Al-Falaq · 2/5
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-Falaq
مِن شَرِّ مَا خَلَقَ ۝٢
Min sharri ma khalaq
📖 Dalam Bahasa Melayu
"Dari bencana makhluk-makhluk yang Ia ciptakan;

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • شَرّ (syar): bermaksud kejahatan, keburukan, atau segala perkara yang mendatangkan mudarat dan bahaya.
  • مَا خَلَقَ (ma khalaq): bermaksud segala yang diciptakan oleh Allah SWT, sama ada yang berupa makhluk hidup mahupun benda-benda lain.

Tafsir Ayat:

Ayat yang mulia ini merupakan sebahagian daripada surah Al-Falaq yang mengajar kita agar berlindung kepada Allah SWT daripada kejahatan segala makhluk ciptaan-Nya. Perkataan "مَا" dalam ayat ini bersifat umum, iaitu mencakupi seluruh makhluk yang mempunyai unsur kejahatan atau keburukan, sama ada yang zahir mahupun yang tersembunyi.

Allah SWT menciptakan makhluk-makhluk ini dengan pelbagai sifat; ada yang baik dan ada yang mempunyai unsur bahaya. Maka, kita diperintahkan untuk sentiasa berlindung kepada Allah daripada kejahatan makhluk-makhluk tersebut, kerana hanya Allah sahaja yang mampu melindungi hamba-Nya daripada segala keburukan. Ini termasuklah kejahatan daripada kalangan jin dan manusia, haiwan-haiwan berbisa, serta segala perkara yang boleh memudaratkan sama ada secara langsung mahupun tidak langsung.

Ayat ini juga mengingatkan kita bahawa segala kejahatan yang berlaku di dunia ini adalah sebahagian daripada ketentuan Allah, dan kita sebagai hamba yang lemah perlu sentiasa merendah diri serta bergantung sepenuhnya kepada perlindungan Allah Yang Maha Kuasa. Dengan berlindung kepada Allah, hati kita menjadi tenang dan yakin bahawa tiada sesuatu pun yang dapat memudaratkan kita melainkan dengan izin-Nya.

Pengajaran dan Peringatan:

Wahai saudara seislam yang dikasihi, betapa indahnya ajaran Islam ini! Allah SWT mengajar kita doa yang ringkas tetapi amat besar maknanya. Apabila kita mengucapkan "Aku berlindung kepada Allah daripada kejahatan makhluk-Nya", kita sebenarnya mengakui kelemahan diri dan kekuasaan Allah yang mutlak. Justeru, amalkanlah doa ini setiap hari, terutamanya pada waktu pagi dan petang, agar kita sentiasa berada dalam lindungan dan pemeliharaan Allah SWT daripada segala keburukan makhluk-Nya. Sesungguhnya, Allah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui segala apa yang kita mohonkan kepada-Nya.



📜 Ayat 1-4 — Surah Al-Falaq

1قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ الْفَلَقِ
Katakanlah (wahai Muhammad); "Aku berlindung kepada (Allah) Tuhan yang menciptakan sekalian makhluk,
2مِن شَرِّ مَا خَلَقَ
"Dari bencana makhluk-makhluk yang Ia ciptakan;
3وَمِن شَرِّ غَاسِقٍ إِذَا وَقَبَ
"Dan dari bahaya gelap apabila ia masuk;
4وَمِن شَرِّ النَّفَّاثَاتِ فِي الْعُقَدِ
"Dan dari kejahatan makhluk-makhluk yang menghembus-hembus pada simpulan-simpulan (dan ikatan-ikatan);
Al-FalaqIndeks Al-Quran
5Ayat
MakkiyahRevelation
2Ayat

Terjemahan — Al-Falaq 2

Surah Al-Falaq Ayat 2 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : "Dari bencana makhluk-makhluk yang Ia ciptakan;

Surah Ayat 2/5 — Surah Al-Falaq الفلق (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Falaq Dengar, Surah Al-Falaq Terjemahan, Surah Al-Falaq mp3, Surah Al-Falaq pdf. Ayat 1–4. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda