آل عمران · 13/200
ترجمه آوانگاری — آل عمران
قَدۡ كَانَ لَكُمۡ ءَايَةٌ فِي فِئَتَيۡنِ ٱلۡتَقَتَاۖ فِئَةٌ تُقَٰتِلُ فِي سَبِيلِ ٱللَّهِ وَأُخۡرَىٰ كَافِرَةٌ يَرَوۡنَهُم مِّثۡلَيۡهِمۡ رَأۡيَ ٱلۡعَيۡنِۚ وَٱللَّهُ يُؤَيِّدُ بِنَصۡرِهِۦ مَن يَشَآءُۚ إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَعِبۡرَةً لِّأُوْلِي ٱلۡأَبۡصَٰرِ  ۝١٣
Qad kaana lakum Aayatun fee fi`atainil taqataa fi`atun tuqaatilu fee sabeelil laahi wa ukhraa kaafiratuny yarawnahum mislaihim raayal `ayn; wallaahu yu`ayyidu bi nasrihee mai yashaaa`; innaa fee zaalika la `ibratal li ulil absaar
📖 معنای فارسی
در آن دو گروه كه به هم رسيدند، براى شما عبرتى بود: گروهى در راه خدا مى‌جنگيدند و گروهى ديگر كافر بودند. آنان را به چشم خود دو چندان خويش مى‌ديدند. خدا هر كس را كه بخواهد يارى دهد. و صاحبنظران را در اين عبرتى است.
📜

ترجمه — Tafsir

معانی کلمات:

  • فِئَتَیْنِ: دو گروه و دسته.
  • الْتَقَتَا: با یکدیگر روبرو شدند و به هم رسیدند (در میدان جنگ).
  • یَرَوْنَهُم مِّثْلَیْهِمْ: آنان (مؤمنان) گروه دیگر (کافران) را به اندازه دو برابر خودشان میدیدند.
  • رَأْیَ الْعَیْنِ: با چشم خود، بهطور آشکار و قطعی.
  • یُؤَیِّدُ: تقویت میکند و یاری میرساند.
  • عِبْرَةً: پند و اندرزی که انسان از آن عبرت میگیرد.
  • لِأُوْلِی الْأَبْصَارِ: برای صاحبان بصیرت و خردمندانِ بینادل.

تفسیر آیه:

ای یهودیانی که با پیامبر اسلام دشمنی میکنید و به او طعنه میزنید! برای شما نشانه و عبرتی بزرگ در دو گروهی بود که در میدان جنگ بدر با یکدیگر روبرو شدند. یک گروه، مؤمنان راستینی بودند که همراه پیامبر خدا صلی الله علیه وسلم برای اعتلای دین خدا و برپایی عدالت میجنگیدند و جان خود را در راه رضای پروردگار فدا میکردند. گروه دیگر، کافران مشرکی بودند که از مکه بیرون آمده بودند تا با تکبر و غرور و برای دفاع از بتهایشان و به خاطر تعصبات جاهلیت بجنگند.

در آن روز، خداوند به مؤمنان قدرت و شجاعتی داد که دشمنان خود را به چشم خود، دو برابر تعداد واقعیشان میدیدند؛ یعنی کافران در نظرشان بسیار زیاد و نیرومند جلوه میکردند. این صحنه برای آن بود که مؤمنان بدانند پیروزی به تعداد و عِدّه و عُدّه نیست، بلکه به یاری و نصرت خداست. خداوند هر که را بخواهد، با یاری خود تقویت میکند و او را بر دشمنانش پیروز میگرداند، حتی اگر تعدادشان اندک باشد.

همانا در این واقعه و این نصرت الهی، پند و عبرتی بزرگ برای صاحبان بصیرت و خردمندانی است که با چشم دل و عقل سلیم به حوادث مینگرند و از آنها درس میگیرند.


فواید و پیامهای آیه:

  1. پیروزی واقعی از جانب خداست: این آیه به ما میآموزد که قدرت و توانایی انسان هر چقدر هم زیاد باشد، بدون یاری خداوند هیچ است. مؤمن باید همواره دل به درگاه خدا ببندد و از او یاری بطلبد، نه به تعداد نفرات و امکانات خود مغرور شود.
  2. ایمان، عامل برتری و عزت است: در این آیه، برتری مؤمنان بر کافران نه به خاطر تعداد یا تجهیزات، بلکه به خاطر ایمان و اخلاصشان در راه خدا بود. این درس بزرگی است که عزت و سربلندی مسلمانان در گرو ایمان، اتحاد و فداکاری در راه خداست، نه در انبوهی جمعیت.
  3. عبرتآموزی از تاریخ: قرآن کریم ما را به مطالعه و تفکر در حوادث تاریخی دعوت میکند تا از سرنوشت پیشینیان درس بگیریم. کسانی که با چشم بصیرت به تاریخ مینگرند، میفهمند که سنت خداوند همواره بر یاری رساندن به مؤمنان و نابودی ستمگران بوده است.
  4. امیدواری در برابر مشکلات: این آیه به مسلمانان در همه اعصار امیدواری میدهد که اگر در اقلیت باشند و دشمنانشان بسیار زیاد، باز هم با توکل بر خدا و ایمان راستین میتوانند پیروز شوند. هیچ مانعی برای یاری خداوند وجود ندارد.
  5. نشانهشناسی برای مؤمنان: خداوند حوادث را برای بندگانش نشانههایی قرار میدهد تا به قدرت و حکمت او پی ببرند. مؤمن باید در همه رویدادها، دست قدرت خدا را ببیند و به او توکل کند.
🎧 گوش دهید

📜 آیه 11-15 — آل عمران

11كَدَأۡبِ ءَالِ فِرۡعَوۡنَ وَٱلَّذِينَ مِن قَبۡلِهِمۡۚ كَذَّبُواْ بِـَٔايَٰتِنَا فَأَخَذَهُمُ ٱللَّهُ بِذُنُوبِهِمۡۗ وَٱللَّهُ شَدِيدُ ٱلۡعِقَابِ 
به شيوه آل فرعون و پيشينيانشان آيات ما را تكذيب كردند. پس خدا آنان را به كيفر گناهانشان بازخواست كرد. و عقوبت خدا شديد است.
12قُل لِّلَّذِينَ كَفَرُواْ سَتُغۡلَبُونَ وَتُحۡشَرُونَ إِلَىٰ جَهَنَّمَۖ وَبِئۡسَ ٱلۡمِهَادُ 
به كافران بگوى: به زودى مغلوب خواهيد شد و در جهنّم، آن آرامگاه بد، گرد خواهيد آمد.
13قَدۡ كَانَ لَكُمۡ ءَايَةٌ فِي فِئَتَيۡنِ ٱلۡتَقَتَاۖ فِئَةٌ تُقَٰتِلُ فِي سَبِيلِ ٱللَّهِ وَأُخۡرَىٰ كَافِرَةٌ يَرَوۡنَهُم مِّثۡلَيۡهِمۡ رَأۡيَ ٱلۡعَيۡنِۚ وَٱللَّهُ يُؤَيِّدُ بِنَصۡرِهِۦ مَن يَشَآءُۚ إِنَّ فِي ذَٰلِكَ لَعِبۡرَةً لِّأُوْلِي ٱلۡأَبۡصَٰرِ 
در آن دو گروه كه به هم رسيدند، براى شما عبرتى بود: گروهى در راه خدا مى‌جنگيدند و گروهى ديگر كافر بودند. آنان را به چشم خود دو چندان خويش مى‌ديدند. خدا هر كس را كه بخواهد يارى دهد. و صاحبنظران را در اين عبرتى است.
14زُيِّنَ لِلنَّاسِ حُبُّ ٱلشَّهَوَٰتِ مِنَ ٱلنِّسَآءِ وَٱلۡبَنِينَ وَٱلۡقَنَٰطِيرِ ٱلۡمُقَنطَرَةِ مِنَ ٱلذَّهَبِ وَٱلۡفِضَّةِ وَٱلۡخَيۡلِ ٱلۡمُسَوَّمَةِ وَٱلۡأَنۡعَٰمِ وَٱلۡحَرۡثِۗ ذَٰلِكَ مَتَٰعُ ٱلۡحَيَوٰةِ ٱلدُّنۡيَاۖ وَٱللَّهُ عِندَهُۥ حُسۡنُ ٱلۡمَـَٔابِ 
در چشم مردم آرايش يافته است، عشق به اميال نفسانى و دوست داشتن زنان و فرزندان و هميانهاى زر و سيم و اسبان داغ برنهاده و چارپايان و زراعت. همه اينها متاع زندگى اينجهانى هستند، در حالى كه بازگشتنگاه خوب نزد خدا است.
15۞ قُلۡ أَؤُنَبِّئُكُم بِخَيۡرٍ مِّن ذَٰلِكُمۡۖ لِلَّذِينَ ٱتَّقَوۡاْ عِندَ رَبِّهِمۡ جَنَّٰتٌ تَجۡرِي مِن تَحۡتِهَا ٱلۡأَنۡهَٰرُ خَٰلِدِينَ فِيهَا وَأَزۡوَٰجٌ مُّطَهَّرَةٌ وَرِضۡوَٰنٌ مِّنَ ٱللَّهِۗ وَٱللَّهُ بَصِيرُۢ بِٱلۡعِبَادِ 
بگو: آيا شما را به چيزهايى بهتر از اينها آگاه كنم؟ براى آنان كه پرهيزگارى پيشه كنند، در نزد پروردگارشان بهشتهايى است كه نهرها در آن روان است. اينان با زنان پاكيزه، در عين خشنودى خدا، جاودانه در آنجا خواهند بود. و خدا از حال بندگان آگاه است:
آل عمرانفهرست قرآن
200آیه
مدنیRevelation
13آیه

ترجمه — آل عمران 13

سوره آیه 13/200 — آل عمران آل عمران (مدنی). خواندن گوش دهید ترجمه (فارسی). گوش دهید: آل عمران گوش دهید, آل عمران ترجمه, آل عمران mp3, آل عمران pdf. آیه 11–15. معنای فارسی: اردو.




Tuesday, August 18, 2026

به قرآن کریم چنگ بزنید