Al-Qasas · 82/88
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-Qasas
وَأَصْبَحَ الَّذِينَ تَمَنَّوْا مَكَانَهُ بِالْأَمْسِ يَقُولُونَ وَيْكَأَنَّ اللَّهَ يَبْسُطُ الرِّزْقَ لِمَن يَشَاءُ مِنْ عِبَادِهِ وَيَقْدِرُ ۖ لَوْلَا أَن مَّنَّ اللَّهُ عَلَيْنَا لَخَسَفَ بِنَا ۖ وَيْكَأَنَّهُ لَا يُفْلِحُ الْكَافِرُونَ ۝٨٢
Wa asbahal lazeena tamannaw makaanahoo bil amsi yaqooloona waika annal laaha yabsutur rizqa limany ya shaaa`u min `ibaadihee wa yaqdiru law laaa am mannal laahu `alainaa lakhasafa binaa waika annahoo laa yuflihul kaafiroon
📖 Dalam Bahasa Melayu
Dan orang-orang yang pada masa dahulu bercita-cita mendapat kekayaan seperti Qarun - mulai sedar sambil berkata: "Wah! Sesungguhnya Allah memewahkan rezeki bagi sesiapa yang dikehendakiNya dari hamba-hambaNya, dan Dia lah juga yang menyempitkannya kalau tidak kerana Allah memberi pertolongan kepada kita tentulah kita akan dibinasakan dengan tertimbus di dalam tanah (seperti Qarun). Aduhai! Sesungguhnya orang-orang yang kufurkan nikmat Allah itu tidak akan berjaya!"

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • وَيْكَأَنَّ - Terdiri daripada dua perkataan: "وَيْ" yang bermaksud "aku merasa hairan" atau "aku menyesal", dan "كَأَنَّ" yang digunakan untuk pengukuhan (bukan untuk perbandingan). Ia membawa maksud pengakuan dan penyesalan yang mendalam.
  • يَبْسُطُ - Meluaskan atau melebarkan.
  • يَقْدِرُ - Menyempitkan atau membatasi.
  • لَخَسَفَ - Akan ditenggelamkan ke dalam bumi (seperti yang berlaku kepada Qarun).

Tafsir Ayat:

Pada pagi hari selepas peristiwa Qarun ditenggelamkan ke dalam bumi, orang-orang yang semalam penuh dengan keinginan dan angan-angan untuk memiliki kekayaan dan kemewahan seperti Qarun, tiba-tiba berubah menjadi insan yang insaf dan bertaubat. Mereka berkata dengan penuh penyesalan dan ketakutan: "Aduhai! Sesungguhnya Allah yang Maha Luas rahmat-Nya, Dia yang meluaskan rezeki kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya dari kalangan hamba-hamba-Nya, dan Dia juga yang menyempitkan rezeki kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya. Semua itu berlaku dengan hikmah dan keadilan-Nya yang sempurna."

Mereka menyedari bahawa kekayaan bukanlah tanda kemuliaan di sisi Allah, dan kemiskinan bukanlah tanda kehinaan. Allah memberi dan menahan rezeki mengikut kebijaksanaan-Nya yang mutlak. Kemudian mereka berkata lagi: "Kalaulah tidak kerana Allah melimpahkan rahmat dan kurnia-Nya kepada kita dengan tidak menghukum kita disebabkan ucapan dan keinginan kita yang dahulu, nescaya kita juga akan ditenggelamkan ke dalam bumi sebagaimana Qarun ditenggelamkan."

Mereka akhirnya mengakui kebenaran yang selama ini mereka abaikan: "Aduhai! Sesungguhnya orang-orang yang kufur terhadap nikmat Allah dan mendustakan rasul-rasul-Nya tidak akan pernah berjaya, baik di dunia mahupun di akhirat." Mereka sedar bahawa kejayaan sebenar bukanlah terletak pada harta benda dan kemewahan dunia, tetapi pada keimanan dan ketaatan kepada Allah.

Ayat ini mengajar kita bahawa manusia sering kali tertipu dengan kemewahan dunia dan lupa bahawa segala yang dimiliki adalah ujian daripada Allah. Kekayaan Qarun yang melimpah ruah tidak dapat menyelamatkannya daripada azab Allah, bahkan menjadi sebab kebinasaannya. Maka, wahai saudaraku, janganlah kita terlalu berbangga dengan apa yang kita miliki, dan janganlah pula kita berputus asa dengan apa yang tidak kita perolehi. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang terbaik untuk hamba-hamba-Nya.

Renungkanlah wahai saudara seislam, betapa cepatnya manusia berubah daripada keadaan tamak dan berangan-angan kepada keadaan insaf dan bertaubat apabila melihat kebenaran dengan mata kepala sendiri. Maka, marilah kita mengambil pengajaran daripada kisah ini sebelum kita sendiri menyaksikan akibat daripada kesombongan dan keangkuhan kita. Ingatlah bahawa kejayaan yang hakiki hanyalah milik orang-orang yang beriman dan beramal soleh, bukan milik mereka yang kufur dan sombong di muka bumi ini. Semoga Allah menjauhkan kita daripada sifat sombong dan tamak, serta menganugerahkan kita hati yang sentiasa bersyukur dan redha dengan ketentuan-Nya.



📜 Ayat 80-84 — Surah Al-Qasas

80وَقَالَ الَّذِينَ أُوتُوا الْعِلْمَ وَيْلَكُمْ ثَوَابُ اللَّهِ خَيْرٌ لِّمَنْ آمَنَ وَعَمِلَ صَالِحًا وَلَا يُلَقَّاهَا إِلَّا الصَّابِرُونَ
Dan berkata pula orang-orang yang diberi ilmu (di antara mereka): "Janganlah kamu berkata demikian, pahala dari Allah lebih baik bagi orang yang beriman dan beramal soleh; dan tidak akan dapat menerima (pahala yang demikian) itu melainkan orang-orang yang sabar".
81فَخَسَفْنَا بِهِ وَبِدَارِهِ الْأَرْضَ فَمَا كَانَ لَهُ مِن فِئَةٍ يَنصُرُونَهُ مِن دُونِ اللَّهِ وَمَا كَانَ مِنَ الْمُنتَصِرِينَ
Lalu Kami timbuskan dia bersama-sama dengan rumahnya di dalam tanah, maka tidaklah ia mendapat sebarang golongan yang boleh menolongnya dari azab Allah" dan ia pula tidak dapat menolong dirinya sendiri.
82وَأَصْبَحَ الَّذِينَ تَمَنَّوْا مَكَانَهُ بِالْأَمْسِ يَقُولُونَ وَيْكَأَنَّ اللَّهَ يَبْسُطُ الرِّزْقَ لِمَن يَشَاءُ مِنْ عِبَادِهِ وَيَقْدِرُ ۖ لَوْلَا أَن مَّنَّ اللَّهُ عَلَيْنَا لَخَسَفَ بِنَا ۖ وَيْكَأَنَّهُ لَا يُفْلِحُ الْكَافِرُونَ
Dan orang-orang yang pada masa dahulu bercita-cita mendapat kekayaan seperti Qarun - mulai sedar sambil berkata: "Wah! Sesungguhnya Allah memewahkan rezeki bagi sesiapa yang dikehendakiNya dari hamba-hambaNya, dan Dia lah juga yang menyempitkannya kalau tidak kerana Allah memberi pertolongan kepada kita tentulah kita akan dibinasakan dengan tertimbus di dalam tanah (seperti Qarun). Aduhai! Sesungguhnya orang-orang yang kufurkan nikmat Allah itu tidak akan berjaya!"
83تِلْكَ الدَّارُ الْآخِرَةُ نَجْعَلُهَا لِلَّذِينَ لَا يُرِيدُونَ عُلُوًّا فِي الْأَرْضِ وَلَا فَسَادًا ۚ وَالْعَاقِبَةُ لِلْمُتَّقِينَ
Negeri akhirat (yang telah diterangkan nikmat-nikmatnya) itu, Kami sediakan bagi orang-orang yang tidak bertujuan hendak mendapat pengaruh atau kelebihan di muka bumi dan tidak ingat hendak melakukan kerosakan; dan kesudahan yang baik adalah bagi orang-orang yang bertaqwa.
84مَن جَاءَ بِالْحَسَنَةِ فَلَهُ خَيْرٌ مِّنْهَا ۖ وَمَن جَاءَ بِالسَّيِّئَةِ فَلَا يُجْزَى الَّذِينَ عَمِلُوا السَّيِّئَاتِ إِلَّا مَا كَانُوا يَعْمَلُونَ
Sesiapa yang datang membawa amal baik (pada hari akhirat) maka baginya balasan yang lebih baik daripadanya; dan sesiapa yang datang membawa amal jahat, maka mereka yang melakukan kejahatan tidak di balas melainkan dengan apa yang mereka kerjakan.
Al-QasasIndeks Al-Quran
88Ayat
MakkiyahRevelation
82Ayat

Terjemahan — Al-Qasas 82

Surah Al-Qasas Ayat 82 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dan orang-orang yang pada masa dahulu bercita-cita mendapat kekayaan seperti…

Surah Ayat 82/88 — Surah Al-Qasas القصص (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Qasas Dengar, Surah Al-Qasas Terjemahan, Surah Al-Qasas mp3, Surah Al-Qasas pdf. Ayat 80–84. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda