یوسف · 36/111
ترجمه آوانگاری — یوسف
وَدَخَلَ مَعَهُ السِّجْنَ فَتَيَانِ ۖ قَالَ أَحَدُهُمَا إِنِّي أَرَانِي أَعْصِرُ خَمْرًا ۖ وَقَالَ الْآخَرُ إِنِّي أَرَانِي أَحْمِلُ فَوْقَ رَأْسِي خُبْزًا تَأْكُلُ الطَّيْرُ مِنْهُ ۖ نَبِّئْنَا بِتَأْوِيلِهِ ۖ إِنَّا نَرَاكَ مِنَ الْمُحْسِنِينَ ۝٣٦
Wa dakhala ma`ahussijna fata yaan; qaala ahaduhumaaa inneee araaneee a`siru khamranw wa qaalal aakharu inneee khubzan taakulut tairu minh; nabbi `naa bitaaweelihee innaa naraaka minal muhsineen
📖 معنای فارسی
دو جوان نيز با او به زندان افتادند. يكى از آن دو گفت: در خواب، خود را ديدم كه انگور مى‌فشارم. ديگرى گفت: خود را ديدم كه نان بر سر نهاده مى‌برم و پرندگان از آن مى‌خورند. ما را از تعبير آن آگاه كن، كه از نيكوكارانت مى‌بينيم.
📜

ترجمه — Tafsir

معانی کلمات:

  • فَتَیان: دو جوان یا دو غلامِ پادشاه.
  • أَعْصِرُ خَمْرًا: انگور را میفشارم تا شراب شود (در اینجا «خمر» به معنای انگور است).
  • تَأْوِیلِهِ: تعبیر و سرانجامِ آن خواب.
  • مِنَ الْمُحْسِنِینَ: از نیکوکاران و کسانی که در عبادت و معامله با خلق، نیکویی میکنند.

تفسیر آیه:

هنگامی که یوسف علیهالسلام به زندان افتاد، دو جوانِ دیگر نیز همراه او وارد زندان شدند. این دو، غلامانِ پادشاه بودند؛ یکی ساقی (شرابدار) و دیگری خبّاز (نانپز) پادشاه. یکی از آن دو گفت: «من در خواب دیدم که انگور میفشارم تا شراب درست کنم.» دیگری گفت: «من دیدم که بر روی سرم نانی حمل میکنم و پرندگان از آن میخورند.» سپس هر دو رو به یوسف کرده و گفتند: «ای یوسف! ما را از تعبیر این خوابها آگاه کن؛ زیرا تو را از نیکوکاران میبینیم و میدانیم که در علم تعبیر خواب، دانا و درستکار هستی.»

این دو جوان، یوسف را فردی صادق، پاکدامن و مورد اعتماد یافتند و به همین دلیل، تعبیر خواب خود را از او خواستند. آنان امید داشتند که یوسف با علم و دانشی که دارد، سرنوشت خوابشان را روشن کند.

فواید و پیامهای آیه:

  1. علم و دانش، وسیلهای برای خدمت به دیگران است: یوسف علیهالسلام حتی در زندان نیز با علم خود به یاری دیگران شتافت و این نشان میدهد که مؤمن در هر شرایطی باید منشأ خیر و برکت برای اطرافیان باشد.
  2. نیکوکاری، جلب اعتماد دیگران میکند: اینکه دو جوان، یوسف را «از نیکوکاران» خواندند، نشان میدهد که حسن شهرت و اخلاق نیک، انسان را در دل مردم محبوب و مورد اعتماد میسازد.
  3. خواب و تعبیر آن، نشانهای از قدرت خداوند است: این داستان به ما میآموزد که خداوند متعال با الهام به بندگان صالح خود، آنها را از اسرار آینده آگاه میکند و این خود دلیلی بر عظمت و حکمت الهی است.
  4. صبر و آرامش در سختیها: یوسف در زندان نه تنها ناامید نشد، بلکه با رویی گشاده و قلبی آرام به مشکلات دیگران رسیدگی کرد. این درس بزرگی است که مؤمن در سختیها نیز باید امیدوار و فعال باشد.
  5. طلب علم از اهل آن: این دو جوان از کسی که علم داشت، سؤال کردند و این نشان میدهد که انسان باید در هر امری به متخصصان و آگاهان رجوع کند و از دانش آنان بهرهمند شود.
🎧 گوش دهید

📜 آیه 34-38 — یوسف

34فَاسْتَجَابَ لَهُ رَبُّهُ فَصَرَفَ عَنْهُ كَيْدَهُنَّ ۚ إِنَّهُ هُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ
پروردگارش دعايش را اجابت كرد و مكر زنان از او دور كرد. زيرا خدا شنوا و داناست.
35ثُمَّ بَدَا لَهُم مِّن بَعْدِ مَا رَأَوُا الْآيَاتِ لَيَسْجُنُنَّهُ حَتَّىٰ حِينٍ
پس با آن نشانها كه ديده بودند، تصميم كردند كه چندى به زندانش بيفكنند.
36وَدَخَلَ مَعَهُ السِّجْنَ فَتَيَانِ ۖ قَالَ أَحَدُهُمَا إِنِّي أَرَانِي أَعْصِرُ خَمْرًا ۖ وَقَالَ الْآخَرُ إِنِّي أَرَانِي أَحْمِلُ فَوْقَ رَأْسِي خُبْزًا تَأْكُلُ الطَّيْرُ مِنْهُ ۖ نَبِّئْنَا بِتَأْوِيلِهِ ۖ إِنَّا نَرَاكَ مِنَ الْمُحْسِنِينَ
دو جوان نيز با او به زندان افتادند. يكى از آن دو گفت: در خواب، خود را ديدم كه انگور مى‌فشارم. ديگرى گفت: خود را ديدم كه نان بر سر نهاده مى‌برم و پرندگان از آن مى‌خورند. ما را از تعبير آن آگاه كن، كه از نيكوكارانت مى‌بينيم.
37قَالَ لَا يَأْتِيكُمَا طَعَامٌ تُرْزَقَانِهِ إِلَّا نَبَّأْتُكُمَا بِتَأْوِيلِهِ قَبْلَ أَن يَأْتِيَكُمَا ۚ ذَٰلِكُمَا مِمَّا عَلَّمَنِي رَبِّي ۚ إِنِّي تَرَكْتُ مِلَّةَ قَوْمٍ لَّا يُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَهُم بِالْآخِرَةِ هُمْ كَافِرُونَ
گفت: طعام روزانه شما هنوز نيامده باشد كه پيش از آن شما را از تعبير آن خوابها چنان كه پروردگارم به من آموخته است خبر مى‌دهم. من كيش مردمى را كه به خداى يكتا ايمان ندارند و به روز قيامت كافرند، ترك كرده‌ام.
38وَاتَّبَعْتُ مِلَّةَ آبَائِي إِبْرَاهِيمَ وَإِسْحَاقَ وَيَعْقُوبَ ۚ مَا كَانَ لَنَا أَن نُّشْرِكَ بِاللَّهِ مِن شَيْءٍ ۚ ذَٰلِكَ مِن فَضْلِ اللَّهِ عَلَيْنَا وَعَلَى النَّاسِ وَلَٰكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لَا يَشْكُرُونَ
من پيرو كيش پدرانم ابراهيم و اسحاق و يعقوب هستم و ما را نسزد كه هيچ چيز را شريك خدا قرار دهيم. اين فضيلتى است كه خدا بر ما و بر مردم ديگر ارزانى داشته است ولى بيشتر مردم ناسپاسند.
یوسففهرست قرآن
111آیه
مکیRevelation
36آیه

ترجمه — یوسف 36

سوره یوسف آیه 36 - خواندن, گوش دهید, ترجمه, فارسی : دو جوان نيز با او به زندان افتادند. يكى از…

سوره آیه 36/111 — یوسف يوسف (مکی). خواندن گوش دهید ترجمه (فارسی). گوش دهید: یوسف گوش دهید, یوسف ترجمه, یوسف mp3, یوسف pdf. آیه 34–38. معنای فارسی: اردو.




Tuesday, August 18, 2026

به قرآن کریم چنگ بزنید