Terjemahan — Tafsir
Makna Perkataan:
- أَرُونِي – Tunjukkanlah kepadaku / perlihatkanlah kepadaku (dengan hujah dan bukti).
- أَلْحَقْتُم – Kamu telah menjadikan / menganggap sekutu-sekutu itu bersekutu dengan Allah.
- شُرَكَاءَ – Sekutu-sekutu (dalam ibadah dan penyembahan).
- كَلَّا – Sekali-kali tidak / mustahil (penolakan yang tegas terhadap anggapan mereka).
- الْعَزِيزُ – Yang Maha Perkasa, tiada siapa yang dapat mengalahkan-Nya.
- الْحَكِيمُ – Yang Maha Bijaksana dalam segala ciptaan, ketentuan, dan pengurusan-Nya.
Tafsir Ayat:
Wahai Rasulullah, katakanlah kepada orang-orang musyrik itu: "Tunjukkanlah kepadaku dengan hujah dan bukti yang nyata — siapakah sebenarnya yang kamu jadikan sekutu-sekutu bagi Allah dalam ibadah dan penyembahan kamu itu? Adakah mereka mampu mencipta sesuatu? Adakah mereka memiliki sebarang kuasa di langit dan di bumi?"
Sesungguhnya tidak ada satu pun bukti yang dapat mereka kemukakan. Anggapan mereka itu hanyalah sangkaan kosong dan kepercayaan yang batil. Maka Allah menolak dengan tegas: "Sekali-kali tidak!" — mustahil dan tidak benar sama sekali bahawa Allah mempunyai sekutu dalam rububiyyah-Nya mahupun dalam uluhiyyah-Nya.
Bahkan Dia sahajalah Allah yang sebenar-benar Tuhan, yang berhak disembah dengan sepenuh hati. Dialah الْعَزِيزُ — Yang Maha Perkasa, yang tiada siapa pun dapat menentang atau mengalahkan kehendak-Nya, dan Dia pasti akan membalas orang-orang yang mempersekutukan-Nya dengan azab yang pedih. Dialah juga الْحَكِيمُ — Yang Maha Bijaksana dalam segala perkataan, perbuatan, dan pengaturan-Nya terhadap seluruh makhluk-Nya. Maka mustahil bagi Zat yang Maha Sempurna ini mempunyai sekutu dalam kerajaan-Nya.
Peringatan dan Seruan:
Wahai saudara-saudara seislam, renungkanlah betapa agungnya Allah yang kita sembah ini. Dialah yang mencipta langit dan bumi, yang mengatur segala urusan, yang memberi rezeki, yang menghidupkan dan mematikan. Adakah wajar kita memalingkan ibadah kepada selain-Nya? Padahal segala yang kita sembah selain Allah itu tidak mampu memberi manfaat mahupun mudarat, bahkan mereka sendiri adalah makhluk yang lemah.
Marilah kita murnikan tauhid kita, ikhlaskan ibadah hanya kepada Allah semata. Jauhilah segala bentuk syirik, baik yang nyata mahupun yang tersembunyi, kerana syirik adalah dosa yang paling besar dan kezaliman yang paling dahsyat. Sesungguhnya Allah yang Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana itu sentiasa terbuka pintu taubat-Nya bagi hamba-hamba-Nya yang kembali kepada-Nya dengan hati yang bersih dan ikhlas. Maka bersegeralah kembali kepada fitrah tauhid, nescaya kamu akan beroleh kebahagiaan di dunia dan kemenangan yang abadi di akhirat kelak.
📜 Ayat 25-29 — Surah Saba
Terjemahan — Saba 27
Surah Saba Ayat 27 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Katakanlah lagi: "Tunjukkanlah kepadaku sifat-sifat ketuhanan yang ada pada makhluk-makhluk…Surah Ayat 27/54 — Surah Saba سبأ (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Saba Dengar, Surah Saba Terjemahan, Surah Saba mp3, Surah Saba pdf. Ayat 25–29. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.
Al-Quran
Monday, September 7, 2026
Jangan lupakan kami dalam doa baik anda








