انعام · 165/165
ترجمه آوانگاری — انعام
وَهُوَ الَّذِي جَعَلَكُمْ خَلَائِفَ الْأَرْضِ وَرَفَعَ بَعْضَكُمْ فَوْقَ بَعْضٍ دَرَجَاتٍ لِّيَبْلُوَكُمْ فِي مَا آتَاكُمْ ۗ إِنَّ رَبَّكَ سَرِيعُ الْعِقَابِ وَإِنَّهُ لَغَفُورٌ رَّحِيمٌ ۝١٦٥
Wa Huwal lazee ja`alakum khalaaa`ifal ardi wa rafa`a ba`dakum fawqa ba`din darajaatil liyabluwakum fee maaa aataakum; inna Rabbaka saree`ul `iqaab; wa innahoo la Ghafoorur Raheem
📖 معنای فارسی
اوست خدايى كه شما را خليفگان زمين كرد، و بعضى را بر بعض ديگر به درجاتى برترى داد، تا شما را در چيزى كه عطايتان كرده است بيازمايد. هر آينه پروردگارت زود كيفر مى‌دهد و او آمرزنده و مهربان است.
📜

ترجمه — Tafsir

معانی کلمات:

  • خَلائِفَ: جمع «خلیفه» به معنای جانشینان و نایبان.
  • دَرَجَاتٍ: مراتب و درجات متفاوت (در خلقت، روزی، علم، قدرت و...).
  • لِیَبْلُوَکُمْ: تا شما را بیازماید و آزمایش کند.
  • آتَاکُمْ: آنچه به شما عطا کرده است (از نعمتها، مال، قدرت و...).

تفسیر آیه:

خداوند متعال همان کسی است که شما را جانشینان پیشینیان در زمین قرار داد؛ به این معنا که نسلهای گذشته را هلاک کرد و شما را به جای آنان نشاند تا زمین را آباد کنید و در آن به طاعت پروردگار بپردازید. او برخی از شما را بر برخی دیگر در خلقت، روزی، علم، قدرت و دیگر امور برتری داد و مراتب متفاوتی قرار داد. حکمت این تفاوتها آن است که شما را در آنچه به شما عطا کرده بیازماید تا معلوم شود چه کسی شکرگزار نعمتهای اوست و چه کسی ناسپاس و نافرمان. درجات و تفاوتها نه برای برتریجویی و فخر فروشی، بلکه وسیلهای برای آزمایش و شکوفایی استعدادهاست.

ای پیامبر! بدان که پروردگار تو کیفرش سریع است؛ زیرا هر آنچه در راه است نزدیک است و عذاب او برای کسانی که کفر ورزیده و نافرمانی کردهاند، حتمی و زودرس خواهد بود. اما در عین حال، او بسیار آمرزنده و مهربان است؛ آمرزنده برای کسانی که ایمان آورده، کار شایسته انجام داده و از گناهان بزرگ توبه کنند، و مهربان نسبت به بندگان توبهکار و مطیع خود. پس رحمت و مغفرت او بر غضب و عقابش پیشی گرفته است.

فواید و پیامهای آیه:

  • انسان در زمین جانشین خداوند است و مسئولیت آبادانی و اصلاح آن را بر عهده دارد؛ این یک امانت و افتخار بزرگ است.
  • تفاوتهای طبیعی و اجتماعی میان انسانها (در ثروت، قدرت، علم و...) نه برای تبعیض، بلکه برای آزمون الهی است تا بندگان شکرگزار از ناسپاس بازشناخته شوند.
  • نعمتهای الهی وسیله آزمایشاند، نه مایه غرور و تکبر؛ باید از آنها در مسیر رضای خدا استفاده کرد.
  • خداوند هم صاحب عذاب سریع است و هم غفور و رحیم؛ این دو صفت، هم ترس از نافرمانی را در دل ایجاد میکند و هم امید به رحمت و توبه را زنده نگه میدارد.
  • توبه و ایمان، راه نجات از عذاب الهی است و رحمت خداوند شامل حال بندگانی میشود که به سوی او بازگردند.
🎧 گوش دهید

📜 آیه 163-165 — انعام

163لَا شَرِيكَ لَهُ ۖ وَبِذَٰلِكَ أُمِرْتُ وَأَنَا أَوَّلُ الْمُسْلِمِينَ
او را شريكى نيست. به من چنين امر شده است، و من از نخستين مسلمانانم.
164قُلْ أَغَيْرَ اللَّهِ أَبْغِي رَبًّا وَهُوَ رَبُّ كُلِّ شَيْءٍ ۚ وَلَا تَكْسِبُ كُلُّ نَفْسٍ إِلَّا عَلَيْهَا ۚ وَلَا تَزِرُ وَازِرَةٌ وِزْرَ أُخْرَىٰ ۚ ثُمَّ إِلَىٰ رَبِّكُم مَّرْجِعُكُمْ فَيُنَبِّئُكُم بِمَا كُنتُمْ فِيهِ تَخْتَلِفُونَ
بگو: آيا جز اللّه، پروردگارى جويم؟ او پروردگار هر چيزى است و هر كس تنها كيفر كار خويش را مى‌بيند. و كسى بار گناه ديگرى را بر دوش نمى‌كشد. سپس بازگشت همه شما به نزد پروردگارتان است و او شما را به آن چيزهايى كه در آن اختلاف مى‌ورزيديد آگاه مى‌كند.
165وَهُوَ الَّذِي جَعَلَكُمْ خَلَائِفَ الْأَرْضِ وَرَفَعَ بَعْضَكُمْ فَوْقَ بَعْضٍ دَرَجَاتٍ لِّيَبْلُوَكُمْ فِي مَا آتَاكُمْ ۗ إِنَّ رَبَّكَ سَرِيعُ الْعِقَابِ وَإِنَّهُ لَغَفُورٌ رَّحِيمٌ
اوست خدايى كه شما را خليفگان زمين كرد، و بعضى را بر بعض ديگر به درجاتى برترى داد، تا شما را در چيزى كه عطايتان كرده است بيازمايد. هر آينه پروردگارت زود كيفر مى‌دهد و او آمرزنده و مهربان است.
انعامفهرست قرآن
165آیه
مکیRevelation
165آیه

ترجمه — انعام 165

سوره انعام آیه 165 - خواندن, گوش دهید, ترجمه, فارسی : اوست خدايى كه شما را خليفگان زمين كرد، و بعضى…

سوره آیه 165/165 — انعام الأنعام (مکی). خواندن گوش دهید ترجمه (فارسی). گوش دهید: انعام گوش دهید, انعام ترجمه, انعام mp3, انعام pdf. آیه 163–165. معنای فارسی: اردو.




Tuesday, August 18, 2026

به قرآن کریم چنگ بزنید