احقاف · 16/35
ترجمه آوانگاری — احقاف
أُوْلَٰٓئِكَ ٱلَّذِينَ نَتَقَبَّلُ عَنۡهُمۡ أَحۡسَنَ مَا عَمِلُواْ وَنَتَجَاوَزُ عَن سَيِّـَٔاتِهِمۡ فِيٓ أَصۡحَٰبِ ٱلۡجَنَّةِۖ وَعۡدَ ٱلصِّدۡقِ ٱلَّذِي كَانُواْ يُوعَدُونَ  ۝١٦
Ulaaa`ikal lazeena nata qabbalu `anhum ahsana maa `amiloo wa natajaawazu `an saiyiaatihim feee Ashaabil jannati Wa`das sidqil lazee kaanoo yoo`adoon
📖 معنای فارسی
اينان كسانى هستند كه كارهاى نيكشان را مى‌پذيريم و از گناهشان درمى‌گذريم. در زمره اهل بهشتند. هر وعده‌اى كه به آنها داده شده راست است.
📜

ترجمه — Tafsir

معانی کلمات:

  • نَتَقَبَّلُ: میپذیریم، قبول میکنیم.
  • أَحْسَنَ مَا عَمِلُوا: بهترین اعمالشان، یعنی اعمال صالح و نیکویشان.
  • نَتَجَاوَزُ: درمیگذریم، میبخشیم و عفو میکنیم.
  • سَیِّئَاتِهِم: گناهان و بدیهایشان.
  • فِی أَصْحَابِ الْجَنَّةِ: در زمره و جمع بهشتیان.
  • وَعْدَ الصِّدْقِ: وعده راستین و حقیقی.

تفسیر آیه:

این آیه شریفه در ادامه توصیف حال مؤمنان نیکوکار است که در آیات قبل ذکر شد. خداوند متعال میفرماید: اینان کسانی هستند که ما بهترین اعمالشان را از آنان میپذیریم؛ یعنی طاعات و عبادات خالصانهای که انجام دادهاند را قبول میکنیم و پاداش کامل به آنان عطا مینماییم. همچنین از گناهان و خطاهایشان درمیگذریم و آنان را به خاطر لغزشهایشان مؤاخذه نمیکنیم. این بخشش و پذیرش، در حالی است که آنان در زمره و جمع بهشتیان قرار میگیرند و وارد بهشت میشوند. این وعدهای که خداوند به آنان داده، وعدهای راستین و حقیقی است که هیچ شک و تردیدی در تحقق آن نیست؛ همان وعدهای که در دنیا به مؤمنان داده شده بود و اکنون در آخرت به آن میرسند.

فواید و پیامهای آیه:

  • این آیه مژدهای بزرگ برای مؤمنان است که خداوند نه تنها اعمال نیکشان را میپذیرد، بلکه از گناهانشان نیز درمیگذرد؛ این نشانه رحمت و کرم بیپایان الهی است.
  • انسان با ایمان و عمل صالح، به مقامی میرسد که خداوند بهترین اعمالش را برگزیده و مورد قبول قرار میدهد و این افتخاری عظیم است.
  • امیدواری به عفو و بخشش الهی، مؤمن را از یأس و ناامیدی نجات میدهد و او را به تلاش بیشتر برای انجام کارهای نیک ترغیب میکند.
  • وعدههای الهی قطعی و تخلفناپذیر است؛ پس مؤمن باید به وعدههای خداوند اعتماد کامل داشته باشد و در مسیر بندگی استقامت ورزد.
  • این آیه نشان میدهد که رحمت خداوند بر غضب او پیشی گرفته و او بندگان مؤمن خود را با لطف و کرمش وارد بهشت میکند، نه صرفاً به خاطر اعمالشان.
🎧 گوش دهید

📜 آیه 14-18 — احقاف

14أُوْلَٰٓئِكَ أَصۡحَٰبُ ٱلۡجَنَّةِ خَٰلِدِينَ فِيهَا جَزَآءَۢ بِمَا كَانُواْ يَعۡمَلُونَ 
اينان به پاداش اعمالشان اهل بهشتند و در آنجا جاودانه‌اند.
15وَوَصَّيۡنَا ٱلۡإِنسَٰنَ بِوَٰلِدَيۡهِ إِحۡسَٰنًاۖ حَمَلَتۡهُ أُمُّهُۥ كُرۡهًا وَوَضَعَتۡهُ كُرۡهًاۖ وَحَمۡلُهُۥ وَفِصَٰلُهُۥ ثَلَٰثُونَ شَهۡرًاۚ حَتَّىٰٓ إِذَا بَلَغَ أَشُدَّهُۥ وَبَلَغَ أَرۡبَعِينَ سَنَةً قَالَ رَبِّ أَوۡزِعۡنِيٓ أَنۡ أَشۡكُرَ نِعۡمَتَكَ ٱلَّتِيٓ أَنۡعَمۡتَ عَلَيَّ وَعَلَىٰ وَٰلِدَيَّ وَأَنۡ أَعۡمَلَ صَٰلِحًا تَرۡضَىٰهُ وَأَصۡلِحۡ لِي فِي ذُرِّيَّتِيٓۖ إِنِّي تُبۡتُ إِلَيۡكَ وَإِنِّي مِنَ ٱلۡمُسۡلِمِينَ 
آدمى را به نيكى كردن با پدر و مادر خود سفارش كرديم. مادرش بار او را به دشوارى برداشت و به دشوارى بر زمين نهاد. و مدت حمل تا از شير بازگرفتنش سى ماه است تا چون به سن جوانى رسد و به چهل سالگى درآيد، گويد: اى پروردگار من، به من بياموز تا شكر نعمتى كه بر من و بر پدر و مادرم ارزانى داشته‌اى به جاى آرم. كارى شايسته بكنم كه تو از آن خشنود شوى و فرزندان مرا به صلاح آور. من به تو بازگشتم و از تسليم‌شدگانم.
16أُوْلَٰٓئِكَ ٱلَّذِينَ نَتَقَبَّلُ عَنۡهُمۡ أَحۡسَنَ مَا عَمِلُواْ وَنَتَجَاوَزُ عَن سَيِّـَٔاتِهِمۡ فِيٓ أَصۡحَٰبِ ٱلۡجَنَّةِۖ وَعۡدَ ٱلصِّدۡقِ ٱلَّذِي كَانُواْ يُوعَدُونَ 
اينان كسانى هستند كه كارهاى نيكشان را مى‌پذيريم و از گناهشان درمى‌گذريم. در زمره اهل بهشتند. هر وعده‌اى كه به آنها داده شده راست است.
17وَٱلَّذِي قَالَ لِوَٰلِدَيۡهِ أُفٍّ لَّكُمَآ أَتَعِدَانِنِيٓ أَنۡ أُخۡرَجَ وَقَدۡ خَلَتِ ٱلۡقُرُونُ مِن قَبۡلِي وَهُمَا يَسۡتَغِيثَانِ ٱللَّهَ وَيۡلَكَ ءَامِنۡ إِنَّ وَعۡدَ ٱللَّهِ حَقٌّ فَيَقُولُ مَا هَٰذَآ إِلَّآ أَسَٰطِيرُ ٱلۡأَوَّلِينَ 
و آن كه به پدر و مادرش گفت: اف بر شما، آيا به من وعده مى‌دهيد كه از گورم برخيزانند و حال آنكه مردمى پيش از من بوده‌اند كه برنخاسته‌اند؟ و آن دو به درگاه خدا استغاثه مى‌كنند و گويند: واى بر تو ايمان بياور كه وعده خدا حق است. مى‌گويد: اينها چيزى جز همان افسانه پيشينيان نيست.
18أُوْلَٰٓئِكَ ٱلَّذِينَ حَقَّ عَلَيۡهِمُ ٱلۡقَوۡلُ فِيٓ أُمَمٍ قَدۡ خَلَتۡ مِن قَبۡلِهِم مِّنَ ٱلۡجِنِّ وَٱلۡإِنسِۖ إِنَّهُمۡ كَانُواْ خَٰسِرِينَ 
در باره اينان همان سخن كه در باره امتهاى پيشين از جن و انس گفته شده بود به حقيقت مى‌پيوندد. اينان زيان‌كنندگانند.
احقاففهرست قرآن
35آیه
مکیRevelation
16آیه

ترجمه — احقاف 16

سوره آیه 16/35 — احقاف الأحقاف (مکی). خواندن گوش دهید ترجمه (فارسی). گوش دهید: احقاف گوش دهید, احقاف ترجمه, احقاف mp3, احقاف pdf. آیه 14–18. معنای فارسی: اردو.




Tuesday, August 18, 2026

به قرآن کریم چنگ بزنید