At-Taubah · 43/129
Terjemahan Transliterasi — Surah At-Taubah
عَفَا اللَّهُ عَنكَ لِمَ أَذِنتَ لَهُمْ حَتَّىٰ يَتَبَيَّنَ لَكَ الَّذِينَ صَدَقُوا وَتَعْلَمَ الْكَاذِبِينَ ۝٤٣
Afal laahu `anka lima azinta lahum hattaa yatabai yana lakal lazeena sadaqoo wa ta`lamal kaazibeen
📖 Dalam Bahasa Melayu
Allah memaafkanmu (wahai Muhammad), mengapa engkau izinkan mereka (tidak turut berperang) sebelum nyata bagimu orang-orang yang benar dan (sebelum) engkau mengetahui orang-orang yang berdusta?

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • عَفَا اللهُ عَنكَ: Semoga Allah mengampunimu (wahai Nabi).
  • لِمَ أَذِنتَ لَهُمْ: Mengapa engkau memberi izin kepada mereka (untuk tidak turut berperang)?
  • حَتَّى يَتَبَيَّنَ لَكَ: Sehingga jelas bagimu.
  • الَّذِينَ صَدَقُوا: Orang-orang yang benar (dalam alasan mereka).
  • وَتَعْلَمَ الْكَاذِبِينَ: Dan engkau mengetahui orang-orang yang dusta.

Tafsir Ayat:

Wahai Nabi Muhammad ﷺ, semoga Allah mengampunimu atas keputusan yang tidak tepat iaitu memberi izin kepada golongan munafik untuk tidak menyertai perang Tabuk. Mengapa engkau berikan izin kepada mereka sebelum jelas bagimu siapa yang benar-benar jujur dalam memberikan alasan dan siapa yang hanya berdusta? Seharusnya engkau menangguhkan keputusan itu sehingga dapat membezakan antara mereka yang benar-benar uzur dengan mereka yang hanya mencari alasan untuk lari daripada jihad.

Ayat ini mengandungi teguran yang lembut daripada Allah SWT kepada Rasul-Nya, tetapi didahului dengan kata "عفا الله عنك" (semoga Allah mengampunimu) sebagai tanda kasih sayang dan penghormatan kepada baginda. Ini menunjukkan bahawa teguran Allah kepada Nabi-Nya sentiasa dibaluti dengan kelembutan dan kasih sayang, agar hati baginda tidak terguris.

Pengajaran penting daripada ayat ini: Sebagai pemimpin atau individu, kita perlu berhati-hati dalam membuat keputusan dan tidak tergesa-gesa memberikan kelonggaran kepada orang lain sebelum memastikan kebenaran sesuatu perkara. Kita juga perlu menguji kejujuran seseorang sebelum mempercayai alasan mereka, kerana tidak semua yang berkata benar itu benar-benar jujur.

Ayat ini juga mengingatkan kita tentang keutamaan jihad dan pengorbanan dalam Islam. Golongan munafik sentiasa mencari jalan untuk lari daripada kewajiban, manakala orang mukmin sejati sentiasa bersedia berkorban demi agama Allah. Semoga kita semua dijauhkan daripada sifat munafik dan sentiasa istiqamah dalam kejujuran dan ketaatan kepada Allah SWT.



📜 Ayat 41-45 — Surah At-Taubah

41انفِرُوا خِفَافًا وَثِقَالًا وَجَاهِدُوا بِأَمْوَالِكُمْ وَأَنفُسِكُمْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ ۚ ذَٰلِكُمْ خَيْرٌ لَّكُمْ إِن كُنتُمْ تَعْلَمُونَ
Pergilah kamu beramai-ramai (untuk berperang pada jalan Allah), sama ada dengan keadaan ringan (dan mudah bergerak) ataupun dengan keadaan berat (disebabkan berbagai-bagai tanggungjawab); dan berjihadlah dengan harta benda dan jiwa kamu pada jalan Allah (untuk membela Islam). Yang demikian amatlah baik bagi kamu, jika kamu mengetahui.
42لَوْ كَانَ عَرَضًا قَرِيبًا وَسَفَرًا قَاصِدًا لَّاتَّبَعُوكَ وَلَٰكِن بَعُدَتْ عَلَيْهِمُ الشُّقَّةُ ۚ وَسَيَحْلِفُونَ بِاللَّهِ لَوِ اسْتَطَعْنَا لَخَرَجْنَا مَعَكُمْ يُهْلِكُونَ أَنفُسَهُمْ وَاللَّهُ يَعْلَمُ إِنَّهُمْ لَكَاذِبُونَ
Kalau apa yang engkau serukan kepada mereka (wahai Muhammad) sesuatu yang berfaedah yang sudah didapati, dan satu perjalanan yang sederhana (tidak begitu jauh), nescaya mereka (yang munafik itu) akan mengikutmu; tetapi tempat yang hendak dituju itu jauh bagi mereka. Dan mereka akan bersumpah dengan nama Allah dengan berkata: "Kalau kami sanggup, tentulah kami akan pergi bersama kamu". (Dengan sumpah dusta itu) mereka membinasakan diri mereka sendiri, sedang Allah mengetahui bahawa sesungguhnya mereka itu orang-orang yang berdusta (tentang tidak sanggupnya mengikutmu).
43عَفَا اللَّهُ عَنكَ لِمَ أَذِنتَ لَهُمْ حَتَّىٰ يَتَبَيَّنَ لَكَ الَّذِينَ صَدَقُوا وَتَعْلَمَ الْكَاذِبِينَ
Allah memaafkanmu (wahai Muhammad), mengapa engkau izinkan mereka (tidak turut berperang) sebelum nyata bagimu orang-orang yang benar dan (sebelum) engkau mengetahui orang-orang yang berdusta?
44لَا يَسْتَأْذِنُكَ الَّذِينَ يُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ أَن يُجَاهِدُوا بِأَمْوَالِهِمْ وَأَنفُسِهِمْ ۗ وَاللَّهُ عَلِيمٌ بِالْمُتَّقِينَ
Orang-orang yang beriman kepada Allah dan hari akhirat, tidak akan meminta izin kepadamu untuk (tidak turut) berjihad dengan harta benda dan jiwa mereka. Dan (ingatlah) Allah Maha Mengetahui akan orang-orang yang bertaqwa.
45إِنَّمَا يَسْتَأْذِنُكَ الَّذِينَ لَا يُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ وَارْتَابَتْ قُلُوبُهُمْ فَهُمْ فِي رَيْبِهِمْ يَتَرَدَّدُونَ
Sesungguhnya yang akan meminta izin kepadamu hanyalah orang-orang yang tidak beriman kepada Allah dan hari akhirat, dan yang hati mereka (sangat) ragu-ragu. Oleh itu mereka sentiasa bingung teragak-agak dalam keraguannya.
At-TaubahIndeks Al-Quran
129Ayat
MadaniyahRevelation
43Ayat

Terjemahan — At-Taubah 43

Surah At-Taubah Ayat 43 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Allah memaafkanmu (wahai Muhammad), mengapa engkau izinkan mereka (tidak turut…

Surah Ayat 43/129 — Surah At-Taubah التوبة (Madaniyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah At-Taubah Dengar, Surah At-Taubah Terjemahan, Surah At-Taubah mp3, Surah At-Taubah pdf. Ayat 41–45. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda