Al-Hujurat · 7/18
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-Hujurat
وَاعْلَمُوا أَنَّ فِيكُمْ رَسُولَ اللَّهِ ۚ لَوْ يُطِيعُكُمْ فِي كَثِيرٍ مِّنَ الْأَمْرِ لَعَنِتُّمْ وَلَٰكِنَّ اللَّهَ حَبَّبَ إِلَيْكُمُ الْإِيمَانَ وَزَيَّنَهُ فِي قُلُوبِكُمْ وَكَرَّهَ إِلَيْكُمُ الْكُفْرَ وَالْفُسُوقَ وَالْعِصْيَانَ ۚ أُولَٰئِكَ هُمُ الرَّاشِدُونَ ۝٧
Wa`lamooo anna feekum Rasoolal laah; law yutee`ukum fee kaseerim minal amrila`anittum wa laakinnal laaha habbaba ilaikumul eemaana wa zaiyanahoo fee quloobikum wa karraha ilaikumul kufra walfusooqa wal`isyaan; ulaaaika humur raashidoon
📖 Dalam Bahasa Melayu
Dan ketahuilah! Bahawasanya dalam kalangan kamu ada Rasulullah (maka janganlah kemahuan atau pendapat kamu mendahului pentadbirannya); kalaulah ia menurut kehendak kamu dalam kebanyakan perkara, tentulah kamu akan mengalami kesukaran; akan tetapi (Rasulullah tidak menurut melainkan perkara yang diwahyukan kepadanya, dan kamu wahai orang-orang yang beriman hendaklah bersyukur kerana) Allah menjadikan iman suatu perkara yang kamu cintai serta di perhiaskannya dalam hati kamu, dan menjadikan kekufuran dan perbuatan fasik serta perbuatan derhaka itu: perkara-perkara yang kamu benci; mereka yang bersifat demikian ialah orang-orang yang tetap menurut jalan yang lurus; -

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • لَعَنِتُّمْ (laʿanittum): Kamu akan berada dalam kesusahan, kesempitan, dan kehancuran.
  • الْفُسُوقَ (al-fusūq): Keluar daripada ketaatan kepada Allah dan Rasul-Nya.
  • الرَّاشِدُونَ (al-rāshidūn): Orang-orang yang mendapat petunjuk dan berada di atas jalan yang benar.

Tafsir Ayat:

Wahai orang-orang yang beriman, ketahuilah dengan sepenuh keyakinan bahawa di tengah-tengah kamu terdapat Rasulullah ﷺ yang menerima wahyu daripada Allah. Maka hendaklah kamu bersikap sopan dan beradab terhadapnya, kerana baginda lebih mengetahui tentang kemaslahatan dan kebaikan untuk kamu berbanding diri kamu sendiri. Janganlah kamu berbohong atau menyembunyikan kebenaran, kerana Allah akan memberitahukan kepada Rasul-Nya tentang perkara tersebut, lalu kamu akan terdedah dan malu.

Sekiranya Rasulullah ﷺ menurut kehendak kamu dalam banyak perkara yang kamu usulkan atau pilih, nescaya kamu akan jatuh ke dalam kesusahan dan kehancuran. Ini kerana pandangan kamu sering kali terbatas dan tidak melihat akibat yang jauh, manakala baginda ﷺ melihat dengan cahaya wahyu dan ilmu yang sempurna daripada Allah.

Akan tetapi, dengan rahmat dan keutamaan Allah, Dia telah menjadikan iman itu sesuatu yang kamu cintai, dan menghiasinya di dalam hati kamu sehingga ia terasa indah dan menenangkan. Allah juga menjadikan kekufuran, kefasikan (keluar daripada ketaatan), dan segala bentuk kemaksiatan itu sesuatu yang kamu benci dan jauhi. Inilah nikmat terbesar yang Allah kurniakan kepada hamba-hamba-Nya yang beriman.

Mereka yang memiliki sifat-sifat mulia ini — iaitu mencintai iman, membenci kekufuran dan kemaksiatan — merekalah golongan yang benar-benar mendapat petunjuk, berada di atas jalan yang lurus, dan akan selamat di dunia mahupun di akhirat.


Peringatan dan Seruan:

Saudaraku sekalian, renungkanlah betapa besarnya nikmat Allah kepada kita dengan mengutus Rasulullah ﷺ sebagai pembimbing. Bayangkan jika kita dibiarkan mengikut hawa nafsu dan pandangan kita yang sempit, pasti kita akan binasa. Tetapi Allah dengan kasih sayang-Nya telah menanamkan cinta kepada iman di dalam hati kita dan menjadikan kita benci kepada kemaksiatan. Maka bersyukurlah dengan nikmat ini, dan jagalah ia dengan sentiasa mentaati Allah dan Rasul-Nya, serta menjauhkan diri daripada segala yang dilarang. Sesungguhnya kebahagiaan hakiki hanya akan diperoleh dengan mengikuti petunjuk Allah dan Rasul-Nya, bukan dengan mengikut kehendak hawa nafsu semata-mata.



📜 Ayat 5-9 — Surah Al-Hujurat

5وَلَوْ أَنَّهُمْ صَبَرُوا حَتَّىٰ تَخْرُجَ إِلَيْهِمْ لَكَانَ خَيْرًا لَّهُمْ ۚ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَّحِيمٌ
Dan kalaulah mereka bersabar menunggu sehingga engkau keluar menemui mereka, tentulah cara yang demikian lebih baik bagi mereka; dan (ingatlah), Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.
6يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِن جَاءَكُمْ فَاسِقٌ بِنَبَإٍ فَتَبَيَّنُوا أَن تُصِيبُوا قَوْمًا بِجَهَالَةٍ فَتُصْبِحُوا عَلَىٰ مَا فَعَلْتُمْ نَادِمِينَ
Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah (untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini - dengan sebab kejahilan kamu (mengenainya) - sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan.
7وَاعْلَمُوا أَنَّ فِيكُمْ رَسُولَ اللَّهِ ۚ لَوْ يُطِيعُكُمْ فِي كَثِيرٍ مِّنَ الْأَمْرِ لَعَنِتُّمْ وَلَٰكِنَّ اللَّهَ حَبَّبَ إِلَيْكُمُ الْإِيمَانَ وَزَيَّنَهُ فِي قُلُوبِكُمْ وَكَرَّهَ إِلَيْكُمُ الْكُفْرَ وَالْفُسُوقَ وَالْعِصْيَانَ ۚ أُولَٰئِكَ هُمُ الرَّاشِدُونَ
Dan ketahuilah! Bahawasanya dalam kalangan kamu ada Rasulullah (maka janganlah kemahuan atau pendapat kamu mendahului pentadbirannya); kalaulah ia menurut kehendak kamu dalam kebanyakan perkara, tentulah kamu akan mengalami kesukaran; akan tetapi (Rasulullah tidak menurut melainkan perkara yang diwahyukan kepadanya, dan kamu wahai orang-orang yang beriman hendaklah bersyukur kerana) Allah menjadikan iman suatu perkara yang kamu cintai serta di perhiaskannya dalam hati kamu, dan menjadikan kekufuran dan perbuatan fasik serta perbuatan derhaka itu: perkara-perkara yang kamu benci; mereka yang bersifat demikian ialah orang-orang yang tetap menurut jalan yang lurus; -
8فَضْلًا مِّنَ اللَّهِ وَنِعْمَةً ۚ وَاللَّهُ عَلِيمٌ حَكِيمٌ
(Mereka dijadikan berkeadaan demikian) sebagai limpah kurnia dan nikmat pemberian dari Allah; dan (ingatlah), Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana.
9وَإِن طَائِفَتَانِ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ اقْتَتَلُوا فَأَصْلِحُوا بَيْنَهُمَا ۖ فَإِن بَغَتْ إِحْدَاهُمَا عَلَى الْأُخْرَىٰ فَقَاتِلُوا الَّتِي تَبْغِي حَتَّىٰ تَفِيءَ إِلَىٰ أَمْرِ اللَّهِ ۚ فَإِن فَاءَتْ فَأَصْلِحُوا بَيْنَهُمَا بِالْعَدْلِ وَأَقْسِطُوا ۖ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُقْسِطِينَ
Dan jika dua puak dari orang-orang yang beriman berperang, maka damaikanlah di antara keduanya; jika salah satunya berlaku zalim terhadap yang lain, maka lawanlah puak yang zalim itu sehingga ia kembali mematuhi perintah Allah; jika ia kembali patuh maka damaikanlah di antara keduanya dengan adil (menurut hukum Allah), serta berlaku adillah kamu (dalam segala perkara); sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berlaku adil.
Al-HujuratIndeks Al-Quran
18Ayat
MadaniyahRevelation
7Ayat

Terjemahan — Al-Hujurat 7

Surah Al-Hujurat Ayat 7 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dan ketahuilah! Bahawasanya dalam kalangan kamu ada Rasulullah (maka janganlah…

Surah Ayat 7/18 — Surah Al-Hujurat الحجرات (Madaniyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Hujurat Dengar, Surah Al-Hujurat Terjemahan, Surah Al-Hujurat mp3, Surah Al-Hujurat pdf. Ayat 5–9. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Tuesday, September 8, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda