Al-Hajj · 6/78
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-Hajj
ذَٰلِكَ بِأَنَّ اللَّهَ هُوَ الْحَقُّ وَأَنَّهُ يُحْيِي الْمَوْتَىٰ وَأَنَّهُ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ ۝٦
Zaalika bi annal laaha Huwal haqqu wa annahoo yuhyil mawtaa wa annahoo `alaakulli shai`in Qadeer
📖 Dalam Bahasa Melayu
(Kedua-dua kenyataan) yang tersebut membuktikan bahawa sesungguhnya Allah jualah Tuhan Yang Sebenar-benarnya (yang berhak disembah), dan sesungguhnya Dia lah yang menghidupkan makhluk-makhluk yang mati, dan Dia lah jua Yang Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • ذَٰلِكَ (itu) — merujuk kepada perkara-perkara yang telah disebutkan sebelumnya tentang kekuasaan Allah dalam penciptaan manusia dan kebangkitan semula.
  • الْحَقُّ (Yang Maha Benar) — zat yang tetap wujud, benar, dan berhak disembah.
  • يُحْيِي الْمَوْتَى (menghidupkan orang mati) — membangkitkan semula manusia selepas kematian untuk perhitungan.
  • عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ (Maha Kuasa atas segala sesuatu) — tidak ada sesuatu pun yang sukar atau mustahil bagi-Nya.

Tafsir Ayat:

Wahai manusia sekalian, segala apa yang telah disebutkan sebelumnya — bermula daripada penciptaan kamu daripada air mani, kemudian menjadi segumpal darah, lalu menjadi segumpal daging, sehingga lahirnya kamu ke dunia ini, kemudian kamu membesar dan akhirnya kamu mati — semua ini adalah bukti yang jelas dan kukuh bahawa Allah SWT sahajalah Tuhan yang sebenar-benarnya, yang berhak disembah, tiada sekutu bagi-Nya. Berbeza dengan berhala-berhala yang kamu sembah selain Allah, yang tidak mampu mencipta, memberi rezeki, mahupun menghidupkan sesiapa pun.

Ayat ini juga menegaskan bahawa Allah SWT berkuasa menghidupkan orang yang telah mati. Jika Dia mampu mencipta manusia daripada tiada, maka lebih-lebih lagi Dia mampu menghidupkan semula manusia yang telah mati untuk dibangkitkan pada hari kiamat. Sesungguhnya kekuasaan Allah SWT itu meliputi segala sesuatu — tiada yang mustahil bagi-Nya, tiada yang sukar bagi-Nya, dan tiada yang dapat menghalang kehendak-Nya.


Pengajaran dan Seruan:

Saudaraku yang dikasihi, renungkanlah ayat yang agung ini! Setiap kali kita melihat kejadian alam, kelahiran bayi, tumbuhnya tumbuhan, dan segala fenomena kehidupan ini, semuanya adalah bukti nyata bahawa Allah itu Maha Benar dan Maha Kuasa. Maka mengapa kita masih ragu untuk beriman kepada-Nya? Mengapa kita masih leka dengan kehidupan dunia yang sementara ini?

Ayat ini mengajak kita untuk merenung dan meyakini bahawa kehidupan tidak berakhir dengan kematian. Akan ada hari kebangkitan di mana setiap amalan kita akan dihisab. Maka marilah kita perkuatkan iman kita kepada Allah, perbanyakkan amal soleh, dan jadikan setiap detik kehidupan ini sebagai bekalan untuk bertemu dengan Allah SWT di akhirat kelak. Sesungguhnya Allah yang menghidupkan dan mematikan kita adalah Tuhan yang Maha Kuasa atas segala sesuatu — maka kepada-Nya jualah kita memohon pertolongan dan mengharapkan rahmat-Nya.



📜 Ayat 4-8 — Surah Al-Hajj

4كُتِبَ عَلَيْهِ أَنَّهُ مَن تَوَلَّاهُ فَأَنَّهُ يُضِلُّهُ وَيَهْدِيهِ إِلَىٰ عَذَابِ السَّعِيرِ
Yang telah ditetapkan kepada (tiap-tiap) syaitan itu, bahawa sesiapa yang berketuakan dia, maka sesungguhnya ia akan menyesatkannya dan memimpinnya kepada azab neraka.
5يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِن كُنتُمْ فِي رَيْبٍ مِّنَ الْبَعْثِ فَإِنَّا خَلَقْنَاكُم مِّن تُرَابٍ ثُمَّ مِن نُّطْفَةٍ ثُمَّ مِنْ عَلَقَةٍ ثُمَّ مِن مُّضْغَةٍ مُّخَلَّقَةٍ وَغَيْرِ مُخَلَّقَةٍ لِّنُبَيِّنَ لَكُمْ ۚ وَنُقِرُّ فِي الْأَرْحَامِ مَا نَشَاءُ إِلَىٰ أَجَلٍ مُّسَمًّى ثُمَّ نُخْرِجُكُمْ طِفْلًا ثُمَّ لِتَبْلُغُوا أَشُدَّكُمْ ۖ وَمِنكُم مَّن يُتَوَفَّىٰ وَمِنكُم مَّن يُرَدُّ إِلَىٰ أَرْذَلِ الْعُمُرِ لِكَيْلَا يَعْلَمَ مِن بَعْدِ عِلْمٍ شَيْئًا ۚ وَتَرَى الْأَرْضَ هَامِدَةً فَإِذَا أَنزَلْنَا عَلَيْهَا الْمَاءَ اهْتَزَّتْ وَرَبَتْ وَأَنبَتَتْ مِن كُلِّ زَوْجٍ بَهِيجٍ
Wahai umat manusia, sekiranya kamu menaruh syak (ragu-ragu) tentang kebangkitan makhluk (hidup semula pada hari kiamat), maka (perhatilah kepada tingkatan kejadian manusia) kerana sebenarnya Kami telah menciptakan kamu dari tanah, kemudian dari setitik air benih, kemudian dari sebuku darah beku, kemudian dari seketul daging yang disempurnakan kejadiannya dan yang tidak disempurnakan; (Kami jadikan secara yang demikian) kerana Kami hendak menerangkan kepada kamu (kekuasaan Kami); dan Kami pula menetapkan dalam kandungan rahim (ibu yang mengandung itu) apa yang Kami rancangkan hingga ke suatu masa yang ditentukan lahirnya; kemudian Kami mengeluarkan kamu berupa kanak-kanak; kemudian (kamu dipelihara) hingga sampai ke peringkat umur dewasa; dan (dalam pada itu) ada di antara kamu yang dimatikan (semasa kecil atau semasa dewasa) dan ada pula yang dilanjutkan umurnya ke peringkat tua nyanyuk sehingga ia tidak mengetahui lagi akan sesuatu yang telah diketahuinya dahulu. Dan (ingatlah satu bukti lagi); Engkau melihat bumi itu kering, kemudian apabila Kami menurunkan hujan menimpanya, bergeraklah tanahnya (dengan tumbuh-tumbuhan yang merecup tumbuh), dan gembur membusutlah ia, serta ia pula menumbuhkan berjenis-jenis tanaman yang indah permai.
6ذَٰلِكَ بِأَنَّ اللَّهَ هُوَ الْحَقُّ وَأَنَّهُ يُحْيِي الْمَوْتَىٰ وَأَنَّهُ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ
(Kedua-dua kenyataan) yang tersebut membuktikan bahawa sesungguhnya Allah jualah Tuhan Yang Sebenar-benarnya (yang berhak disembah), dan sesungguhnya Dia lah yang menghidupkan makhluk-makhluk yang mati, dan Dia lah jua Yang Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.
7وَأَنَّ السَّاعَةَ آتِيَةٌ لَّا رَيْبَ فِيهَا وَأَنَّ اللَّهَ يَبْعَثُ مَن فِي الْقُبُورِ
Dan bahawa sesungguhnya hari kiamat itu tetap akan datang, tidak ada sebarang syak padanya, dan bahawa sesungguhnya Allah akan membangkitkan (menghidupkan semula) orang-orang yang di dalam kubur.
8وَمِنَ النَّاسِ مَن يُجَادِلُ فِي اللَّهِ بِغَيْرِ عِلْمٍ وَلَا هُدًى وَلَا كِتَابٍ مُّنِيرٍ
Dan ada di antara manusia yang membantah dalam perkara-perkara yang berhubung dengan Allah dengan tidak berdasarkan sebarang pengetahuan, dan tidak berdasarkan sebarang keterangan, dan tidak juga berdasarkan mana-mana Kitab Allah yang menerangi kebenaran;
Al-HajjIndeks Al-Quran
78Ayat
MadaniyahRevelation
6Ayat

Terjemahan — Al-Hajj 6

Surah Al-Hajj Ayat 6 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : (Kedua-dua kenyataan) yang tersebut membuktikan bahawa sesungguhnya Allah jualah Tuhan…

Surah Ayat 6/78 — Surah Al-Hajj الحج (Madaniyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Hajj Dengar, Surah Al-Hajj Terjemahan, Surah Al-Hajj mp3, Surah Al-Hajj pdf. Ayat 4–8. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda