At-Taubah · 30/129
Terjemahan Transliterasi — Surah At-Taubah
وَقَالَتِ الْيَهُودُ عُزَيْرٌ ابْنُ اللَّهِ وَقَالَتِ النَّصَارَى الْمَسِيحُ ابْنُ اللَّهِ ۖ ذَٰلِكَ قَوْلُهُم بِأَفْوَاهِهِمْ ۖ يُضَاهِئُونَ قَوْلَ الَّذِينَ كَفَرُوا مِن قَبْلُ ۚ قَاتَلَهُمُ اللَّهُ ۚ أَنَّىٰ يُؤْفَكُونَ ۝٣٠
Q qaalatil yahoodu `Uzairunib nul laahi wa qaalatin Nasaaral Maseehub nul laahi zaalika qawluhum bi afwaahihim yudaahi`oona qawlal lazeena kafaroo min qabl; qatalahumul laah; annaa yu`fakoon
📖 Dalam Bahasa Melayu
Dan orang-orang Yahudi berkata: "Uzair ialah anak Allah" dan orang-orang Nasrani berkata: "Al-Masih ialah anak Allah". Demikianlah perkataan mereka dengan mulut mereka sendiri, (iaitu) mereka menyamai perkataan orang-orang kafir dahulu; semoga Allah binasakan mereka. Bagaimanakah mereka boleh berpaling dari kebenaran?

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • عُزَيْرٌ - 'Uzair, seorang nabi Bani Israil yang terkenal.
  • يُضَاهِئُونَ - Mereka menyerupakan atau meniru.
  • قَاتَلَهُمُ اللهُ - Laknat dan kebinasaan daripada Allah ke atas mereka.
  • أَنَّى يُؤْفَكُونَ - Bagaimana mereka dipalingkan daripada kebenaran?

Tafsir Ayat:

Sesungguhnya Allah SWT menceritakan kepada kita tentang kebatilan dan kesesatan golongan Yahudi dan Nasrani. Golongan Yahudi telah melakukan kesyirikan yang amat besar apabila mereka mendakwa bahawa 'Uzair itu anak Allah. Manakala golongan Nasrani pula melakukan kesyirikan yang serupa apabila mereka mendakwa bahawa Al-Masih (Nabi Isa) itu anak Allah. Maha Suci Allah daripada segala apa yang mereka dakwakan itu!

Dakwaan-dakwaan ini hanyalah kata-kata yang keluar daripada mulut mereka semata-mata, tanpa sebarang bukti, dalil, mahupun ilmu yang benar. Mereka hanya mengikut sangkaan dan khayalan kosong. Perkataan mereka ini sebenarnya meniru dan menyerupai perkataan orang-orang kafir terdahulu yang juga mendakwa bahawa malaikat itu anak-anak Allah. Maka jelaslah bahawa segala bentuk kesyirikan ini berpunca daripada satu sumber yang sama iaitu kebatilan dan kejahilan.

Allah SWT melaknat dan membinasakan mereka kerana kejahatan dan kedustaan mereka. Sungguh menghairankan, bagaimana mereka sanggup berpaling daripada kebenaran yang terang nyata kepada kebatilan yang jelas? Bagaimana akal mereka dapat menerima sesuatu yang mustahil dan bertentangan dengan fitrah? Sesungguhnya Allah Maha Suci daripada mempunyai anak, kerana Dia tidak memerlukan sesiapa pun dan segala sesuatu adalah milik-Nya.


Pengajaran dan Peringatan:

Wahai saudara-saudara seislam, ayat ini mengingatkan kita tentang betapa pentingnya berpegang teguh kepada akidah tauhid yang suci. Islam datang untuk membersihkan akidah manusia daripada segala bentuk kesyirikan dan kepercayaan karut. Kita bersyukur kepada Allah kerana diberikan petunjuk Islam yang lurus, dan kita hendaklah sentiasa berlindung daripada kesesatan golongan yang dimurkai dan golongan yang sesat.

Marilah kita hayati keagungan Allah dan kesempurnaan-Nya. Dialah Tuhan Yang Maha Esa, tidak beranak dan tidak diperanakkan. Semoga kita sentiasa istiqamah di atas jalan kebenaran dan dijauhkan daripada segala bentuk penyelewengan akidah. Sesungguhnya Islam adalah agama fitrah yang selari dengan akal yang sihat dan hati yang bersih.



📜 Ayat 28-32 — Surah At-Taubah

28يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِنَّمَا الْمُشْرِكُونَ نَجَسٌ فَلَا يَقْرَبُوا الْمَسْجِدَ الْحَرَامَ بَعْدَ عَامِهِمْ هَٰذَا ۚ وَإِنْ خِفْتُمْ عَيْلَةً فَسَوْفَ يُغْنِيكُمُ اللَّهُ مِن فَضْلِهِ إِن شَاءَ ۚ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ حَكِيمٌ
Wahai orang-orang yang beriman! Sesungguhnya (kepercayaan) orang-orang kafir musyrik itu najis, oleh itu janganlah mereka menghampiri Masjid Al-Haraam sesudah tahun ini; dan jika kamu bimbangkan kepapaan, maka Allah akan memberi kekayaan kepada kamu dari limpah kurniaNya, jika dia kehendaki. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Bijaksana.
29قَاتِلُوا الَّذِينَ لَا يُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَلَا بِالْيَوْمِ الْآخِرِ وَلَا يُحَرِّمُونَ مَا حَرَّمَ اللَّهُ وَرَسُولُهُ وَلَا يَدِينُونَ دِينَ الْحَقِّ مِنَ الَّذِينَ أُوتُوا الْكِتَابَ حَتَّىٰ يُعْطُوا الْجِزْيَةَ عَن يَدٍ وَهُمْ صَاغِرُونَ
Perangilah orang-orang yang tidak beriman kepada Allah dan tidak beriman kepada hari akhirat, dan mereka pula tidak mengharamkan apa yang telah diharamkan oleh Allah dan RasulNya, dan tidak berugama dengan ugama yang benar, iaitu dari orang-orang yang diberikan Kitab (kaum Yahudi dan Nasrani), sehingga mereka membayar "Jizyah" dengan keadaan taat dan merendah diri.
30وَقَالَتِ الْيَهُودُ عُزَيْرٌ ابْنُ اللَّهِ وَقَالَتِ النَّصَارَى الْمَسِيحُ ابْنُ اللَّهِ ۖ ذَٰلِكَ قَوْلُهُم بِأَفْوَاهِهِمْ ۖ يُضَاهِئُونَ قَوْلَ الَّذِينَ كَفَرُوا مِن قَبْلُ ۚ قَاتَلَهُمُ اللَّهُ ۚ أَنَّىٰ يُؤْفَكُونَ
Dan orang-orang Yahudi berkata: "Uzair ialah anak Allah" dan orang-orang Nasrani berkata: "Al-Masih ialah anak Allah". Demikianlah perkataan mereka dengan mulut mereka sendiri, (iaitu) mereka menyamai perkataan orang-orang kafir dahulu; semoga Allah binasakan mereka. Bagaimanakah mereka boleh berpaling dari kebenaran?
31اتَّخَذُوا أَحْبَارَهُمْ وَرُهْبَانَهُمْ أَرْبَابًا مِّن دُونِ اللَّهِ وَالْمَسِيحَ ابْنَ مَرْيَمَ وَمَا أُمِرُوا إِلَّا لِيَعْبُدُوا إِلَٰهًا وَاحِدًا ۖ لَّا إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ ۚ سُبْحَانَهُ عَمَّا يُشْرِكُونَ
Mereka menjadikan pendita-pendita dan ahli-ahli ugama mereka sebagai pendidik-pendidik selain dari Allah, dan juga (mereka mempertuhankan) Al-Masih ibni Maryam, padahal mereka tidak diperintahkan melainkan untuk menyembah Tuhan Yang Maha Esa; tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia. Maha Suci Allah dari apa yang mereka sekutukan.
32يُرِيدُونَ أَن يُطْفِئُوا نُورَ اللَّهِ بِأَفْوَاهِهِمْ وَيَأْبَى اللَّهُ إِلَّا أَن يُتِمَّ نُورَهُ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُونَ
Mereka hendak memadamkan cahaya Allah (ugama Islam) dengan mulut mereka, sedang Allah tidak menghendaki melainkan menyempurnakan cahayaNya, sekalipun orang-orang kafir tidak suka (akan yang demikian).
At-TaubahIndeks Al-Quran
129Ayat
MadaniyahRevelation
30Ayat

Terjemahan — At-Taubah 30

Surah At-Taubah Ayat 30 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dan orang-orang Yahudi berkata: "Uzair ialah anak Allah" dan orang-orang…

Surah Ayat 30/129 — Surah At-Taubah التوبة (Madaniyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah At-Taubah Dengar, Surah At-Taubah Terjemahan, Surah At-Taubah mp3, Surah At-Taubah pdf. Ayat 28–32. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Tuesday, September 8, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda