Al-'Ankabut · 8/69
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-'Ankabut
وَوَصَّيْنَا الْإِنسَانَ بِوَالِدَيْهِ حُسْنًا ۖ وَإِن جَاهَدَاكَ لِتُشْرِكَ بِي مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ فَلَا تُطِعْهُمَا ۚ إِلَيَّ مَرْجِعُكُمْ فَأُنَبِّئُكُم بِمَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ ۝٨
Wa wassainal insaana biwaalidaihi husnanw wa in jaahadaaka litushrika bee maa laisa laka bihee `ilmun falaa tuti`humaa; ilaiya marji`ukum fa unabbi`ukum bimaa kuntum ta`maloon
📖 Dalam Bahasa Melayu
Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; dan jika mereka berdua mendesakmu supaya engkau mempersekutukan Daku (dalam ibadatmu) dengan sesuatu yang engkau tidak mempunyai pengetahuan mengenainya, maka janganlah engkau taat kepada mereka. Kepada Akulah tempat kembali kamu semuanya, kemudian Aku akan menerangkan kepada kamu segala yang kamu telah kerjakan.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • وَصَّيْنَا – Kami telah mewasiatkan dan memerintahkan dengan penuh penekanan.
  • حُسْنًا – Kebaikan yang sempurna dalam ucapan dan perbuatan.
  • جَاهَدَاكَ – Keduanya berusaha bersungguh-sungguh dan mendesakmu.
  • لِتُشْرِكَ بِي – Agar engkau mempersekutukan Aku dalam ibadah.
  • مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ – Sesuatu yang engkau tidak mempunyai ilmu tentangnya, kerana ia adalah batil dan tidak berasas.
  • مَرْجِعُكُمْ – Tempat kembali kamu semua.

Tafsir Ayat:

Allah SWT dengan penuh kasih sayang telah mewasiatkan kepada setiap insan agar berbakti dan berbuat baik kepada kedua ibu bapanya dengan sebaik-baik kebaikan, sama ada melalui perkataan yang lembut mahupun perbuatan yang mulia. Ini adalah perintah yang agung dan kedudukan ibu bapa dalam Islam sangatlah tinggi.

Akan tetapi, wahai insan, sekiranya kedua ibu bapamu berusaha bersungguh-sungguh untuk memaksamu supaya mempersekutukan Allah SWT — iaitu perkara yang engkau tidak mempunyai sebarang ilmu tentang kebenarannya kerana ia adalah kebatilan yang nyata — maka janganlah sekali-kali engkau taati mereka dalam perkara tersebut. Ketaatan kepada makhluk tidak dibenarkan apabila ia membawa kepada kemaksiatan kepada Allah SWT. Ini sebagaimana yang berlaku kepada Sa'ad bin Abi Waqqas RA, yang ibunya enggan makan dan minum sehingga beliau meninggalkan Islam, namun beliau tetap tidak tunduk kepada kehendak ibunya dalam perkara syirik.

Dan ketahuilah bahawa kepada Allah jualah tempat kembali kamu semua pada hari kiamat kelak. Maka Dia akan memberitahu kamu segala apa yang telah kamu kerjakan di dunia ini, sama ada amal soleh mahupun amal buruk, dan akan memberi balasan yang setimpal kepada setiap amalan tersebut.


Pengajaran dan Seruan:

Wahai saudara seislamku yang dikasihi! Lihatlah betapa indahnya ajaran Islam ini — ia menggabungkan antara hak Allah dan hak ibu bapa dengan seimbang. Berbakti kepada ibu bapa adalah wajib, tetapi keimanan kepada Allah SWT adalah di atas segala-galanya. Jangan pernah mengorbankan akidahmu kerana cinta kepada sesiapa pun, kerana Allah SWT yang menciptakanmu dan ibu bapamu adalah lebih berhak untuk disembah dan ditaati.

Namun, ingatlah bahawa kebaikan kepada ibu bapa tetap berterusan walaupun mereka berbeza agama denganmu. Berbuat baiklah kepada mereka, layanilah mereka dengan penuh kasih sayang, tetapi jangan sekali-kali engkau meninggalkan agama Allah SWT. Sesungguhnya syurga itu di bawah telapak kaki ibu, dan redha Allah terletak pada redha ibu bapa — tetapi semua ini dalam lingkungan ketaatan kepada Allah SWT.

Marilah kita renungkan: Bagaimana kedudukan kita dengan ibu bapa kita pada hari ini? Adakah kita telah berbuat baik kepada mereka sebagaimana mereka bersusah payah membesarkan kita? Dan yang lebih penting, adakah kita menjaga akidah kita daripada sebarang bentuk syirik walau dengan alasan apa sekalipun? Semoga Allah SWT mengurniakan kita keikhlasan dalam beribadah kepada-Nya dan kebaikan dalam berbakti kepada kedua ibu bapa kita. Amin.



📜 Ayat 6-10 — Surah Al-'Ankabut

6وَمَن جَاهَدَ فَإِنَّمَا يُجَاهِدُ لِنَفْسِهِ ۚ إِنَّ اللَّهَ لَغَنِيٌّ عَنِ الْعَالَمِينَ
Dan sesiapa yang berjuang (menegakkan Islam) maka sesungguhnya dia hanyalah berjuang untuk kebaikan dirinya sendiri; sesungguhnya Allah Maha Kaya (tidak berhajatkan sesuatupun) daripada sekalian makhluk.
7وَالَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَنُكَفِّرَنَّ عَنْهُمْ سَيِّئَاتِهِمْ وَلَنَجْزِيَنَّهُمْ أَحْسَنَ الَّذِي كَانُوا يَعْمَلُونَ
Dan orang-orang yang beriman serta beramal soleh sesungguhnya Kami akan hapuskan dari mereka kesalahan-kesalahan mereka, dan Kami akan membalas apa yang mereka telah kerjakan - dengan sebaik-baik balasan.
8وَوَصَّيْنَا الْإِنسَانَ بِوَالِدَيْهِ حُسْنًا ۖ وَإِن جَاهَدَاكَ لِتُشْرِكَ بِي مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ فَلَا تُطِعْهُمَا ۚ إِلَيَّ مَرْجِعُكُمْ فَأُنَبِّئُكُم بِمَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ
Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya; dan jika mereka berdua mendesakmu supaya engkau mempersekutukan Daku (dalam ibadatmu) dengan sesuatu yang engkau tidak mempunyai pengetahuan mengenainya, maka janganlah engkau taat kepada mereka. Kepada Akulah tempat kembali kamu semuanya, kemudian Aku akan menerangkan kepada kamu segala yang kamu telah kerjakan.
9وَالَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَنُدْخِلَنَّهُمْ فِي الصَّالِحِينَ
Dan orang-orang yang beriman serta beramal soleh, sudah tentu Kami akan masukkan mereka dalam kumpulan orang-orang yang soleh (dengan mendapat sebaik-baik balasan).
10وَمِنَ النَّاسِ مَن يَقُولُ آمَنَّا بِاللَّهِ فَإِذَا أُوذِيَ فِي اللَّهِ جَعَلَ فِتْنَةَ النَّاسِ كَعَذَابِ اللَّهِ وَلَئِن جَاءَ نَصْرٌ مِّن رَّبِّكَ لَيَقُولُنَّ إِنَّا كُنَّا مَعَكُمْ ۚ أَوَلَيْسَ اللَّهُ بِأَعْلَمَ بِمَا فِي صُدُورِ الْعَالَمِينَ
Dan ada sebahagian dari manusia yang berkata: "Kami beriman kepada Allah"; kemudian apabila ia diganggu dan disakiti pada jalan Allah, ia jadikan gangguan manusia itu seperti azab seksa Allah (lalu ia taatkan manusia). Dan jika datang pertolongan dari Tuhanmu memberi kemenangan kepadamu, mereka sudah tentu akan berkata: "Kami adalah sentiasa bersama-sama kamu". (Mengapa mereka berdusta?) Bukankah Allah lebih mengetahui akan apa yang terpendam dalam hati sekalian makhluk?
Al-'AnkabutIndeks Al-Quran
69Ayat
MakkiyahRevelation
8Ayat

Terjemahan — Al-'Ankabut 8

Surah Al-'Ankabut Ayat 8 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya;…

Surah Ayat 8/69 — Surah Al-'Ankabut العنكبوت (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-'Ankabut Dengar, Surah Al-'Ankabut Terjemahan, Surah Al-'Ankabut mp3, Surah Al-'Ankabut pdf. Ayat 6–10. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda