Terjemahan — Tafsir
Makna Perkataan:
- آثَارًا — kesan-kesan, iaitu bangunan, istana, dan peninggalan yang mereka bina di muka bumi.
- فَمَا أَغْنَى — maka tidaklah bermanfaat atau tidak dapat menolak azab.
- يَكْسِبُونَ — apa yang mereka usahakan dan kumpulkan daripada harta, kekuatan, dan kemajuan duniawi.
Tafsir Ayat:
Wahai manusia yang mendustakan kebenaran, tidakkah kamu mahu berjalan dan mengembara di muka bumi ini, lalu memerhati dan merenung dengan mata hati bagaimana kesudahan umat-umat terdahulu yang juga telah mendustakan para rasul? Tidakkah kamu mahu mengambil pengajaran daripada kehancuran mereka?
Sesungguhnya umat-umat sebelum kamu itu lebih ramai bilangannya daripada kamu, lebih hebat kekuatan fizikal dan ketenteraannya, serta lebih banyak meninggalkan kesan dan peninggalan di bumi seperti bangunan-bangunan megah, istana-istana kukuh, dan tamadun yang gemilang. Namun, apabila azab Allah datang menimpa mereka, segala apa yang mereka kumpulkan dan usahakan itu langsung tidak dapat menolong mereka walau sedikit pun. Harta kekayaan, kekuatan tentera, dan kemajuan teknologi yang mereka banggakan itu semuanya sia-sia dan tidak mampu menghalang ketentuan Allah.
Inilah pengajaran yang amat besar bagi kita! Janganlah kita terpedaya dengan kemajuan dunia dan kekuatan lahiriah semata-mata. Sehebat mana pun tamadun manusia, ia tetap tunduk di bawah kekuasaan Allah. Maka, renungkanlah wahai saudaraku — adakah kita mahu mengikuti jejak mereka yang hancur kerana keangkuhan dan kedurhakaan, atau kita mahu menjadi hamba yang taat dan meraih kejayaan hakiki di akhirat?
Ayat ini mengajak kita untuk sentiasa bermuhasabah dan mengambil iktibar daripada sejarah. Allah tidak memerlukan kekuatan kita, tetapi Dia mahu melihat keimanan dan ketakwaan kita. Maka, jadikanlah setiap perjalanan dan pengembaraan kita di bumi ini sebagai peluang untuk mendekatkan diri kepada Allah, bukan sekadar untuk bersenang-senang atau berbangga dengan kemajuan dunia yang sementara. Ingatlah bahawa kehidupan dunia ini hanyalah persinggahan, dan akhiratlah tempat kembali yang kekal abadi.
📜 Ayat 80-84 — Surah Ghafir
Terjemahan — Ghafir 82
Surah Ghafir Ayat 82 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Selain dari itu, tidakkah mereka telah berjalan dan mengembara di…Surah Ayat 82/85 — Surah Ghafir غافر (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Ghafir Dengar, Surah Ghafir Terjemahan, Surah Ghafir mp3, Surah Ghafir pdf. Ayat 80–84. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.
Al-Quran
Monday, September 7, 2026
Jangan lupakan kami dalam doa baik anda








