حدید · 16/29
ترجمه آوانگاری — حدید
۞ أَلَمۡ يَأۡنِ لِلَّذِينَ ءَامَنُوٓاْ أَن تَخۡشَعَ قُلُوبُهُمۡ لِذِكۡرِ ٱللَّهِ وَمَا نَزَلَ مِنَ ٱلۡحَقِّ وَلَا يَكُونُواْ كَٱلَّذِينَ أُوتُواْ ٱلۡكِتَٰبَ مِن قَبۡلُ فَطَالَ عَلَيۡهِمُ ٱلۡأَمَدُ فَقَسَتۡ قُلُوبُهُمۡۖ وَكَثِيرٌ مِّنۡهُمۡ فَٰسِقُونَ  ۝١٦
Alam yaani laillzeena aamanooo an takhsha`a quloo buhum lizikril laahi wa maa nazala minal haqqi wa laa yakoonoo kallazeena ootul Kitaaba min qablu fataala `alaihimul amadu faqasat quloobuhum wa kaseerum minhum faasiqoon
📖 معنای فارسی
آيا مؤمنان را وقت آن نرسيده است كه دلهايشان در برابر ياد خدا و آن سخن حق كه نازل شده است، خاشع شود؟ همانند آن مردمى نباشند كه پيش از اين كتابشان داديم و چون مدتى برآمد دلهايشان سخت شد و بسيارى نافرمان شدند.
📜

ترجمه — Tafsir

معانی کلمات:

  • أَلَمْ يَأْنِ: آیا وقت فرا نرسیده است؟
  • تَخْشَعَ: نرم و خاشع شود، فروتن گردد و تسلیم شود.
  • لِذِكْرِ اللَّهِ: برای یاد خدا و موعظههای او.
  • الْأَمَدُ: زمان طولانی، فاصله زمانی زیاد.
  • فَقَسَتْ: سخت و سنگین شد.

تفسیر آیه:

آیا وقت آن نرسیده است که دلهای کسانی که به خدا و پیامبرش ایمان آوردهاند، در برابر یاد خدا و قرآنی که نازل شده است، نرم و خاشع گردد و تسلیم حق شود؟ این آیه عتابی است محبتآمیز از سوی پروردگار به مؤمنان، که آنان را به نرمی دل و خشوع در برابر کلام خدا دعوت میکند و از قساوت قلب برحذر میدارد.

خداوند در ادامه، مؤمنان را از تشبیه شدن به اهل کتاب (یهود و نصارا) برحذر میدارد؛ آنان که پیش از این، کتاب آسمانی (تورات و انجیل) به آنان داده شد، اما به دلیل گذشت زمان طولانی و فاصله افتادن میان آنان و پیامبرانشان، دلهایشان سخت شد و از یاد خدا و موعظههای او روی گرداندند. آنان به دنیا متمایل شدند و بسیاری از ایشان از طاعت خدا خارج شدند و به فسق و گناه افتادند.

پس مؤمنان نباید مانند آنان باشند؛ بلکه باید همواره دلهایشان با یاد خدا زنده و نرم باشد و با شنیدن آیات قرآن، خشوع و فروتنی در آنان پدید آید و از قساوت قلب و غفلت دوری گزینند.

فواید و پیامهای آیه:

  • نشانه ایمان راستین، نرمی دل در برابر یاد خداست: مؤمن واقعی کسی است که با شنیدن کلام خدا، دلش خاشع میشود و در برابر حق تسلیم است.
  • هشدار در برابر غفلت و قساوت قلب: گذشت زمان و مشغول شدن به دنیا، اگر با یاد خدا همراه نباشد، دل را سخت و از نور ایمان تهی میکند.
  • درس عبرت از اهل کتاب: تاریخ امتهای پیشین نشان میدهد که دوری از وحی و موعظههای الهی، سرانجام به فسق و گناه و دوری از طاعت خدا میانجامد.
  • اهمیت تداوم ارتباط با قرآن: برای زنده نگه داشتن دل و نورانی ماندن آن، باید همواره با قرآن و ذکر خدا انس گرفت و از فاصله گرفتن با وحی پرهیز کرد.
  • محبت و لطف خدا به مؤمنان: این عتاب، نشانه توجه و محبت خداوند به مؤمنان است که آنان را به بهترین حالت ایمان دعوت میکند و از سقوط در ورطه قساوت و غفلت بازمیدارد.
🎧 گوش دهید

📜 آیه 14-18 — حدید

14يُنَادُونَهُمۡ أَلَمۡ نَكُن مَّعَكُمۡۖ قَالُواْ بَلَىٰ وَلَٰكِنَّكُمۡ فَتَنتُمۡ أَنفُسَكُمۡ وَتَرَبَّصۡتُمۡ وَٱرۡتَبۡتُمۡ وَغَرَّتۡكُمُ ٱلۡأَمَانِيُّ حَتَّىٰ جَآءَ أَمۡرُ ٱللَّهِ وَغَرَّكُم بِٱللَّهِ ٱلۡغَرُورُ 
و آنها را ندا دهند كه آيا ما با شما همراه نبوديم؟ مى‌گويند: بلى، اما شما خويشتن را در بلا افكنديد و به انتظار نشستيد و در شك بوديد و آرزوها شما را بفريفت تا آنگاه كه فرمان خدا دررسيد و شيطان به خدا مغرورتان كرد.
15فَٱلۡيَوۡمَ لَا يُؤۡخَذُ مِنكُمۡ فِدۡيَةٌ وَلَا مِنَ ٱلَّذِينَ كَفَرُواْۚ مَأۡوَىٰكُمُ ٱلنَّارُۖ هِيَ مَوۡلَىٰكُمۡۖ وَبِئۡسَ ٱلۡمَصِيرُ 
و امروز نه از شما فديه‌اى پذيرند و نه از كافران. جايگاهتان آتش است. آتش سزاوار شماست. و بد سرانجامى است.
16۞ أَلَمۡ يَأۡنِ لِلَّذِينَ ءَامَنُوٓاْ أَن تَخۡشَعَ قُلُوبُهُمۡ لِذِكۡرِ ٱللَّهِ وَمَا نَزَلَ مِنَ ٱلۡحَقِّ وَلَا يَكُونُواْ كَٱلَّذِينَ أُوتُواْ ٱلۡكِتَٰبَ مِن قَبۡلُ فَطَالَ عَلَيۡهِمُ ٱلۡأَمَدُ فَقَسَتۡ قُلُوبُهُمۡۖ وَكَثِيرٌ مِّنۡهُمۡ فَٰسِقُونَ 
آيا مؤمنان را وقت آن نرسيده است كه دلهايشان در برابر ياد خدا و آن سخن حق كه نازل شده است، خاشع شود؟ همانند آن مردمى نباشند كه پيش از اين كتابشان داديم و چون مدتى برآمد دلهايشان سخت شد و بسيارى نافرمان شدند.
17ٱعۡلَمُوٓاْ أَنَّ ٱللَّهَ يُحۡيِ ٱلۡأَرۡضَ بَعۡدَ مَوۡتِهَاۚ قَدۡ بَيَّنَّا لَكُمُ ٱلۡأٓيَٰتِ لَعَلَّكُمۡ تَعۡقِلُونَ 
بدانيد كه خدا زمين را پس از مردنش زنده مى‌كند. ما آيات را برايتان به روشنى بيان كرديم، باشد كه به عقل دريابيد.
18إِنَّ ٱلۡمُصَّدِّقِينَ وَٱلۡمُصَّدِّقَٰتِ وَأَقۡرَضُواْ ٱللَّهَ قَرۡضًا حَسَنًا يُضَٰعَفُ لَهُمۡ وَلَهُمۡ أَجۡرٌ كَرِيمٌ 
خدا به مردان صدقه‌دهنده و زنان صدقه‌دهنده‌اى كه به خدا قرض‌الحسنه مى‌دهند، دو چندان پاداش مى‌دهد؛ و نيز آنها را اجرى نيكوست.
حدیدفهرست قرآن
29آیه
مدنیRevelation
16آیه

ترجمه — حدید 16

سوره آیه 16/29 — حدید الحديد (مدنی). خواندن گوش دهید ترجمه (فارسی). گوش دهید: حدید گوش دهید, حدید ترجمه, حدید mp3, حدید pdf. آیه 14–18. معنای فارسی: اردو.




Tuesday, August 18, 2026

به قرآن کریم چنگ بزنید