Al-Fath · 11/29
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-Fath
سَيَقُولُ لَكَ الْمُخَلَّفُونَ مِنَ الْأَعْرَابِ شَغَلَتْنَا أَمْوَالُنَا وَأَهْلُونَا فَاسْتَغْفِرْ لَنَا ۚ يَقُولُونَ بِأَلْسِنَتِهِم مَّا لَيْسَ فِي قُلُوبِهِمْ ۚ قُلْ فَمَن يَمْلِكُ لَكُم مِّنَ اللَّهِ شَيْئًا إِنْ أَرَادَ بِكُمْ ضَرًّا أَوْ أَرَادَ بِكُمْ نَفْعًا ۚ بَلْ كَانَ اللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرًا ۝١١
Sa yaqoolu lakal mukhal lafoona minal-A`raabi shaighalatnaaa amwaalunaa wa ahloonaa fastaghfir lanaa; yaqooloona bi alsinatihim maa laisa fee quloobihim; qul famany yamliku lakum minal laahi shai`an in araada bikum darran aw araada bikum naf`aa; bal kaanal laahu bimaa ta`maloona Khabeeraa
📖 Dalam Bahasa Melayu
Orang-orang "A'raab" (kaum Arab Badwi) yang ketinggalan tidak turut (bersama-sama denganmu ke Hudaibiyah), akan berkata kepadamu (wahai Muhammad): "Kami telah dihalangi oleh urusan menjaga keselamatan harta benda dan anak isteri kami; oleh itu, pohonkanlah ampun kepada Allah untuk kami". Mereka berkata dengan lidahnya apa yang tidak ada dalam hatinya. Katakanlah (wahai Muhammad: "Jika demikian sebab ketinggalan kamu) maka adakah sesiapa yang berkuasa mempertahankan kamu daripada terkena atau menerima sesuatu ketetapan dari Allah jika Ia tetapkan kamu ditimpa bahaya atau beroleh manfaat? (Tidak ada sesiapapun, dan apa yang kamu katakan itu bukanlah menjadi sebab) bahkan Allah adalah Maha Mendalam pengetahuanNya tentang sebab ketinggalan yang kamu lakukan itu (dan Ia akan membalasnya).

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • الْمُخَلَّفُونَ : Orang-orang yang ditinggalkan (tidak ikut serta) kerana uzur atau alasan palsu.
  • الْأَعْرَابِ : Orang-orang Arab Badwi (penduduk padang pasir) yang tinggal di sekitar Madinah.
  • شَغَلَتْنَا : Telah menyibukkan kami / menghalangi kami.
  • فَاسْتَغْفِرْ لَنَا : Maka mohonkanlah ampunan untuk kami.
  • ضَرًّا : Keburukan / kemudaratan.
  • نَفْعًا : Kebaikan / manfaat.
  • خَبِيرًا : Maha Mengetahui secara mendalam dan terperinci.

Tafsir Ayat:

Wahai Nabi Muhammad ﷺ, apabila engkau kembali dari Perjalanan ke Hudaibiyah dan menegur mereka, orang-orang Arab Badwi yang sengaja tidak menyertaimu dalam perjalanan menuju Makkah itu akan berkata dengan alasan: "Harta benda kami dan keluarga kami telah menyibukkan kami, sehingga kami tidak dapat turut serta bersamamu. Maka mohonkanlah ampunan kepada Allah untuk kami atas keterlambatan kami ini."

Namun Allah ﷻ membongkar kepalsuan mereka dengan menyatakan bahawa mereka hanya berkata dengan lidah mereka semata-mata, sedangkan hati mereka tidaklah benar-benar mengharapkan doa ampunan darimu. Mereka hanyalah berdalih dan mencari alasan untuk menutupi kelemahan iman dan rasa takut mereka.

Allah ﷻ memerintahkan engkau wahai Nabi untuk menjawab mereka: "Katakanlah: Siapakah yang dapat menghalangi kehendak Allah ke atas kamu sekalian? Jika Allah menghendaki keburukan menimpa kamu, atau jika Dia menghendaki kebaikan untuk kamu, maka tiada siapa pun yang mampu menolak atau mendatangkannya selain Allah semata. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui segala apa yang kamu lakukan, sama ada yang zahir mahupun yang tersembunyi di dalam hati kamu."

Ayat ini menegaskan bahawa alasan-alasan yang mereka kemukakan hanyalah dusta belaka. Mereka tidak benar-benar memohon keampunan, kerana keampunan itu memerlukan keikhlasan dan taubat yang sebenar. Allah ﷻ mengetahui hakikat hati mereka yang penuh dengan kemunafikan, dan tiada sesuatu pun yang tersembunyi daripada pengetahuan-Nya.


Pengajaran dan Peringatan:

Saudaraku sekalian, ayat ini mengingatkan kita bahawa Allah ﷻ Maha Mengetahui segala isi hati hamba-Nya. Janganlah kita menjadi seperti golongan munafik yang pandai bercakap dengan alasan-alasan yang indah, tetapi hati mereka kosong daripada keikhlasan dan ketaatan. Setiap kali kita berdalih untuk meninggalkan ketaatan atau kebaikan, ingatlah bahawa Allah sentiasa melihat dan mengetahui niat sebenar kita.

Oleh itu, marilah kita perbaiki hubungan kita dengan Allah ﷻ, jadikanlah setiap amalan kita ikhlas kerana-Nya, dan janganlah kita mencari alasan untuk meninggalkan perintah-Nya. Sesungguhnya Allah itu Maha Pengampun lagi Maha Penyayang kepada hamba-hamba-Nya yang benar-benar bertaubat dan kembali kepada-Nya dengan hati yang tulus. Semoga kita semua termasuk dalam golongan hamba-Nya yang jujur dan ikhlas dalam setiap perkataan dan perbuatan.



📜 Ayat 9-13 — Surah Al-Fath

9لِّتُؤْمِنُوا بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ وَتُعَزِّرُوهُ وَتُوَقِّرُوهُ وَتُسَبِّحُوهُ بُكْرَةً وَأَصِيلًا
(Kami mengutusmu wahai Muhammad) supaya engkau dan umatmu beriman kepada Allah dan RasulNya, dan supaya kamu kuatkan ugamaNya serta memuliakanNya, dan supaya kamu beribadat kepadaNya pada waktu pagi dan petang.
10إِنَّ الَّذِينَ يُبَايِعُونَكَ إِنَّمَا يُبَايِعُونَ اللَّهَ يَدُ اللَّهِ فَوْقَ أَيْدِيهِمْ ۚ فَمَن نَّكَثَ فَإِنَّمَا يَنكُثُ عَلَىٰ نَفْسِهِ ۖ وَمَنْ أَوْفَىٰ بِمَا عَاهَدَ عَلَيْهُ اللَّهَ فَسَيُؤْتِيهِ أَجْرًا عَظِيمًا
Sesungguhnya orang-orang yang memberi pengakuan taat setia kepadamu (wahai Muhammad - untuk berjuang menentang musuh), mereka hanyasanya memberikan pengakuan taat setia kepada Allah; Allah mengawasi keadaan mereka memberikan taat setia itu (untuk membalasnya). Oleh itu, sesiapa yang tidak menyempurnakan janji setianya maka bahaya tidak menyempurnakan itu hanya menimpa dirinya; dan sesiapa yang menyempurnakan apa yang telah dijanjikannya kepada Allah, maka Allah akan memberi kepadanya pahala yang besar.
11سَيَقُولُ لَكَ الْمُخَلَّفُونَ مِنَ الْأَعْرَابِ شَغَلَتْنَا أَمْوَالُنَا وَأَهْلُونَا فَاسْتَغْفِرْ لَنَا ۚ يَقُولُونَ بِأَلْسِنَتِهِم مَّا لَيْسَ فِي قُلُوبِهِمْ ۚ قُلْ فَمَن يَمْلِكُ لَكُم مِّنَ اللَّهِ شَيْئًا إِنْ أَرَادَ بِكُمْ ضَرًّا أَوْ أَرَادَ بِكُمْ نَفْعًا ۚ بَلْ كَانَ اللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرًا
Orang-orang "A'raab" (kaum Arab Badwi) yang ketinggalan tidak turut (bersama-sama denganmu ke Hudaibiyah), akan berkata kepadamu (wahai Muhammad): "Kami telah dihalangi oleh urusan menjaga keselamatan harta benda dan anak isteri kami; oleh itu, pohonkanlah ampun kepada Allah untuk kami". Mereka berkata dengan lidahnya apa yang tidak ada dalam hatinya. Katakanlah (wahai Muhammad: "Jika demikian sebab ketinggalan kamu) maka adakah sesiapa yang berkuasa mempertahankan kamu daripada terkena atau menerima sesuatu ketetapan dari Allah jika Ia tetapkan kamu ditimpa bahaya atau beroleh manfaat? (Tidak ada sesiapapun, dan apa yang kamu katakan itu bukanlah menjadi sebab) bahkan Allah adalah Maha Mendalam pengetahuanNya tentang sebab ketinggalan yang kamu lakukan itu (dan Ia akan membalasnya).
12بَلْ ظَنَنتُمْ أَن لَّن يَنقَلِبَ الرَّسُولُ وَالْمُؤْمِنُونَ إِلَىٰ أَهْلِيهِمْ أَبَدًا وَزُيِّنَ ذَٰلِكَ فِي قُلُوبِكُمْ وَظَنَنتُمْ ظَنَّ السَّوْءِ وَكُنتُمْ قَوْمًا بُورًا
"(Itu bukanlah sebabnya) bahkan sebabnya kamu telah menyangka bahawa Rasulullah dan orang-orang yang beriman (yang pergi berperang akan binasa semuanya dan) tidak akan kembali lagi kepada akan isteri dan keluarga masing-masing selama-lamanya; dan sangkaan yang demikian itu diperelokkan (oleh Syaitan) di dalam hati kamu (serta menerimanya); dan lagi kamu telah menyangka berbagai-bagai sangkaan yang buruk (terhadap ugama Allah yang dibawa oleh RasulNya); dan (dengan itu) menjadilah kamu kaum yang rosak binasa".
13وَمَن لَّمْ يُؤْمِن بِاللَّهِ وَرَسُولِهِ فَإِنَّا أَعْتَدْنَا لِلْكَافِرِينَ سَعِيرًا
Dan (ingatlah bahawa) sesiapa yang tidak beriman kepada Allah dan RasulNya, maka sesungguhnya Kami sediakan bagi orang-orang kafir itu api neraka yang menjulang-julang.
Al-FathIndeks Al-Quran
29Ayat
MadaniyahRevelation
11Ayat

Terjemahan — Al-Fath 11

Surah Al-Fath Ayat 11 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Orang-orang "A'raab" (kaum Arab Badwi) yang ketinggalan tidak turut (bersama-sama…

Surah Ayat 11/29 — Surah Al-Fath الفتح (Madaniyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Fath Dengar, Surah Al-Fath Terjemahan, Surah Al-Fath mp3, Surah Al-Fath pdf. Ayat 9–13. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda