kâinattaki eşsiz güzellik ve nizama, bu mükemmel düzeni dağılıp yok olmaktan koruyan yüce yaratıcıya değinildikten sonra, kendisine indirilen Kur’ân-ı Kerîm ayetlerinden az da olsa bazı kısımlarını kaybetmekten ya da unutmaktan tir tir titreyen ve onu okuyup ezberlemek için kendini yoran Allah Resûlü ( s.a.s. )’e bu bakımdan büyük müjdeler içeren ayetler gelmektedir. Bu ayetler Kur’an’ın ezberlenmesi ve korunması hususunda Peygamber Efendimize tam bir güven telkin etmekte ve inen ayetlerin herhangi bir zorlanmaya gerek kalmaksızın hafızasına kaydedileceğini ve bir daha asla unutmayacağını müjdelemektedir.

Hakikaten Sevgili Peygamberimiz Cebrâil’in kendisine getirdiği ayetleri unutmamak için korkudan aceleyle tekrarlardı. ( bk. Tâhâ 20/114; Kıyâmet 75/16-19 ) Bu yüzden yüce Allah değerli elçisine: “ Rasûlüm! İşte biz böylece sana emrimizle ölü kalplere hayat bahşeden bu Kur’an’ı vahyettik. Yoksa daha önce sen kitap nedir, iman nedir, bilmezdin... ” ( Şûrâ 42/52 ) ayeti gereğince onun daha önce kitap nedir, iman nedir bilmezken bundan böyle Cebrâil vasıtasıyla okuyacağı bir kitap olan Kur’an’ı vahyederek bunu ona okutacağını, hafızasına yerleştirip iyice belleteceğini haber vermektedir.

Kur’ân-ı Kerîm Allah Resûlü ( s.a.s. )’e bir mûcize olarak indirildiği gibi, her ayetin ona Allah tarafından tek tek ezberletilmesi ve bir daha unutmaması da bir başka mûcizedir. Buna göre Peygamberimizin, kendisine okunan bir kelimeyi unutarak yerine aynı anlamda farklı bir kelime dahi söylemesi mümkün değildir. Bu unutmama va‘dinin gelecek zamanları da kapsayacak şekilde haber verilmesi ve öylece vuku bulması da diğer bir mûcize olmuştur. Dolayısıyla âyet-i kerîmedeki “ okutmak ”tan kastedilen “ ezberden okutmak ”tır; yoksa yazı ile yüzünden okutmak değildir. Unutmamaktan maksadın, inen ayetlerin gereği ile amel etmek olduğu da anlaşılabilir.

Burada bir garanti verilmekte ancak, “ Allah’ın dilediği başka ” kaydıyla buna bir istisna getirilmektedir. Resûl-i Ekrem ( s.a.s. )’in Kur’an’ı ezberlemesi, kendi kabiliyet ve istidadıyla başardığı bir iş değil, tamamen sonsuz kerem sahibi Allah’ın lutuf ve yardımıyla olmuştur. Her şeyin mutlak sahibi Cenâb-ı Hak olduğundan, şayet O dilerse istediğini yapar, sana da Kur’an’ı unutturabilir. Sana garanti verdi diğe kendini aciz bırakmış değildir. Onu hiçbir şey aciz bırakamaz. Dilerse böyle bir hafıza kuvveti verdikten sonra onu geri alabilir, hatta bütünüyle yok edebilir. ( bk. İsrâ 17/86 )

Şunu da gözden uzak tutmamak gerekir ki Hak Teâlâ sevgili Peygamberine değişik hikmetlere dayalı olarak bir kısım ayetleri tamamen unutturmuş olabilir. Bunlar neshedilerek uygulamadan kaldırılmış ayetlerdir.

Ayetteki istisna zaman ve miktar açısından “ azlık ” bildiriyor da olabilir. Zira Allah Resûlü bazı ayetleri bir anlık unutabiliyordu. Rivayete göre Resûl-i Ekrem ( s.a.s. ) bir gün sabah namazını kıldırırken bir ayeti atlamış, Übey b. Ka’b: “ Ey Allah’ın Rasûlü, siz şu ayeti okumadınız, yoksa nesh mi oldu? ” diye sormuş, Sevgili Peygamberimiz de: “ Hayır okurken ben bu ayeti unutmuşum ” buyurmuştur. ( Buhârî, Ezan 69; Müslim, Mesâcid 97-99 )

Şu kadar var ki bu tür unutmalar, daimî değil anlık durumlardır. Peygamberimizin bu neviden unutmaları beşer olması cihetiyle normaldir. Fakat Efendimiz için devamlı ve tamamen unutma söz konusu değildir.

Burada açığı da gizliyi de çok iyi bilen Yüce Allah, fert ve toplum olarak herkesi ilâhî murakabe altında yaşamaya çağırmaktadır. Sonra Peygamberimiz ( s.a.s. )’e ve onun mübârek şahsında her mü’mine, istikbâle ait müjdeler vermektedir. Allah’ın her şeyi gördüğü ve bildiği şuuruyla istikâmet üzere hareket ettiği takdirde onu:

    Her hususta en kolay yola ve gayeye erdireceğini,

    Gerekli her işi kolaylıkla yapıp bitirebileceği bir kabiliyet ve istidâdı ona yerleştireceğini,

    Buna bağlı olarak bilgide, amelde, eğitim-öğretimde ve insanlara dini tebliğde en kolay yolu ona göstereceğini müjdeler. Çünkü, en büyük gayelere en kolay yollardan varmak, Peygamberimiz ( s.a.s. )’in getirdiği İslâm dini ve şeriatinin bir hususiyetidir.

Bunun da temeli tevhid inancı, ihlas, doğru bilgi ve bu bilgiye göre ihlaslı ameldir. Her kolaylığın başı budur. Öyleyse:


Ömer Çelik Tefsiri
Ala suresi Diyanet

Ala'den 8 Ayeti'ni dinle


Ala suresi 8 ayeti anlamı - okunuşu

Biz, her hususta dine uygun tarzda gâyeni gerçekleştirebilmen için yürümen gereken yolu sana kolaylaştıracağız.


Mokhtasar tefsiri

Allah’ın razı olduğu ve cennete sokan amelleri senin için kolaylaştıracağız.


Ali Fikri Yavuz

Hem seni, (vahy ezberlemek, şeriatı tebliğ etmek hususunda) en kolay yola muvaffak kılacağız


İngilizce - Sahih International


And We will ease you toward ease.

Ala suresi oku

Abdulbaki Gölpınarlı meali


Ve sana, en kolay yolda başarı vereceğiz.


Azerice Bunyadov Memmedeliyev


Biz sənə ən asan olanı (islam şəriətini) müyəssər edərik.


Kuran Araştırmaları Vakfı


Seni en kolaya muvaffak kılacağız.

Ala suresi (Al-Ala) 8 ayeti arapça okunuşu

﴿وَنُيَسِّرُكَ لِلْيُسْرَىٰ﴾
[ الأعلى: 8]

venüyessiruke lilyüsra

ونيسرك لليسرى

سورة: الأعلى - آية: ( 8 )  - جزء: ( 30 )  -  صفحة: ( 591 )


English Türkçe Indonesia
Русский Français فارسی
تفسير انجليزي اعراب

Türkçe Kur'an-ı Kerim ayetler

  1. Allah'ın dininden başka bir din mi arzu ediyorlar? Oysa göklerde ve yerde kim varsa, ister
  2. Sizi gözleyenler, Allah'tan size bir zafer gelirse, "Sizinle beraber değil miydik?" derler; eğer kafirlere bir
  3. Çünkü onlar, bundan önce, dünyada, nimet içinde bulunurlar iken, büyük günah işlemekte direnir dururlardı.
  4. Kitap'da Musa'ya dair anlattıklarımızı da an. O seçkin kılınmış bir insan, tarafımızdan gönderilmiş bir peygamberdi.
  5. İnsanın içine işleyen bir sıcaklık ve kaynar su içinde, serinliği ve hoşluğu olmayan kara bir
  6. Ey İsrailoğulları! Size verdiğim nimeti hatırlayın ve ahdimi yerine getirin ki Ben de yerine getireyim;
  7. Onların olayını sana Biz gerçek olarak anlatıyoruz: Onlar Rablerine inanmış birkaç gençti. Onların hidayetlerini artırmış
  8. Bu Kuran, Allah'tandır, başkası tarafından uydurulmuş değildir. Ancak kendinden öncekini doğrular ve O Kitap'ı açıklar.
  9. O zaman onlara kendi katımızdan büyük bir ecir verir ve onları doğru yola eriştirirdik.
  10. O yüksek katların ne olduğunu sen bilir misin?

türkçe Kuran sureleri :

Bakara suresi Âl-i İmrân Nisâ suresi
Mâide suresi Yûsuf suresi İbrâhîm suresi
Hicr suresi Kehf suresi Meryem suresi
Hac suresi Kasas suresi Ankebût suresi
As-Sajdah Yâsîn suresi Duhân suresi
fetih suresi Hucurât suresi Kâf suresi
Necm suresi Rahmân suresi vakıa suresi
Haşr suresi Mülk suresi Hâkka suresi
İnşikâk suresi Alâ suresi Gâşiye suresi

En ünlü Kur'an okuyucularının sesiyle surah Ala indirin:

Ala Suresi mp3 : Ala suresini dinlemek ve indirmek için okuyucuyu seçin Yüksek kalitede tamamlayın
Ala Suresi Ahmed El Agamy
Ahmed Al Ajmy
Ala Suresi Bandar Balila
Bandar Balila
Ala Suresi Khalid Al Jalil
Khalid Al Jalil
Ala Suresi Saad Al Ghamdi
Saad Al Ghamdi
Ala Suresi Saud Al Shuraim
Saud Al Shuraim
Ala Suresi Abdul Basit Abdul Samad
Abdul Basit
Ala Suresi Ammar Al-Mulla
Ammar Al-Mulla
Ala Suresi Abdullah Basfar
Abdullah Basfar
Ala Suresi Abdullah Awwad Al Juhani
Abdullah Al Juhani
Ala Suresi Fares Abbad
Fares Abbad
Ala Suresi Maher Al Muaiqly
Maher Al Muaiqly
Ala Suresi Muhammad Siddiq Al Minshawi
Al Minshawi
Ala Suresi Al Hosary
Al Hosary
Ala Suresi Al-afasi
Mishari Al-afasi
Ala Suresi Yasser Al Dosari
Yasser Al Dosari


Sunday, May 11, 2025

Bizim için dua et, teşekkürler