بقره · 215/286
ترجمه آوانگاری — بقره
يَسْأَلُونَكَ مَاذَا يُنفِقُونَ ۖ قُلْ مَا أَنفَقْتُم مِّنْ خَيْرٍ فَلِلْوَالِدَيْنِ وَالْأَقْرَبِينَ وَالْيَتَامَىٰ وَالْمَسَاكِينِ وَابْنِ السَّبِيلِ ۗ وَمَا تَفْعَلُوا مِنْ خَيْرٍ فَإِنَّ اللَّهَ بِهِ عَلِيمٌ ۝٢١٥
Yas`aloonaka maazaa yunfiqoona qul maaa anfaqtum min khairin falil waalidaini wal aqrabeena walyataamaa wal masaakeeni wabnis sabeel; wa maa taf`aloo min khairin fa innal laaha bihee `Aleem
📖 معنای فارسی
از تو مى‌پرسند كه چه انفاق كنند؟ بگو آنچه از مال خود انفاق مى‌كنيد، براى پدر و مادر و خويشاوندان و يتيمان و مسكينان و رهگذران باشد، و هر كار نيكى كه كنيد خدا به آن آگاه است.

🎧 گوش دهید
📜

ترجمه — Tafsir

معانی کلمات:

  • یُنفِقُونَ: هزینه میکنند، انفاق مینمایند.
  • خَیر: مال حلال و پاکیزه؛ هر نوع نیکی و کار پسندیده.
  • الْأَقْرَبِینَ: خویشاوندان نزدیک.
  • الْیَتَامَى: کودکانی که پدرشان را از دست دادهاند.
  • الْمَسَاكِینِ: نیازمندانی که از تأمین نیازهای زندگی خود عاجزند.
  • ابْنِ السَّبِیلِ: مسافری که در راه مانده و از دارایی خود دور افتاده است.

تفسیر آیه:

ای پیامبر، یاران و اصحاب تو از تو میپرسند که چه چیزی را انفاق کنند و آن را در چه راهی صرف نمایند؟ خداوند به تو فرمان میدهد که به آنان پاسخ دهی: هر مال حلال و پاکیزهای که برای انفاق برمیگزینید، نیکوست؛ اما باید آن را به کسانی بدهید که بیشترین حق را بر شما دارند: پدر و مادر که ریشهی وجودی شما هستند و حق بزرگشان بر گردن شماست؛ سپس خویشاوندان نزدیک که پیوند خویشاوندی، محبت و مسئولیت متقابل میآفریند؛ سپس یتیمانی که سرپرست خود را از دست داده و به حمایت عاطفی و مالی شما نیازمندند؛ سپس مسکینانی که از تأمین نیازهای اساسی زندگی خود ناتوانند؛ و در نهایت مسافری که در راه مانده و از خانه و کاشانهی خود دور افتاده است. اینها اولویتهای انفاق شماست و هر کار نیکی که انجام دهید — چه آشکار و چه پنهان، چه کم و چه زیاد — خداوند به آن آگاه است و از آن غافل نمیماند و پاداش شما را به بهترین وجه خواهد داد.

فواید و پیامهای آیه:

  • انفاق، عبادتی ارزشمند است که باید با آگاهی و سنجیدگی انجام شود؛ نه صرفاً هرچه به دست آمد، بلکه از بهترین و حلالترین اموال.
  • ترتیب ذکر مصارف انفاق در آیه، درس مهمی در اولویتبندی مسئولیتهای اجتماعی میدهد: نخست خانواده و خویشاوندان، سپس نیازمندان جامعه.
  • توجه به اقشار آسیبپذیر (یتیمان، مسکینان و در راهماندگان) نشانهی روحیهی انسانی و ایمانی است و جامعهی اسلامی را به همبستگی و مهربانی دعوت میکند.
  • علم بیپایان خداوند به تمام اعمال نیک ما، انگیزهای قوی برای انجام کارهای خیر است؛ زیرا هیچ عمل کوچکی از دید او پنهان نمیماند و پاداش آن تضمین شده است.
  • این آیه به ما میآموزد که انفاق نباید تنها به فکر تأمین نیازهای مادی باشد، بلکه باید با نیت خالص و برای رضای خدا انجام شود تا ارزش واقعی خود را بیابد.


📜 آیه 213-217 — بقره

213كَانَ النَّاسُ أُمَّةً وَاحِدَةً فَبَعَثَ اللَّهُ النَّبِيِّينَ مُبَشِّرِينَ وَمُنذِرِينَ وَأَنزَلَ مَعَهُمُ الْكِتَابَ بِالْحَقِّ لِيَحْكُمَ بَيْنَ النَّاسِ فِيمَا اخْتَلَفُوا فِيهِ ۚ وَمَا اخْتَلَفَ فِيهِ إِلَّا الَّذِينَ أُوتُوهُ مِن بَعْدِ مَا جَاءَتْهُمُ الْبَيِّنَاتُ بَغْيًا بَيْنَهُمْ ۖ فَهَدَى اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا لِمَا اخْتَلَفُوا فِيهِ مِنَ الْحَقِّ بِإِذْنِهِ ۗ وَاللَّهُ يَهْدِي مَن يَشَاءُ إِلَىٰ صِرَاطٍ مُّسْتَقِيمٍ
مردم يك امّت بودند، پس خدا پيامبران بشارت‌دهنده و ترساننده را بفرستاد، و بر آنها كتاب بر حق نازل كرد تا آن كتاب در آنچه مردم اختلاف دارند ميانشان حكم كند، ولى جز كسانى كه كتاب بر آنها نازل شده و حجّتها آشكار گشته بود از روى حسدى كه نسبت به هم مى ورزيدند در آن اختلاف نكردند. و خدا مؤمنان را به اراده خود در آن حقيقتى كه اختلاف مى‌كردند راه نمود، كه خدا هر كس را كه بخواهد به راه راست هدايت مى‌كند.
214أَمْ حَسِبْتُمْ أَن تَدْخُلُوا الْجَنَّةَ وَلَمَّا يَأْتِكُم مَّثَلُ الَّذِينَ خَلَوْا مِن قَبْلِكُم ۖ مَّسَّتْهُمُ الْبَأْسَاءُ وَالضَّرَّاءُ وَزُلْزِلُوا حَتَّىٰ يَقُولَ الرَّسُولُ وَالَّذِينَ آمَنُوا مَعَهُ مَتَىٰ نَصْرُ اللَّهِ ۗ أَلَا إِنَّ نَصْرَ اللَّهِ قَرِيبٌ
مى‌پنداريد كه به بهشت خواهيد رفت؟ و هنوز آنچه بر سر پيشينيان شما آمده، بر سر شما نيامده؟ به ايشان سختى و رنج رسيد و متزلزل شدند، تا آنجا كه پيامبر و مؤمنانى كه با او بودند، گفتند: پس يارى خدا كى خواهد رسيد؟ بدان كه يارى خدا نزديك است.
215يَسْأَلُونَكَ مَاذَا يُنفِقُونَ ۖ قُلْ مَا أَنفَقْتُم مِّنْ خَيْرٍ فَلِلْوَالِدَيْنِ وَالْأَقْرَبِينَ وَالْيَتَامَىٰ وَالْمَسَاكِينِ وَابْنِ السَّبِيلِ ۗ وَمَا تَفْعَلُوا مِنْ خَيْرٍ فَإِنَّ اللَّهَ بِهِ عَلِيمٌ
از تو مى‌پرسند كه چه انفاق كنند؟ بگو آنچه از مال خود انفاق مى‌كنيد، براى پدر و مادر و خويشاوندان و يتيمان و مسكينان و رهگذران باشد، و هر كار نيكى كه كنيد خدا به آن آگاه است.
216كُتِبَ عَلَيْكُمُ الْقِتَالُ وَهُوَ كُرْهٌ لَّكُمْ ۖ وَعَسَىٰ أَن تَكْرَهُوا شَيْئًا وَهُوَ خَيْرٌ لَّكُمْ ۖ وَعَسَىٰ أَن تُحِبُّوا شَيْئًا وَهُوَ شَرٌّ لَّكُمْ ۗ وَاللَّهُ يَعْلَمُ وَأَنتُمْ لَا تَعْلَمُونَ
جنگ بر شما مقرر شد، در حالى كه آن را ناخوش داريد. شايد چيزى را ناخوش بداريد و در آن خير شما باشد و شايد چيزى را دوست داشته باشيد و برايتان ناپسند افتد. خدا مى‌داند و شما نمى‌دانيد.
217يَسْأَلُونَكَ عَنِ الشَّهْرِ الْحَرَامِ قِتَالٍ فِيهِ ۖ قُلْ قِتَالٌ فِيهِ كَبِيرٌ ۖ وَصَدٌّ عَن سَبِيلِ اللَّهِ وَكُفْرٌ بِهِ وَالْمَسْجِدِ الْحَرَامِ وَإِخْرَاجُ أَهْلِهِ مِنْهُ أَكْبَرُ عِندَ اللَّهِ ۚ وَالْفِتْنَةُ أَكْبَرُ مِنَ الْقَتْلِ ۗ وَلَا يَزَالُونَ يُقَاتِلُونَكُمْ حَتَّىٰ يَرُدُّوكُمْ عَن دِينِكُمْ إِنِ اسْتَطَاعُوا ۚ وَمَن يَرْتَدِدْ مِنكُمْ عَن دِينِهِ فَيَمُتْ وَهُوَ كَافِرٌ فَأُولَٰئِكَ حَبِطَتْ أَعْمَالُهُمْ فِي الدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ ۖ وَأُولَٰئِكَ أَصْحَابُ النَّارِ ۖ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ
تو را از جنگ‌كردن در ماه حرام مى‌پرسند. بگو: جنگ‌كردن در آن ماه گناهى بزرگ است. اما بازداشتن مردم از راه حق و كافر شدن به او و مسجدالحرام و بيرون راندن مردمش از آنجا در نزد خداوند گناهى بزرگتر است، و شرك از قتل بزرگ‌تر است. آنها با شما مى‌جنگند تا اگر بتوانند شما را از دينتان بازگردانند. از ميان شما آنها كه از دين خود بازگردند و كافر بميرند، اعمالشان در دنيا و آخرت تباه شده و جاودانه در جهنّم باشند.
بقرهفهرست قرآن
286آیه
مدنیRevelation
215آیه

ترجمه — بقره 215

سوره بقره آیه 215 - خواندن, گوش دهید, ترجمه, فارسی : از تو مى‌پرسند كه چه انفاق كنند؟ بگو آنچه از…

سوره آیه 215/286 — بقره البقرة (مدنی). خواندن گوش دهید ترجمه (فارسی). گوش دهید: بقره گوش دهید, بقره ترجمه, بقره mp3, بقره pdf. آیه 213–217. معنای فارسی: اردو.




Tuesday, August 18, 2026

به قرآن کریم چنگ بزنید