حشر · 11/24
ترجمه آوانگاری — حشر
۞ أَلَمۡ تَرَ إِلَى ٱلَّذِينَ نَافَقُواْ يَقُولُونَ لِإِخۡوَٰنِهِمُ ٱلَّذِينَ كَفَرُواْ مِنۡ أَهۡلِ ٱلۡكِتَٰبِ لَئِنۡ أُخۡرِجۡتُمۡ لَنَخۡرُجَنَّ مَعَكُمۡ وَلَا نُطِيعُ فِيكُمۡ أَحَدًا أَبَدًا وَإِن قُوتِلۡتُمۡ لَنَنصُرَنَّكُمۡ وَٱللَّهُ يَشۡهَدُ إِنَّهُمۡ لَكَٰذِبُونَ  ۝١١
Alam tara ilal lazeena naafaqoo yaqooloona li ikhwaanihimul lazeena kafaroo min ahlil kitaabi la`in ukhrijtum lanakhrujanna ma`akum wa laa nutee`u feekum ahadan abadanw-wa in qootiltum lanansuran nakum wallaahu yashhadu innahum lakaaziboon
📖 معنای فارسی
آيا منافقان را نديده‌اى كه به ياران خود از اهل كتاب كه كافر بودند مى‌گفتند: اگر شما را اخراج كنند، ما نيز با شما بيرون مى‌آييم و به زيان شما از هيچ كس اطاعت نخواهيم كرد و اگر با شما جنگيدند ياريتان مى‌كنيم؟ و حال آنكه خدا مى‌داند كه دروغ مى‌گويند.
📜

ترجمه — Tafsir

معانی کلمات:

  • نافقوا: کسانی که نفاق ورزیدند؛ یعنی در ظاهر ایمان آوردند و در باطن کفر را پنهان کردند.
  • إخوانهم: برادران دینی و همپیمانانشان در کفر.
  • أهل الکتاب: یهودیان بنینضیر که از اهل کتاب بودند.
  • لئن أخرجتم: اگر از سرزمین و خانههایتان بیرون رانده شوید.
  • لنخرجنّ معکم: قطعاً همراه شما بیرون خواهیم آمد.
  • لا نطیع فیکم أحداً: در مورد شما از هیچکس اطاعت نخواهیم کرد (یعنی از پیامبر و مسلمانان که میخواهند ما را از یاری شما بازدارند، حرفشنوی نخواهیم داشت).
  • قوتلتم: اگر با شما جنگیده شود.
  • لننصرنّکم: حتماً شما را یاری خواهیم کرد.
  • یشهد: گواهی میدهد و میداند.

تفسیر آیه:

ای پیامبر! آیا ننگریستهای به حال منافقان که به برادران کافرشان از یهودیان بنینضیر میگفتند: «اگر از خانههایتان بیرون رانده شوید، ما نیز قطعاً همراه شما بیرون خواهیم آمد و هرگز در مورد شما از هیچکس — نه از پیامبر و نه از مسلمانان — اطاعت نخواهیم کرد. و اگر با شما جنگیده شود، حتماً شما را یاری خواهیم کرد.» اما خداوند متعال گواهی میدهد و میداند که این منافقان در ادعا و وعدههایشان دروغگو هستند؛ زیرا آنان نه قصد همراهی با یهودیان را داشتند و نه توانایی یاری رساندن به آنان را داشتند. این وعدهها صرفاً سخنانی بود که از روی نفاق و برای فریب سادهلوحان میگفتند، و وقتی آزمایش شدند، پیمانشکنی کردند و یهودیان را تنها گذاشتند. خداوند از درون آنان آگاه است و میداند که در دلهایشان جز ترس و ضعف چیزی نیست.

فواید و پیامهای آیه:

  • نفاق و دروغ، نشانه ضعف ایمان است: منافقان با وعدههای دروغین، هم خود را رسوا میکنند و هم اعتماد دیگران را از بین میبرند. مؤمن باید راستگو و پایبند به عهد خود باشد.
  • وعدههای بدون عمل، بیارزش است: کسی که تنها با زبان وعده میدهد اما در عمل کوتاهی میکند، در پیشگاه خداوند دروغگو محسوب میشود و خداوند از نیات درونی او آگاه است.
  • اعتماد به غیر خدا، سرانجامش ناامیدی است: یهودیان بنینضیر به وعده منافقان دل بستند و از آنان یاری خواستند، اما در نهایت تنها ماندند. مؤمن باید تنها بر خدا توکل کند و از غیر او نهراسد.
  • خداوند شاهد و ناظر بر همه چیز است: هیچ سخن و نیتی از خداوند پنهان نیست؛ بنابراین انسان باید مراقب گفتار و کردار خود باشد و بداند که خداوند دروغگویان را رسوا میکند و حق را یاری میرساند.
  • درس عبرت برای مسلمانان: این آیه نشان میدهد که دشمنان اسلام هرگز به یکدیگر وفادار نیستند و اگر مسلمانان بر خدا توکل کنند و متحد باشند، خداوند آنان را بر دشمنان پیروز میگرداند.
🎧 گوش دهید

📜 آیه 9-13 — حشر

9وَٱلَّذِينَ تَبَوَّءُو ٱلدَّارَ وَٱلۡإِيمَٰنَ مِن قَبۡلِهِمۡ يُحِبُّونَ مَنۡ هَاجَرَ إِلَيۡهِمۡ وَلَا يَجِدُونَ فِي صُدُورِهِمۡ حَاجَةً مِّمَّآ أُوتُواْ وَيُؤۡثِرُونَ عَلَىٰٓ أَنفُسِهِمۡ وَلَوۡ كَانَ بِهِمۡ خَصَاصَةٌۚ وَمَن يُوقَ شُحَّ نَفۡسِهِۦ فَأُوْلَٰٓئِكَ هُمُ ٱلۡمُفۡلِحُونَ 
و كسانى كه پيش از آمدن مهاجران در ديار خود بوده‌اند و ايمان آورده‌اند، آنهايى را كه به سويشان مهاجرت كرده‌اند دوست مى‌دارند. و از آنچه مهاجران را داده مى‌شود در دل احساس حسد نمى‌كنند، و ديگران را بر خويش ترجيح مى‌دهند هر چند خود نيازمند باشند. و آنان كه از بخل خويش در امان مانده باشند رستگارانند.
10وَٱلَّذِينَ جَآءُو مِنۢ بَعۡدِهِمۡ يَقُولُونَ رَبَّنَا ٱغۡفِرۡ لَنَا وَلِإِخۡوَٰنِنَا ٱلَّذِينَ سَبَقُونَا بِٱلۡإِيمَٰنِ وَلَا تَجۡعَلۡ فِي قُلُوبِنَا غِلًّا لِّلَّذِينَ ءَامَنُواْ رَبَّنَآ إِنَّكَ رَءُوفٌ رَّحِيمٌ 
كسانى كه از پس ايشان آمده‌اند، مى‌گويند: اى پروردگار ما، ما و برادران ما را كه پيش از ما ايمان آورده‌اند بيامرز و كينه كسانى را كه ايمان آورده‌اند، در دل ما جاى مده. اى پروردگار ما، تو مشفق و مهربان هستى.
11۞ أَلَمۡ تَرَ إِلَى ٱلَّذِينَ نَافَقُواْ يَقُولُونَ لِإِخۡوَٰنِهِمُ ٱلَّذِينَ كَفَرُواْ مِنۡ أَهۡلِ ٱلۡكِتَٰبِ لَئِنۡ أُخۡرِجۡتُمۡ لَنَخۡرُجَنَّ مَعَكُمۡ وَلَا نُطِيعُ فِيكُمۡ أَحَدًا أَبَدًا وَإِن قُوتِلۡتُمۡ لَنَنصُرَنَّكُمۡ وَٱللَّهُ يَشۡهَدُ إِنَّهُمۡ لَكَٰذِبُونَ 
آيا منافقان را نديده‌اى كه به ياران خود از اهل كتاب كه كافر بودند مى‌گفتند: اگر شما را اخراج كنند، ما نيز با شما بيرون مى‌آييم و به زيان شما از هيچ كس اطاعت نخواهيم كرد و اگر با شما جنگيدند ياريتان مى‌كنيم؟ و حال آنكه خدا مى‌داند كه دروغ مى‌گويند.
12لَئِنۡ أُخۡرِجُواْ لَا يَخۡرُجُونَ مَعَهُمۡ وَلَئِن قُوتِلُواْ لَا يَنصُرُونَهُمۡ وَلَئِن نَّصَرُوهُمۡ لَيُوَلُّنَّ ٱلۡأَدۡبَٰرَ ثُمَّ لَا يُنصَرُونَ 
اگر آنها را اخراج كنند، با آنها بيرون نشوند. و اگر به جنگشان بيايند ياريشان نمى‌كنند، و اگر هم به ياريشان برخيزند به دشمن پشت مى‌كنند. پس روى يارى نبينند.
13لَأَنتُمۡ أَشَدُّ رَهۡبَةً فِي صُدُورِهِم مِّنَ ٱللَّهِۚ ذَٰلِكَ بِأَنَّهُمۡ قَوۡمٌ لَّا يَفۡقَهُونَ 
وحشت شما در دل آنها بيشتر از بيم خداست. زيرا مردمى هستند كه به فهم در نمى‌يابند.
حشرفهرست قرآن
24آیه
مدنیRevelation
11آیه

ترجمه — حشر 11

سوره آیه 11/24 — حشر الحشر (مدنی). خواندن گوش دهید ترجمه (فارسی). گوش دهید: حشر گوش دهید, حشر ترجمه, حشر mp3, حشر pdf. آیه 9–13. معنای فارسی: اردو.




Tuesday, August 18, 2026

به قرآن کریم چنگ بزنید