حشر · 10/24
ترجمه آوانگاری — حشر
وَالَّذِينَ جَاءُوا مِن بَعْدِهِمْ يَقُولُونَ رَبَّنَا اغْفِرْ لَنَا وَلِإِخْوَانِنَا الَّذِينَ سَبَقُونَا بِالْإِيمَانِ وَلَا تَجْعَلْ فِي قُلُوبِنَا غِلًّا لِّلَّذِينَ آمَنُوا رَبَّنَا إِنَّكَ رَءُوفٌ رَّحِيمٌ ۝١٠
Wallazeena jaaa`oo min ba`dihim yaqooloona Rabbanagh fir lanaa wa li ikhwaani nal lazeena sabqoonaa bil eemaani wa laa taj`al fee quloobinaa ghillalil lazeena aamanoo rabbannaaa innaka Ra`oofur Raheem
📖 معنای فارسی
كسانى كه از پس ايشان آمده‌اند، مى‌گويند: اى پروردگار ما، ما و برادران ما را كه پيش از ما ايمان آورده‌اند بيامرز و كينه كسانى را كه ايمان آورده‌اند، در دل ما جاى مده. اى پروردگار ما، تو مشفق و مهربان هستى.

🎧 گوش دهید
📜

ترجمه — Tafsir

معانی کلمات:

  • غِلًّا: کینه، حسد و دشمنی پنهانی.
  • رَؤُوف: بسیار مهربان و دارای رحمت ویژه.
  • سَبَقُونَا: پیشی گرفتند بر ما.

تفسیر آیه:

خداوند متعال در این آیه، گروه سومی از مؤمنان را ستایش میکند؛ کسانی که پس از مهاجران و انصار میآیند و تا روز قیامت ادامه دارند. اینان کسانی هستند که در دعای خود میگویند: «پروردگارا! ما و برادران دینی ما را که در ایمان آوردن بر ما پیشی گرفتند، بیامرز و در دلهای ما هیچ کینه و حسدی نسبت به مؤمنان قرار مده. پروردگارا! همانا تو بسیار مهربان و رحیم هستی.»

این آیه نشان میدهد که مؤمنانِ پس از صحابه، وظیفه دارند برای پیشینیان خود طلب آمرزش کنند و محبت آنان را در دل داشته باشند و از هرگونه کینه و دشمنی نسبت به آنان پرهیز کنند. همچنین بیانگر آن است که ایمان واقعی، مستلزم پاکی دل از هرگونه غل و غش نسبت به همه مؤمنان، بهویژه پیشگامان ایمان است.

فواید و پیامهای آیه:

  • محبت و احترام به صحابه و پیشینیان مؤمن، نشانه ایمان و پیروی از راه آنان است و هرکس در دل خود کینهای نسبت به آنان داشته باشد، از این آیه خارج است.
  • دعا برای دیگران، بهویژه برای کسانی که در راه ایمان پیشگام بودهاند، از صفات برجسته مؤمنان راستین است و سبب افزایش محبت و همبستگی در جامعه اسلامی میشود.
  • پاکی دل از حسد و کینه نسبت به مؤمنان، شرط قبولی اعمال و نشانه سلامت روح است.
  • این آیه به ما میآموزد که همواره برای یکدیگر دعای خیر کنیم و از خداوند بخواهیم که دلهای ما را از هرگونه بدخواهی پاک گرداند، تا جامعهای سرشار از محبت و برادری بسازیم.


📜 آیه 8-12 — حشر

8لِلْفُقَرَاءِ الْمُهَاجِرِينَ الَّذِينَ أُخْرِجُوا مِن دِيَارِهِمْ وَأَمْوَالِهِمْ يَبْتَغُونَ فَضْلًا مِّنَ اللَّهِ وَرِضْوَانًا وَيَنصُرُونَ اللَّهَ وَرَسُولَهُ ۚ أُولَٰئِكَ هُمُ الصَّادِقُونَ
نيز غنايم از آن مهاجران فقيرى است كه از سرزمينشان رانده شده‌اند و آنها در طلب فضل و خشنودى خدايند و خدا و پيامبرش را يارى مى‌كنند، اينان راستگويانند.
9وَالَّذِينَ تَبَوَّءُوا الدَّارَ وَالْإِيمَانَ مِن قَبْلِهِمْ يُحِبُّونَ مَنْ هَاجَرَ إِلَيْهِمْ وَلَا يَجِدُونَ فِي صُدُورِهِمْ حَاجَةً مِّمَّا أُوتُوا وَيُؤْثِرُونَ عَلَىٰ أَنفُسِهِمْ وَلَوْ كَانَ بِهِمْ خَصَاصَةٌ ۚ وَمَن يُوقَ شُحَّ نَفْسِهِ فَأُولَٰئِكَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ
و كسانى كه پيش از آمدن مهاجران در ديار خود بوده‌اند و ايمان آورده‌اند، آنهايى را كه به سويشان مهاجرت كرده‌اند دوست مى‌دارند. و از آنچه مهاجران را داده مى‌شود در دل احساس حسد نمى‌كنند، و ديگران را بر خويش ترجيح مى‌دهند هر چند خود نيازمند باشند. و آنان كه از بخل خويش در امان مانده باشند رستگارانند.
10وَالَّذِينَ جَاءُوا مِن بَعْدِهِمْ يَقُولُونَ رَبَّنَا اغْفِرْ لَنَا وَلِإِخْوَانِنَا الَّذِينَ سَبَقُونَا بِالْإِيمَانِ وَلَا تَجْعَلْ فِي قُلُوبِنَا غِلًّا لِّلَّذِينَ آمَنُوا رَبَّنَا إِنَّكَ رَءُوفٌ رَّحِيمٌ
كسانى كه از پس ايشان آمده‌اند، مى‌گويند: اى پروردگار ما، ما و برادران ما را كه پيش از ما ايمان آورده‌اند بيامرز و كينه كسانى را كه ايمان آورده‌اند، در دل ما جاى مده. اى پروردگار ما، تو مشفق و مهربان هستى.
11۞ أَلَمْ تَرَ إِلَى الَّذِينَ نَافَقُوا يَقُولُونَ لِإِخْوَانِهِمُ الَّذِينَ كَفَرُوا مِنْ أَهْلِ الْكِتَابِ لَئِنْ أُخْرِجْتُمْ لَنَخْرُجَنَّ مَعَكُمْ وَلَا نُطِيعُ فِيكُمْ أَحَدًا أَبَدًا وَإِن قُوتِلْتُمْ لَنَنصُرَنَّكُمْ وَاللَّهُ يَشْهَدُ إِنَّهُمْ لَكَاذِبُونَ
آيا منافقان را نديده‌اى كه به ياران خود از اهل كتاب كه كافر بودند مى‌گفتند: اگر شما را اخراج كنند، ما نيز با شما بيرون مى‌آييم و به زيان شما از هيچ كس اطاعت نخواهيم كرد و اگر با شما جنگيدند ياريتان مى‌كنيم؟ و حال آنكه خدا مى‌داند كه دروغ مى‌گويند.
12لَئِنْ أُخْرِجُوا لَا يَخْرُجُونَ مَعَهُمْ وَلَئِن قُوتِلُوا لَا يَنصُرُونَهُمْ وَلَئِن نَّصَرُوهُمْ لَيُوَلُّنَّ الْأَدْبَارَ ثُمَّ لَا يُنصَرُونَ
اگر آنها را اخراج كنند، با آنها بيرون نشوند. و اگر به جنگشان بيايند ياريشان نمى‌كنند، و اگر هم به ياريشان برخيزند به دشمن پشت مى‌كنند. پس روى يارى نبينند.
حشرفهرست قرآن
24آیه
مدنیRevelation
10آیه

ترجمه — حشر 10

سوره حشر آیه 10 - خواندن, گوش دهید, ترجمه, فارسی : كسانى كه از پس ايشان آمده‌اند، مى‌گويند: اى پروردگار ما،…

سوره آیه 10/24 — حشر الحشر (مدنی). خواندن گوش دهید ترجمه (فارسی). گوش دهید: حشر گوش دهید, حشر ترجمه, حشر mp3, حشر pdf. آیه 8–12. معنای فارسی: اردو.




Tuesday, August 18, 2026

به قرآن کریم چنگ بزنید