Al-Mujadalah · 13/22
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-Mujadalah
أَأَشْفَقْتُمْ أَن تُقَدِّمُوا بَيْنَ يَدَيْ نَجْوَاكُمْ صَدَقَاتٍ ۚ فَإِذْ لَمْ تَفْعَلُوا وَتَابَ اللَّهُ عَلَيْكُمْ فَأَقِيمُوا الصَّلَاةَ وَآتُوا الزَّكَاةَ وَأَطِيعُوا اللَّهَ وَرَسُولَهُ ۚ وَاللَّهُ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ ۝١٣
A-ashfaqtum an tuqaddimoo baina yadai najwaakum sadaqaat; fa-iz lam taf`aloo wa taabal laahu `alaikum fa aqeemus Salaata wa aatuz Zakaata wa atee`ul laaha wa rasoolah; wallaahu khabeerum bimaa ta`maloon
📖 Dalam Bahasa Melayu
Adakah kamu takut (akan kemiskinan) kerana kerap kali kamu memberi sedekah sebelum kamu mengadap? Kalau kamu tidak melakukan (perintah) itu, dan Allah pun memaafkan kamu (kerana kamu tidak mampu), maka dirikanlah sembahyang dan berikanlah zakat (sebagaimana yang sewajibnya), serta taatlah kamu kepada Allah dan RasulNya. Dan (ingatlah), Allah Maha Mendalam PengetahuanNya akan segala amalan yang kamu lakukan.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • أَأَشْفَقْتُمْ: Adakah kamu merasa bimbang atau takut?
  • نَجْوَاكُمْ: Percakapan rahsia kamu dengan Rasulullah ﷺ.
  • صَدَقَاتٍ: Pemberian sedekah sebelum melakukan percakapan rahsia itu.
  • تَابَ اللَّهُ عَلَيْكُمْ: Allah menerima taubat kamu dan memberi keringanan kepada kamu.

Tafsir Ayat:

Wahai orang-orang yang beriman, adakah kamu merasa bimbang dan takut akan kemiskinan jika kamu bersedekah terlebih dahulu sebelum mengadakan percakapan rahsia dengan Rasulullah ﷺ? Sesungguhnya Allah tidak memerlukan harta kamu, tetapi Dia ingin menguji keikhlasan dan pengorbanan kamu di jalan-Nya.

Oleh kerana kamu tidak melaksanakan perintah itu, dan Allah telah menerima taubat kamu serta memberikan keringanan dengan menghapuskan kewajipan sedekah tersebut, maka hendaklah kamu sentiasa menunaikan solat dengan sempurna, menunaikan zakat harta kamu, dan taat kepada Allah dan Rasul-Nya dalam segala perkara. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui segala amalan kamu, sama ada yang zahir mahupun yang tersembunyi, dan Dia akan membalas setiap amalan kamu dengan sebaik-baik balasan.


Peringatan dan Nasihat:

Ayat ini mengajar kita bahawa Allah itu Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Apabila Dia mewajibkan sesuatu, pasti ada hikmah dan kebaikan di sebaliknya. Namun, apabila hamba-Nya merasa berat dan takut, Allah memberikan keringanan dan kemudahan. Ini menunjukkan betapa luasnya rahmat Allah kepada hamba-hamba-Nya yang lemah.

Marilah kita bersyukur kepada Allah yang telah memudahkan urusan agama ini. Janganlah kita berasa berat untuk berkorban di jalan Allah, kerana setiap pengorbanan yang kita lakukan tidak akan sia-sia. Allah Maha Mengetahui segala apa yang kita usahakan, dan Dia tidak akan mensia-siakan amalan orang-orang yang berbuat kebaikan.

Ayat ini juga mengingatkan kita tentang kepentingan menjaga hubungan dengan Allah melalui solat dan zakat, serta ketaatan kepada Rasulullah ﷺ. Semoga kita semua termasuk dalam golongan hamba-hamba-Nya yang taat dan mendapat keredhaan-Nya di dunia dan di akhirat.



📜 Ayat 11-15 — Surah Al-Mujadalah

11يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا قِيلَ لَكُمْ تَفَسَّحُوا فِي الْمَجَالِسِ فَافْسَحُوا يَفْسَحِ اللَّهُ لَكُمْ ۖ وَإِذَا قِيلَ انشُزُوا فَانشُزُوا يَرْفَعِ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا مِنكُمْ وَالَّذِينَ أُوتُوا الْعِلْمَ دَرَجَاتٍ ۚ وَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرٌ
Wahai orang-orang yang beriman! Apabila diminta kepada kamu memberi lapang dari tempat duduk kamu (untuk orang lain) maka lapangkanlah seboleh-bolehnya supaya Allah melapangkan (segala halnya) untuk kamu. Dan apabila diminta kamu bangun maka bangunlah, supaya Allah meninggikan darjat orang-orang yang beriman di antara kamu, dan orang-orang yang diberi ilmu pengetahuan ugama (dari kalangan kamu) - beberapa darjat. Dan (ingatlah), Allah Maha Mendalam PengetahuanNya tentang apa yang kamu lakukan.
12يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا إِذَا نَاجَيْتُمُ الرَّسُولَ فَقَدِّمُوا بَيْنَ يَدَيْ نَجْوَاكُمْ صَدَقَةً ۚ ذَٰلِكَ خَيْرٌ لَّكُمْ وَأَطْهَرُ ۚ فَإِن لَّمْ تَجِدُوا فَإِنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَّحِيمٌ
Wahai orang-orang yang beriman! Apabila kamu hendak mengadap dan bertanyakan sesuatu kepada Rasulullah, maka hendaklah kamu bersedekah (kepada fakir miskin) sebelum kamu mengadapnya; (pemberian sedekah) itu adalah lebih baik bagi kamu dan lebih bersih. Dalam pada itu, kalau kamu tidak ada benda yang hendak disedekahkan, (kamu dibenarkan juga mengadapnya mengenai perkara yang tak dapat dielak), kerana sesungguhnya Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.
13أَأَشْفَقْتُمْ أَن تُقَدِّمُوا بَيْنَ يَدَيْ نَجْوَاكُمْ صَدَقَاتٍ ۚ فَإِذْ لَمْ تَفْعَلُوا وَتَابَ اللَّهُ عَلَيْكُمْ فَأَقِيمُوا الصَّلَاةَ وَآتُوا الزَّكَاةَ وَأَطِيعُوا اللَّهَ وَرَسُولَهُ ۚ وَاللَّهُ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ
Adakah kamu takut (akan kemiskinan) kerana kerap kali kamu memberi sedekah sebelum kamu mengadap? Kalau kamu tidak melakukan (perintah) itu, dan Allah pun memaafkan kamu (kerana kamu tidak mampu), maka dirikanlah sembahyang dan berikanlah zakat (sebagaimana yang sewajibnya), serta taatlah kamu kepada Allah dan RasulNya. Dan (ingatlah), Allah Maha Mendalam PengetahuanNya akan segala amalan yang kamu lakukan.
14۞ أَلَمْ تَرَ إِلَى الَّذِينَ تَوَلَّوْا قَوْمًا غَضِبَ اللَّهُ عَلَيْهِم مَّا هُم مِّنكُمْ وَلَا مِنْهُمْ وَيَحْلِفُونَ عَلَى الْكَذِبِ وَهُمْ يَعْلَمُونَ
Tidakkah engkau melihat (bagaimana jahatnya) orang-orang yang bersahabat karib dengan kaum yang telah dimurkai Allah (dengan sebab kekufuran dan khianatnya)? Mereka itu bukanlah dari golongan kamu dan bukan pula dari golongan kaum yang tersebut itu (kerana mereka ialah golongan munafik); dan lagi mereka selalu bersumpah dengan dusta, sedang mereka mengetahui (bahawa mereka adalah berdusta).
15أَعَدَّ اللَّهُ لَهُمْ عَذَابًا شَدِيدًا ۖ إِنَّهُمْ سَاءَ مَا كَانُوا يَعْمَلُونَ
Allah telah menyediakan bagi mereka azab seksa yang berat; sesungguhnya amatlah buruk apa yang mereka telah lakukan.
Al-MujadalahIndeks Al-Quran
22Ayat
MadaniyahRevelation
13Ayat

Terjemahan — Al-Mujadalah 13

Surah Al-Mujadalah Ayat 13 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Adakah kamu takut (akan kemiskinan) kerana kerap kali kamu memberi…

Surah Ayat 13/22 — Surah Al-Mujadalah المجادلة (Madaniyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Mujadalah Dengar, Surah Al-Mujadalah Terjemahan, Surah Al-Mujadalah mp3, Surah Al-Mujadalah pdf. Ayat 11–15. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda