Al-Mujadalah · 22/22
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-Mujadalah
لَّا تَجِدُ قَوْمًا يُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ يُوَادُّونَ مَنْ حَادَّ اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَلَوْ كَانُوا آبَاءَهُمْ أَوْ أَبْنَاءَهُمْ أَوْ إِخْوَانَهُمْ أَوْ عَشِيرَتَهُمْ ۚ أُولَٰئِكَ كَتَبَ فِي قُلُوبِهِمُ الْإِيمَانَ وَأَيَّدَهُم بِرُوحٍ مِّنْهُ ۖ وَيُدْخِلُهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا ۚ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمْ وَرَضُوا عَنْهُ ۚ أُولَٰئِكَ حِزْبُ اللَّهِ ۚ أَلَا إِنَّ حِزْبَ اللَّهِ هُمُ الْمُفْلِحُونَ ۝٢٢
Laa tajidu qawmany yu`minoona billaahi wal yawmil aakhiri yuwaaaddoona man haaaddal laaha wa Rasoolahoo wa law kaanooo aabaaa`ahum aw abnaaa`ahum aw ikhwaa nahum aw `asheeratahum; ulaaa`ika kataba fee quloobihi mul eemaana wa ayyadahum biroohimminhu wa yudkhilu hum jannatin tajree min tahtihal anhaaru khaalideena feehaa; radiyal laahu `anhum wa radoo `anh; ulaaa `ika hizbul laah; alaaa inna hizbal laahi humul muflihoon
📖 Dalam Bahasa Melayu
Engkau tidak akan dapati sesuatu kaum yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, tergamak berkasih-mesra dengan orang-orang yang menentang (perintah) Allah dan RasulNya, sekalipun orang-orang yang menentang itu ialah bapa-bapa mereka, atau anak-anak mereka, atau saudara-saudara mereka, ataupun keluarga mereka. Mereka (yang setia) itu, Allah telah menetapkan iman dalam hati mereka, dan telah menguatkan mereka dengan semangat pertolongan daripadaNya; dan Dia akan memasukkan mereka ke dalam Syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka tetap kekal di dalamnya. Allah reda akan mereka dan mereka reda (serta bersyukur) akan nikmat pemberianNya. Merekalah penyokong-penyokong (ugama) Allah. Ketahuilah! Sesungguhnya penyokong-penyokong (ugama) Allah itu ialah orang-orang yang berjaya.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • يُوَادُّونَ - saling mencintai dan menjalinkan persahabatan.
  • حَادَّ اللَّهَ - memusuhi dan menentang Allah serta Rasul-Nya.
  • كَتَبَ - menetapkan dan mengukuhkan.
  • أَيَّدَهُم - menguatkan dan memberi pertolongan.
  • بِرُوحٍ مِنْهُ - dengan cahaya, petunjuk, dan pertolongan daripada-Nya.
  • حِزْبُ اللَّهِ - golongan atau pasukan Allah yang berjuang untuk agama-Nya.
  • الْمُفْلِحُونَ - orang-orang yang berjaya dan memperoleh kemenangan.

Tafsiran Ayat:

Wahai Rasulullah, engkau tidak akan mendapati orang-orang yang benar-benar beriman kepada Allah dan hari akhirat, yang beramal dengan syariat-Nya, saling mencintai dan berkasih sayang dengan orang-orang yang memusuhi Allah dan Rasul-Nya serta menentang perintah kedua-duanya. Walaupun orang yang memusuhi Allah itu ialah bapa mereka sendiri, atau anak-anak mereka, atau saudara-saudara mereka, atau kaum kerabat yang paling dekat sekalipun. Ini kerana iman yang sejati menghalang seseorang daripada menjalinkan kasih sayang dengan musuh-musuh Allah, dan ikatan iman itu lebih tinggi serta lebih utama daripada segala ikatan yang lain.

Orang-orang yang tidak menjalinkan kasih sayang dengan musuh Allah walaupun mereka kaum kerabat sendiri, merekalah golongan yang Allah telah menetapkan iman di dalam hati mereka dengan kukuh dan tetap, serta menguatkan mereka dengan cahaya petunjuk, ketenangan jiwa, dan pertolongan daripada-Nya. Allah akan memasukkan mereka ke dalam syurga-syurga yang mengalir di bawahnya sungai-sungai, mereka kekal di dalamnya selama-lamanya. Allah redha terhadap mereka kerana ketaatan dan keikhlasan mereka, dan mereka pula redha terhadap Allah kerana segala kemuliaan dan nikmat yang dikurniakan kepada mereka, termasuklah nikmat terbesar iaitu melihat wajah Allah yang Maha Mulia.

Mereka itulah golongan Allah dan pembela-pembela agama-Nya yang sebenar. Ketahuilah, sesungguhnya golongan Allah itulah orang-orang yang berjaya dan memperoleh kemenangan yang sebenar di dunia dan di akhirat.


Pengajaran dan Seruan:

Ayat yang mulia ini mengajar kita bahawa kasih sayang kerana Allah adalah tanda keimanan yang paling tinggi. Seorang mukmin sejati tidak akan mendahulukan kasih sayang kepada sesiapa pun melebihi kasih sayangnya kepada Allah dan Rasul-Nya, walaupun terhadap keluarga dan kaum kerabat sendiri. Inilah ujian keimanan yang sebenar — sanggupkah kita mengutamakan Allah dan Rasul-Nya di atas segala-galanya?

Saudaraku, lihatlah betapa indahnya ganjaran yang dijanjikan Allah kepada hamba-hamba-Nya yang setia: hati yang ditetapkan dengan iman, pertolongan yang menguatkan, syurga yang kekal abadi, dan keredhaan Allah yang menjadi nikmat terbesar. Inilah kejayaan yang hakiki, kejayaan yang tidak akan pudar dan tidak akan berakhir. Maka marilah kita periksa hati kita, siapakah yang paling kita cintai? Jika Allah dan Rasul-Nya berada di tempat yang tertinggi dalam hati kita, maka bergembiralah dengan janji kemenangan ini. Sesungguhnya golongan Allah, mereka itulah orang-orang yang beruntung!



📜 Ayat 20-22 — Surah Al-Mujadalah

20إِنَّ الَّذِينَ يُحَادُّونَ اللَّهَ وَرَسُولَهُ أُولَٰئِكَ فِي الْأَذَلِّينَ
Sesungguhnya orang-orang yang menentang (perintah) Allah dan RasulNya, mereka termasuk dalam golongan yang amat hina.
21كَتَبَ اللَّهُ لَأَغْلِبَنَّ أَنَا وَرُسُلِي ۚ إِنَّ اللَّهَ قَوِيٌّ عَزِيزٌ
Allah telah menetapkan: "Sesungguhnya Aku dan Rasul-rasulKu tetap mengalahkan (golongan yang menentang) ". Sesungguhnya Allah Maha Kuat, lagi Maha kuasa.
22لَّا تَجِدُ قَوْمًا يُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ يُوَادُّونَ مَنْ حَادَّ اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَلَوْ كَانُوا آبَاءَهُمْ أَوْ أَبْنَاءَهُمْ أَوْ إِخْوَانَهُمْ أَوْ عَشِيرَتَهُمْ ۚ أُولَٰئِكَ كَتَبَ فِي قُلُوبِهِمُ الْإِيمَانَ وَأَيَّدَهُم بِرُوحٍ مِّنْهُ ۖ وَيُدْخِلُهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا ۚ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمْ وَرَضُوا عَنْهُ ۚ أُولَٰئِكَ حِزْبُ اللَّهِ ۚ أَلَا إِنَّ حِزْبَ اللَّهِ هُمُ الْمُفْلِحُونَ
Engkau tidak akan dapati sesuatu kaum yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, tergamak berkasih-mesra dengan orang-orang yang menentang (perintah) Allah dan RasulNya, sekalipun orang-orang yang menentang itu ialah bapa-bapa mereka, atau anak-anak mereka, atau saudara-saudara mereka, ataupun keluarga mereka. Mereka (yang setia) itu, Allah telah menetapkan iman dalam hati mereka, dan telah menguatkan mereka dengan semangat pertolongan daripadaNya; dan Dia akan memasukkan mereka ke dalam Syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, mereka tetap kekal di dalamnya. Allah reda akan mereka dan mereka reda (serta bersyukur) akan nikmat pemberianNya. Merekalah penyokong-penyokong (ugama) Allah. Ketahuilah! Sesungguhnya penyokong-penyokong (ugama) Allah itu ialah orang-orang yang berjaya.
Al-MujadalahIndeks Al-Quran
22Ayat
MadaniyahRevelation
22Ayat

Terjemahan — Al-Mujadalah 22

Surah Al-Mujadalah Ayat 22 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Engkau tidak akan dapati sesuatu kaum yang beriman kepada Allah…

Surah Ayat 22/22 — Surah Al-Mujadalah المجادلة (Madaniyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Mujadalah Dengar, Surah Al-Mujadalah Terjemahan, Surah Al-Mujadalah mp3, Surah Al-Mujadalah pdf. Ayat 20–22. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda