Terjemahan — Tafsir
Makna Perkataan:
- Ghāsiq: Malam yang sangat gelap, atau bulan ketika muncul dan menerangi malam.
- Waqab: Masuk, meresap, dan menutupi segala sesuatu dengan kegelapannya.
Tafsir Ayat:
Ayat ini mengajarkan kita untuk berlindung kepada Allah daripada kejahatan malam yang gelap apabila ia masuk dan menutupi bumi dengan kegelapannya. Malam yang gelap adalah waktu di mana banyak perkara jahat berlaku — binatang berbisa keluar dari sarangnya, pencuri dan perompak menjalankan aktiviti mereka, serta gangguan daripada makhluk halus lebih terasa. Bahkan ada pendapat yang menyebut bahawa "ghāsiq" itu merujuk kepada bulan, kerana apabila bulan terbit dan bersinar, ia menjadi tanda masuknya malam dan tersebarnya kegelapan.
Kita berlindung kepada Allah daripada segala keburukan yang hadir bersama kegelapan malam, sama ada yang zahir seperti bahaya binatang dan jenayah, mahupun yang batin seperti was-was dan ketakutan yang meresap ke dalam hati. Ini kerana malam adalah waktu manusia bersendirian dan hati mudah diganggu oleh perasaan takut dan cemas.
Pengajaran dan Seruan:
Wahai saudaraku yang dikasihi Allah! Lihatlah betapa indahnya ajaran Islam ini — ia mengajar kita untuk sentiasa bergantung kepada Allah dalam setiap keadaan, siang dan malam. Ketika malam tiba dan kegelapan menyelubungi, kita tidak dibiarkan bersendirian tanpa perlindungan. Allah Yang Maha Pemurah membuka pintu doa dan perlindungan kepada hamba-Nya, supaya kita sentiasa dekat dengan-Nya dan merasai ketenangan hati.
Ayat ini juga mengingatkan kita bahawa segala kejahatan di dunia ini tidak mampu kita hadapi dengan kekuatan sendiri. Hanya dengan berlindung kepada Allah, Pencipta segala kegelapan dan cahaya, barulah kita benar-benar selamat. Maka biasakanlah membaca surah ini setiap kali masuk waktu petang dan malam, kerana ia adalah benteng yang ampuh daripada segala keburukan yang hadir bersama kegelapan. Semoga Allah melindungi kita semua daripada segala kejahatan yang zahir mahupun yang tersembunyi.
📜 Ayat 1-5 — Surah Al-Falaq
Terjemahan — Al-Falaq 3
Surah Al-Falaq Ayat 3 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : "Dan dari bahaya gelap apabila ia masuk;Surah Ayat 3/5 — Surah Al-Falaq الفلق (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Falaq Dengar, Surah Al-Falaq Terjemahan, Surah Al-Falaq mp3, Surah Al-Falaq pdf. Ayat 1–5. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.
Al-Quran
Monday, September 7, 2026
Jangan lupakan kami dalam doa baik anda








