Ali Imran · 170/200
Terjemahan Transliterasi — Surah Ali Imran
فَرِحِينَ بِمَا آتَاهُمُ اللَّهُ مِن فَضْلِهِ وَيَسْتَبْشِرُونَ بِالَّذِينَ لَمْ يَلْحَقُوا بِهِم مِّنْ خَلْفِهِمْ أَلَّا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ ۝١٧٠
Fariheena bimaaa aataa humul laahu min fadlihee wa yastabshiroona billazeena lam yalhaqoo bihim min fadlihee wa yastabshiroona billazeena lam yalhaqoo bihim min khalfihim allaa khawfun `alaihim wa laa hum yahzanoon
📖 Dalam Bahasa Melayu
(Dan juga) mereka bersukacita dengan kurniaan Allah (balasan mati Syahid) yang telah dilimpahkan kepada mereka, dan mereka bergembira dengan berita baik mengenai (saudara-saudaranya) orang-orang (Islam yang sedang berjuang), yang masih tinggal di belakang, yang belum (mati dan belum) sampai kepada mereka, (iaitu) bahawa tidak ada kebimbangan (dari berlakunya kejadian yang tidak baik) terhadap mereka, dan mereka pula tidak akan berdukacita.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • فَرِحِينَ — Bergembira dan bersuka cita.
  • آتَاهُمُ — Memberi kepada mereka.
  • فَضْلِهِ — Kurnia dan kemuliaan-Nya.
  • يَسْتَبْشِرُونَ — Berasa gembira dan berharap (memberitakan khabar gembira).
  • لَمْ يَلْحَقُوا بِهِم — Belum menyusul/mencapai mereka (masih hidup di dunia).
  • مِنْ خَلْفِهِمْ — Dari belakang mereka, iaitu saudara-saudara mereka yang masih tinggal.
  • أَلَّا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ — Bahawa tiada ketakutan ke atas mereka.
  • وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ — Dan tiada kesedihan menimpa mereka.

Tafsir Ayat:

Ayat yang mulia ini menggambarkan keadaan para syuhada' di sisi Allah Ta'ala dengan gambaran yang sungguh indah dan menenangkan jiwa. Mereka berada dalam keadaan yang penuh kegembiraan dan kesukaan yang tidak terhingga, kerana Allah telah menganugerahkan kepada mereka kurniaan yang agung dan kemuliaan yang besar — iaitu syahid di jalan-Nya, kedudukan yang tinggi di sisi-Nya, serta nikmat syurga yang kekal abadi. Kegembiraan mereka bukanlah kegembiraan yang bersifat sementara, tetapi kegembiraan yang hakiki dan kekal selama-lamanya.

Lebih daripada itu, mereka juga bersukacita dan berasa gembira terhadap saudara-saudara mereka yang masih tinggal di dunia, iaitu para mujahidin yang belum lagi menyusul mereka. Mereka mengharapkan dan menanti-nanti agar saudara-saudara mereka itu turut mencapai kedudukan yang sama seperti mereka. Mereka tahu bahawa jika saudara-saudara mereka itu gugur syahid di jalan Allah dengan keikhlasan, maka mereka akan memperoleh kebaikan dan kemuliaan yang sama seperti yang mereka perolehi.

Mereka juga menyampaikan khabar gembira kepada saudara-saudara mereka bahawa tiada ketakutan ke atas mereka terhadap apa yang akan mereka hadapi di akhirat kelak, dan tiada pula kesedihan menimpa mereka terhadap apa yang telah mereka tinggalkan di dunia. Ini kerana mereka telah mengetahui hakikat bahawa pengorbanan di jalan Allah itu tidak akan sia-sia, bahkan akan diganti dengan sesuatu yang jauh lebih baik dan lebih kekal.


Pengajaran dan Peringatan:

Wahai saudara-saudara sekalian, renungkanlah betapa tingginya darjat para syuhada' di sisi Allah. Mereka yang berkorban jiwa raga di jalan Allah tidak akan pernah rugi, bahkan mereka hidup di sisi Tuhan mereka dengan mendapat rezeki yang melimpah. Kegembiraan mereka menjadi bukti bahawa kematian di jalan Allah bukanlah satu kerugian, tetapi satu keuntungan yang paling besar.

Ayat ini juga mengajar kita tentang erti persaudaraan yang sejati — iaitu kasih sayang yang tidak terputus walaupun antara alam yang berbeza. Para syuhada' masih mengingati dan mendoakan saudara-saudara mereka yang masih berjuang di dunia. Maka, marilah kita sama-sama berusaha untuk menjadi hamba-hamba Allah yang ikhlas, bersedia berkorban demi agama ini, dan sentiasa mengharapkan keredhaan Allah dalam setiap langkah kehidupan kita. Sesungguhnya Allah tidak akan mensia-siakan amalan orang-orang yang berbuat kebaikan.



📜 Ayat 168-172 — Surah Ali Imran

168الَّذِينَ قَالُوا لِإِخْوَانِهِمْ وَقَعَدُوا لَوْ أَطَاعُونَا مَا قُتِلُوا ۗ قُلْ فَادْرَءُوا عَنْ أَنفُسِكُمُ الْمَوْتَ إِن كُنتُمْ صَادِقِينَ
Merekalah juga yang mengatakan tentang hal saudara-saudaranya (yang telah terbunuh di medan perang Uhud), sedang mereka sendiri tidak turut berperang: "Kalaulah mereka taatkan kami (turut menarik diri) tentulah mereka tidak terbunuh". Katakanlah (wahai Muhammad): "Jika demikian, hindarkanlah maut dari diri kamu, jika betul kamu orang-orang yang benar".
169وَلَا تَحْسَبَنَّ الَّذِينَ قُتِلُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ أَمْوَاتًا ۚ بَلْ أَحْيَاءٌ عِندَ رَبِّهِمْ يُرْزَقُونَ
Dan jangan sekali-kali engkau menyangka orang-orang yang terbunuh (yang gugur Syahid) pada jalan Allah itu mati, (mereka tidak mati) bahkan mereka adalah hidup (secara istimewa) di sisi Tuhan mereka dengan mendapat rezeki;
170فَرِحِينَ بِمَا آتَاهُمُ اللَّهُ مِن فَضْلِهِ وَيَسْتَبْشِرُونَ بِالَّذِينَ لَمْ يَلْحَقُوا بِهِم مِّنْ خَلْفِهِمْ أَلَّا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ
(Dan juga) mereka bersukacita dengan kurniaan Allah (balasan mati Syahid) yang telah dilimpahkan kepada mereka, dan mereka bergembira dengan berita baik mengenai (saudara-saudaranya) orang-orang (Islam yang sedang berjuang), yang masih tinggal di belakang, yang belum (mati dan belum) sampai kepada mereka, (iaitu) bahawa tidak ada kebimbangan (dari berlakunya kejadian yang tidak baik) terhadap mereka, dan mereka pula tidak akan berdukacita.
171۞ يَسْتَبْشِرُونَ بِنِعْمَةٍ مِّنَ اللَّهِ وَفَضْلٍ وَأَنَّ اللَّهَ لَا يُضِيعُ أَجْرَ الْمُؤْمِنِينَ
Mereka bergembira dengan balasan nikmat dari Allah dan limpah kurniaNya; dan (ingatlah), bahawa Allah tidak menghilangkan pahala orang-orang yang beriman.
172الَّذِينَ اسْتَجَابُوا لِلَّهِ وَالرَّسُولِ مِن بَعْدِ مَا أَصَابَهُمُ الْقَرْحُ ۚ لِلَّذِينَ أَحْسَنُوا مِنْهُمْ وَاتَّقَوْا أَجْرٌ عَظِيمٌ
Iaitu orang-orang yang menjunjung perintah Allah dan RasulNya (supaya keluar menentang musuh yang menceroboh), sesudah mereka mendapat luka (tercedera di medan perang Uhud). Untuk orang-orang yang telah berbuat baik di antara mereka dan yang bertaqwa, ada balasan yang amat besar.
Ali ImranIndeks Al-Quran
200Ayat
MadaniyahRevelation
170Ayat

Terjemahan — Ali Imran 170

Surah Ali Imran Ayat 170 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : (Dan juga) mereka bersukacita dengan kurniaan Allah (balasan mati Syahid)…

Surah Ayat 170/200 — Surah Ali Imran آل عمران (Madaniyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Ali Imran Dengar, Surah Ali Imran Terjemahan, Surah Ali Imran mp3, Surah Ali Imran pdf. Ayat 168–172. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda