نساء · 93/176
ترجمه آوانگاری — نساء
وَمَن يَقْتُلْ مُؤْمِنًا مُّتَعَمِّدًا فَجَزَاؤُهُ جَهَنَّمُ خَالِدًا فِيهَا وَغَضِبَ اللَّهُ عَلَيْهِ وَلَعَنَهُ وَأَعَدَّ لَهُ عَذَابًا عَظِيمًا ۝٩٣
Wa mai yaqtul mu`minammuta `ammidan fajazaaa`uhoo Jahannamu khaalidan feehaa wa ghadibal laahu` alaihi wa la`anahoo wa a`adda lahoo `azaaban `azeemaa
📖 معنای فارسی
و هر كس مؤمنى را به عمد بكشد، كيفر او جهنم است كه در آن همواره خواهد بود و خدا بر او خشم گيرد و لعنتش كند و برايش عذابى بزرگ آماده سازد.
📜

ترجمه — Tafsir

معانی کلمات:

  • مُتَعَمِّدًا: یعنی با قصد و اراده کامل، آگاهانه و عمدی، نه از روی خطا یا اشتباه.
  • لَعَنَهُ: او را از رحمت خود دور کرد و طرد نمود.
  • أَعَدَّ: آماده کرد و مهیا ساخت.

تفسیر آیه:

هر کس مؤمنی را عمداً و از روی آگاهی و قصد بکشد، بدون آنکه حقّی بر او داشته باشد، سزای او در پیشگاه خداوند جهنم است که در آن جاودانه بماند. چنین کسی مورد خشم و غضب الهی قرار میگیرد و از رحمت خداوند دور میشود و برای او عذابی بسیار بزرگ و سخت آماده شده است. این آیه بیانگر عظمت گناه قتل نفس مؤمن است و نشان میدهد که این عمل از بزرگترین گناهان کبیره به شمار میرود. البته اگر قاتل توبه کند و خداوند او را ببخشد، مشمول رحمت الهی قرار میگیرد، اما اگر توبه نکند و بر این گناه بزرگ بمیرد، عاقبت او همان کیفر سخت و جاودانگی در آتش خواهد بود. همچنین اگر کسی قتل مؤمن را حلال بشمارد، کافر میشود و خلود او در جهنم قطعی است.

فواید و پیامهای آیه:

  • جان یک مؤمن در اسلام از چنان احترام و ارزشی برخوردار است که سلب آن به ناحق، سنگینترین کیفرها را در پی دارد. این نشان میدهد که اسلام برای امنیت جانی و احترام انسانها چه ارزش والایی قائل است.
  • خشم و لعنت خداوند بر قاتل عمدی، بیانگر شدت نفرت الهی از این عمل زشت است و مؤمنان را از ارتکاب چنین جنایتی به شدت بازمیدارد.
  • این آیه به ما میآموزد که در جامعه اسلامی، امنیت و آرامش مردم از مهمترین ارزشهاست و هر کس به این امنیت تعرض کند، نه تنها مجازات دنیوی دارد، بلکه عذاب اخروی نیز در انتظار اوست.
  • رحمت و بخشش الهی بسیار گسترده است، اما گناه قتل عمدی چنان سنگین است که حتی در کنار وعده عذاب، راه توبه نیز برای قاتل باز گذاشته شده تا از رحمت خداوند ناامید نشود و به سوی اصلاح و جبران بازگردد.
🎧 گوش دهید

📜 آیه 91-95 — نساء

91سَتَجِدُونَ آخَرِينَ يُرِيدُونَ أَن يَأْمَنُوكُمْ وَيَأْمَنُوا قَوْمَهُمْ كُلَّ مَا رُدُّوا إِلَى الْفِتْنَةِ أُرْكِسُوا فِيهَا ۚ فَإِن لَّمْ يَعْتَزِلُوكُمْ وَيُلْقُوا إِلَيْكُمُ السَّلَمَ وَيَكُفُّوا أَيْدِيَهُمْ فَخُذُوهُمْ وَاقْتُلُوهُمْ حَيْثُ ثَقِفْتُمُوهُمْ ۚ وَأُولَٰئِكُمْ جَعَلْنَا لَكُمْ عَلَيْهِمْ سُلْطَانًا مُّبِينًا
گروه ديگرى را خواهيد يافت كه مى‌خواهند از شما و قوم خود در امان باشند، اينان هرگاه كه به كفر دعوت شوند بدان بازگردند. پس اگر خود را به كنارى نكشند و صلح نكنند و از اعمال خويش باز نايستند آنان را هر جا كه يافتيد بگيريد و بكشيد كه شما را بر آنان تسلطى آشكار داده‌ايم.
92وَمَا كَانَ لِمُؤْمِنٍ أَن يَقْتُلَ مُؤْمِنًا إِلَّا خَطَأً ۚ وَمَن قَتَلَ مُؤْمِنًا خَطَأً فَتَحْرِيرُ رَقَبَةٍ مُّؤْمِنَةٍ وَدِيَةٌ مُّسَلَّمَةٌ إِلَىٰ أَهْلِهِ إِلَّا أَن يَصَّدَّقُوا ۚ فَإِن كَانَ مِن قَوْمٍ عَدُوٍّ لَّكُمْ وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَتَحْرِيرُ رَقَبَةٍ مُّؤْمِنَةٍ ۖ وَإِن كَانَ مِن قَوْمٍ بَيْنَكُمْ وَبَيْنَهُم مِّيثَاقٌ فَدِيَةٌ مُّسَلَّمَةٌ إِلَىٰ أَهْلِهِ وَتَحْرِيرُ رَقَبَةٍ مُّؤْمِنَةٍ ۖ فَمَن لَّمْ يَجِدْ فَصِيَامُ شَهْرَيْنِ مُتَتَابِعَيْنِ تَوْبَةً مِّنَ اللَّهِ ۗ وَكَانَ اللَّهُ عَلِيمًا حَكِيمًا
هيچ مؤمنى را نرسد كه مؤمن ديگر را جز به خطا بكشد. و هر كس كه مؤمنى را به خطا بكشد بايد كه بنده‌اى مؤمن را آزاد كند و خونبهايش را به خانواده‌اش تسليم كند، مگر آنكه خونبها را ببخشند. و اگر مقتول، مؤمن و از قومى است كه دشمن شماست فقط بنده مؤمنى را آزاد كند و اگر از قومى است كه با شما پيمان بسته‌اند، خونبها به خانواده‌اش پرداخت شود و بنده مؤمنى را آزاد كند و هر كس كه بنده‌اى نيابد براى توبه دو ماه پى‌درپى روزه بگيرد. و خدا دانا و حكيم است.
93وَمَن يَقْتُلْ مُؤْمِنًا مُّتَعَمِّدًا فَجَزَاؤُهُ جَهَنَّمُ خَالِدًا فِيهَا وَغَضِبَ اللَّهُ عَلَيْهِ وَلَعَنَهُ وَأَعَدَّ لَهُ عَذَابًا عَظِيمًا
و هر كس مؤمنى را به عمد بكشد، كيفر او جهنم است كه در آن همواره خواهد بود و خدا بر او خشم گيرد و لعنتش كند و برايش عذابى بزرگ آماده سازد.
94يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا ضَرَبْتُمْ فِي سَبِيلِ اللَّهِ فَتَبَيَّنُوا وَلَا تَقُولُوا لِمَنْ أَلْقَىٰ إِلَيْكُمُ السَّلَامَ لَسْتَ مُؤْمِنًا تَبْتَغُونَ عَرَضَ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا فَعِندَ اللَّهِ مَغَانِمُ كَثِيرَةٌ ۚ كَذَٰلِكَ كُنتُم مِّن قَبْلُ فَمَنَّ اللَّهُ عَلَيْكُمْ فَتَبَيَّنُوا ۚ إِنَّ اللَّهَ كَانَ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرًا
اى كسانى كه ايمان آورده‌ايد، چون براى جهاد رهسپر شويد نيك تفحص كنيد. و به آن كس كه بر شما سلام گويد، مگوييد كه مؤمن نيستى. شما برخوردارى از زندگى دنيا را مى‌جوييد و حال آنكه غنيمتهاى بسيار نزد خداست. شما پيش از اين چنان بوديد ولى خدا بر شما منت نهاد. پس تفحص كنيد كه خدا بر اعمالتان آگاه است.
95لَّا يَسْتَوِي الْقَاعِدُونَ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ غَيْرُ أُولِي الضَّرَرِ وَالْمُجَاهِدُونَ فِي سَبِيلِ اللَّهِ بِأَمْوَالِهِمْ وَأَنفُسِهِمْ ۚ فَضَّلَ اللَّهُ الْمُجَاهِدِينَ بِأَمْوَالِهِمْ وَأَنفُسِهِمْ عَلَى الْقَاعِدِينَ دَرَجَةً ۚ وَكُلًّا وَعَدَ اللَّهُ الْحُسْنَىٰ ۚ وَفَضَّلَ اللَّهُ الْمُجَاهِدِينَ عَلَى الْقَاعِدِينَ أَجْرًا عَظِيمًا
مؤمنانى كه بى‌هيچ رنج و آسيبى از جنگ سر مى‌تابند با كسانى كه به مال و جان خويش در راه خدا جهاد مى‌كنند برابر نيستند. خدا كسانى را كه به مال و جان خويش جهاد مى‌كنند بر آنان كه از جنگ سر مى‌تابند به درجتى برترى داده است. و خدا همه را وعده‌هاى نيكو داده است. و جهادكنندگان را بر آنها كه از جهاد سر مى‌تابند به مزدى بزرگ برترى نهاده است.
نساءفهرست قرآن
176آیه
مدنیRevelation
93آیه

ترجمه — نساء 93

سوره نساء آیه 93 - خواندن, گوش دهید, ترجمه, فارسی : و هر كس مؤمنى را به عمد بكشد، كيفر او…

سوره آیه 93/176 — نساء النساء (مدنی). خواندن گوش دهید ترجمه (فارسی). گوش دهید: نساء گوش دهید, نساء ترجمه, نساء mp3, نساء pdf. آیه 91–95. معنای فارسی: اردو.




Tuesday, August 18, 2026

به قرآن کریم چنگ بزنید