Al-An'am · 104/165
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-An'am
قَدْ جَاءَكُم بَصَائِرُ مِن رَّبِّكُمْ ۖ فَمَنْ أَبْصَرَ فَلِنَفْسِهِ ۖ وَمَنْ عَمِيَ فَعَلَيْهَا ۚ وَمَا أَنَا عَلَيْكُم بِحَفِيظٍ ۝١٠٤
Qad jaaa`akum basaaa`iru mir Rabbikum faman absara falinafsihee wa man `amiya fa`alaihaa; wa maaa ana `alaikum bihafeez
📖 Dalam Bahasa Melayu
(Katakanlah wahai Muhammad): "Sesungguhnya telah datang kepada kamu keterangan-keterangan (dalil-dalil dan bukti) dari Tuhan kamu; oleh itu sesiapa melihat (kebenaran itu serta menerimanya) maka faedahnya terpulang kepada dirinya sendiri, dan sesiapa buta (dan enggan menerimanya) maka bahayanya tertimpalah ke atas dirinya sendiri. Dan tiadalah aku berkewajipan menjaga dan mengawasi kamu".

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • بَصَائِرُ (Basa'iru): Jamak daripada 'basirah', bermaksud bukti-bukti yang jelas, hujah-hujah yang terang dan dalil-dalil yang menerangi hati.
  • أَبْصَرَ (Absara): Melihat dengan mata hati, memahami dan menerima kebenaran.
  • عَمِيَ (Amiya): Buta hati, tidak mahu memahami dan menerima kebenaran walaupun hujah telah jelas.
  • بِحَفِيظٍ (Bihafizh): Penjaga yang mengawasi dan menghitung segala amalan.

Tafsir Ayat:

Wahai sekalian manusia, sesungguhnya telah datang kepada kamu daripada Tuhan kamu bukti-bukti yang jelas dan hujah-hujah yang terang menerusi Al-Quran dan Rasul-Nya. Bukti-bukti ini bagaikan cahaya yang menyuluh kegelapan, membolehkan kamu membezakan antara jalan petunjuk dan jalan kesesatan. Maka sesiapa yang melihat dengan mata hatinya, memahami bukti-bukti ini lalu beriman dan mengamalkannya, maka kebaikan dan manfaatnya akan kembali kepada dirinya sendiri, bukannya kepada Allah atau kepada Rasul-Nya. Dan sesiapa yang buta hatinya, enggan memahami dan menolak kebenaran yang telah jelas ini, maka kerugian dan keburukan itu juga akan menimpa dirinya sendiri. Allah dan Rasul-Nya tidak akan terjejas sedikit pun dengan keingkaran mereka.

Wahai Rasulullah, katakanlah kepada mereka: "Aku bukanlah penjaga yang mengawasi amalan-amalan kamu, bukan juga juru hisab yang menghitung perbuatan kamu. Tugasku hanyalah menyampaikan risalah dan peringatan. Allah jualah yang Maha Menjaga dan Maha Menghitung segala sesuatu."


Pengajaran dan Peringatan:

Ayat yang mulia ini mengingatkan kita bahawa hidayah itu datang daripada Allah, dan Al-Quran itu adalah cahaya yang menerangi jalan kehidupan. Setiap insan diberikan akal dan hati untuk membezakan kebenaran daripada kebatilan. Maka beruntunglah sesiapa yang membuka mata hatinya untuk menerima kebenaran, kerana kebaikannya itu untuk dirinya sendiri. Dan rugilah sesiapa yang menutup mata hatinya, kerana kerugiannya itu juga ke atas dirinya sendiri.

Saudaraku, marilah kita renungkan: Bukankah kita telah diberikan nikmat yang tidak terhingga? Bukankah Al-Quran itu mudah untuk difahami dan diamalkan? Maka janganlah kita termasuk dalam golongan yang buta hati, yang melihat tetapi tidak memahami, yang mendengar tetapi tidak menghayati. Setiap amalan kita akan dihisab oleh Allah yang Maha Mengetahui. Maka sebelum terlambat, marilah kita manfaatkan peluang yang ada ini untuk mendekatkan diri kepada Allah, mempelajari agama-Nya, dan mengamalkan segala perintah-Nya. Sesungguhnya kejayaan yang sebenar adalah kejayaan di akhirat kelak.



📜 Ayat 102-106 — Surah Al-An'am

102ذَٰلِكُمُ اللَّهُ رَبُّكُمْ ۖ لَا إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ ۖ خَالِقُ كُلِّ شَيْءٍ فَاعْبُدُوهُ ۚ وَهُوَ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ وَكِيلٌ
Yang demikian (sifat-sifatNya dan kekuasaanNya) ialah Allah Tuhan kamu, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, yang menciptakan tiap-tiap sesuatu, maka beribadatlah kamu kepadaNya. Dan (ingatlah) Dia lah yang mentadbirkan segala-galanya.
103لَّا تُدْرِكُهُ الْأَبْصَارُ وَهُوَ يُدْرِكُ الْأَبْصَارَ ۖ وَهُوَ اللَّطِيفُ الْخَبِيرُ
Ia tidak dapat dilihat dan diliputi oleh penglihatan mata, sedang Ia dapat melihat (dan mengetahui hakikat) segala penglihatan (mata), dan Dia lah Yang Maha Halus (melayan hamba-hambaNya dengan belas kasihan), lagi Maha Mendalam pengetahuanNya.
104قَدْ جَاءَكُم بَصَائِرُ مِن رَّبِّكُمْ ۖ فَمَنْ أَبْصَرَ فَلِنَفْسِهِ ۖ وَمَنْ عَمِيَ فَعَلَيْهَا ۚ وَمَا أَنَا عَلَيْكُم بِحَفِيظٍ
(Katakanlah wahai Muhammad): "Sesungguhnya telah datang kepada kamu keterangan-keterangan (dalil-dalil dan bukti) dari Tuhan kamu; oleh itu sesiapa melihat (kebenaran itu serta menerimanya) maka faedahnya terpulang kepada dirinya sendiri, dan sesiapa buta (dan enggan menerimanya) maka bahayanya tertimpalah ke atas dirinya sendiri. Dan tiadalah aku berkewajipan menjaga dan mengawasi kamu".
105وَكَذَٰلِكَ نُصَرِّفُ الْآيَاتِ وَلِيَقُولُوا دَرَسْتَ وَلِنُبَيِّنَهُ لِقَوْمٍ يَعْلَمُونَ
Dan demikianlah Kami menerangkan ayat-ayat keterangan Kami satu persatu (dengan berbagai cara, untuk menimbulkan keingkaran mereka) dan supaya mereka (yang ingkar itu menuduhmu dengan) berkata: "Engkau telah mempelajarinya (dari orang-orang lain) ", dan supaya kami menerangkan (Al-Quran) itu kepada orang-orang yang (mahu) mengetahui.
106اتَّبِعْ مَا أُوحِيَ إِلَيْكَ مِن رَّبِّكَ ۖ لَا إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ ۖ وَأَعْرِضْ عَنِ الْمُشْرِكِينَ
Ikutlah apa yang telah diwahyukan kepadamu dari Tuhanmu, tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia, dan berpalinglah dari orang-orang musyrik.
Al-An'amIndeks Al-Quran
165Ayat
MakkiyahRevelation
104Ayat

Terjemahan — Al-An'am 104

Surah Al-An'am Ayat 104 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : (Katakanlah wahai Muhammad): "Sesungguhnya telah datang kepada kamu keterangan-keterangan (dalil-dalil…

Surah Ayat 104/165 — Surah Al-An'am الأنعام (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-An'am Dengar, Surah Al-An'am Terjemahan, Surah Al-An'am mp3, Surah Al-An'am pdf. Ayat 102–106. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda