Ibrahim · 9/52
Terjemahan Transliterasi — Surah Ibrahim
أَلَمْ يَأْتِكُمْ نَبَأُ الَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ قَوْمِ نُوحٍ وَعَادٍ وَثَمُودَ ۛ وَالَّذِينَ مِن بَعْدِهِمْ ۛ لَا يَعْلَمُهُمْ إِلَّا اللَّهُ ۚ جَاءَتْهُمْ رُسُلُهُم بِالْبَيِّنَاتِ فَرَدُّوا أَيْدِيَهُمْ فِي أَفْوَاهِهِمْ وَقَالُوا إِنَّا كَفَرْنَا بِمَا أُرْسِلْتُم بِهِ وَإِنَّا لَفِي شَكٍّ مِّمَّا تَدْعُونَنَا إِلَيْهِ مُرِيبٍ ۝٩
Alam yaatikum naba`ul lazeena min qablikum qawmi Noohinw wa `Aadinw wa Samood, wallazeena mim ba`dihim; laa ya`lamuhum illallaah; jaaa`at hum Rusuluhum bilbaiyinaati faraddooo aydiyahum feee afwaahihim wa qaalooo innaa kafarnaa bimaaa ursiltum bihee wa innaa lafee shakkim mimmaa tad`oonanaaa ilaihi mureeb
📖 Dalam Bahasa Melayu
(Mengapa kamu masih berdegil) bukankah telah datang kepada kamu khabar berita orang-orang yang terdahulu daripada kamu, iaitu kaum Nabi Nuh, dan Aad juga Thamud serta orang-orang yang kemudian daripada mereka ? Tiada sesiapapun yang mengetahui bilangan mereka melainkan Allah. Mereka telah didatangi oleh rasul-rasul mereka dengan membawa keterangan-keterangan yang nyata, lalu mereka meletakkan tangan mereka ke mulut mereka sambil berkata: "Sesungguhnya kami kufur ingkarkan apa yang - mengikut dakwaan kamu - kamu diutus membawanya, dan sesungguhnya kami adalah dalam keadaan yang meragukan terhadap iman dan tauhid yang kamu ajak kami kepadanya".

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • Naba' - berita atau khabar
  • Al-Bayyinat - bukti-bukti yang jelas dan nyata
  • Faraddu aydiyahum fi afwahihim - mereka menggigit jari-jari tangan mereka kerana marah dan benci
  • Murib - yang menimbulkan keraguan dan kebimbangan

Tafsir Ayat:

Wahai umat Muhammad, tidakkah datang kepada kamu khabar berita tentang umat-umat terdahulu yang telah dibinasakan oleh Allah kerana kedegilan mereka? Iaitu kaum Nuh yang tenggelam dalam banjir besar, kaum 'Ad yang dibinasakan dengan angin kencang, dan kaum Tsamud yang dibinasakan dengan petir yang dahsyat. Dan juga umat-umat selepas mereka yang ramai sekali, sehingga tiada seorang pun yang mengetahui bilangan mereka melainkan Allah SWT sahaja.

Rasul-rasul telah datang kepada mereka dengan membawa mukjizat dan bukti-bukti yang terang lagi nyata. Namun, alangkah hinanya sikap mereka! Mereka bukan sahaja menolak kebenaran, bahkan mereka menggigit jari-jari tangan mereka kerana kemarahan yang memuncak terhadap para rasul. Mereka berkata dengan penuh keangkuhan: "Kami kafir terhadap apa yang kamu bawa, dan sesungguhnya kami berada dalam keraguan yang amat sangat terhadap apa yang kamu serukan kepada kami."


Pengajaran dan Peringatan:

Saudara-saudara sekalian, ayat ini mengingatkan kita tentang akibat buruk bagi mereka yang menolak kebenaran. Bayangkanlah, umat-umat yang begitu kuat dan hebat pada zaman mereka, akhirnya hancur lebur kerana keangkuhan dan kedegilan mereka terhadap seruan para rasul. Mereka menggigit jari kerana marah, sedangkan sepatutnya mereka bersyukur kerana dihantar kepada mereka utusan yang membawa petunjuk.

Inilah pengajaran berharga buat kita semua. Janganlah kita menjadi seperti mereka yang menolak kebenaran kerana kesombongan. Sebaliknya, marilah kita membuka hati dan minda untuk menerima seruan kebenaran dengan rendah diri. Ingatlah bahawa Allah SWT sentiasa memberi peluang kepada hamba-Nya untuk bertaubat sebelum tibanya azab. Janganlah kita menunggu sehingga terlambat, kerana apabila azab telah tiba, tiada lagi ruang untuk kembali.

Semoga kita semua dijauhkan daripada sifat degil dan sombong, dan sentiasa diberikan hidayah untuk berada di jalan yang lurus. Aamiin.



📜 Ayat 7-11 — Surah Ibrahim

7وَإِذْ تَأَذَّنَ رَبُّكُمْ لَئِن شَكَرْتُمْ لَأَزِيدَنَّكُمْ ۖ وَلَئِن كَفَرْتُمْ إِنَّ عَذَابِي لَشَدِيدٌ
Dan (ingatlah) ketika Tuhan kamu memberitahu: "Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur nescaya Aku akan tambahi nikmatKu kepada kamu, dan demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar sesungguhnya azabKu amatlah keras".
8وَقَالَ مُوسَىٰ إِن تَكْفُرُوا أَنتُمْ وَمَن فِي الْأَرْضِ جَمِيعًا فَإِنَّ اللَّهَ لَغَنِيٌّ حَمِيدٌ
Dan Nabi Musa berkata: "Kalau kamu dan sesiapa jua yang ada di muka bumi seluruhnya berlaku kufur ingkar, maka (hal yang demikian tidak merugikan Allah), kerana sesungguhnya Allah adalah Maha Kaya, lagi Maha Terpuji.
9أَلَمْ يَأْتِكُمْ نَبَأُ الَّذِينَ مِن قَبْلِكُمْ قَوْمِ نُوحٍ وَعَادٍ وَثَمُودَ ۛ وَالَّذِينَ مِن بَعْدِهِمْ ۛ لَا يَعْلَمُهُمْ إِلَّا اللَّهُ ۚ جَاءَتْهُمْ رُسُلُهُم بِالْبَيِّنَاتِ فَرَدُّوا أَيْدِيَهُمْ فِي أَفْوَاهِهِمْ وَقَالُوا إِنَّا كَفَرْنَا بِمَا أُرْسِلْتُم بِهِ وَإِنَّا لَفِي شَكٍّ مِّمَّا تَدْعُونَنَا إِلَيْهِ مُرِيبٍ
(Mengapa kamu masih berdegil) bukankah telah datang kepada kamu khabar berita orang-orang yang terdahulu daripada kamu, iaitu kaum Nabi Nuh, dan Aad juga Thamud serta orang-orang yang kemudian daripada mereka ? Tiada sesiapapun yang mengetahui bilangan mereka melainkan Allah. Mereka telah didatangi oleh rasul-rasul mereka dengan membawa keterangan-keterangan yang nyata, lalu mereka meletakkan tangan mereka ke mulut mereka sambil berkata: "Sesungguhnya kami kufur ingkarkan apa yang - mengikut dakwaan kamu - kamu diutus membawanya, dan sesungguhnya kami adalah dalam keadaan yang meragukan terhadap iman dan tauhid yang kamu ajak kami kepadanya".
10۞ قَالَتْ رُسُلُهُمْ أَفِي اللَّهِ شَكٌّ فَاطِرِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ ۖ يَدْعُوكُمْ لِيَغْفِرَ لَكُم مِّن ذُنُوبِكُمْ وَيُؤَخِّرَكُمْ إِلَىٰ أَجَلٍ مُّسَمًّى ۚ قَالُوا إِنْ أَنتُمْ إِلَّا بَشَرٌ مِّثْلُنَا تُرِيدُونَ أَن تَصُدُّونَا عَمَّا كَانَ يَعْبُدُ آبَاؤُنَا فَأْتُونَا بِسُلْطَانٍ مُّبِينٍ
Rasul-rasul mereka bertanya: "Patutkah berlakunya sebarang keraguan tentang wujudnya Allah, yang menciptakan langit dan bumi? Ia menyeru kamu beriman kerana hendak membersih dan melepaskan kamu dari dosa-dosa kamu, dan memberi tempoh kepada kamu hingga ke suatu masa yang tertentu. Mereka menjawab: "Kamu tidak lain hanyalah manusia seperti kami. Kamu bertujuan hendak menyekat kami daripada menyembah apa yang telah disembah oleh datuk nenek kami. Oleh itu, bawalah kepada kami satu bukti yang jelas nyata".
11قَالَتْ لَهُمْ رُسُلُهُمْ إِن نَّحْنُ إِلَّا بَشَرٌ مِّثْلُكُمْ وَلَٰكِنَّ اللَّهَ يَمُنُّ عَلَىٰ مَن يَشَاءُ مِنْ عِبَادِهِ ۖ وَمَا كَانَ لَنَا أَن نَّأْتِيَكُم بِسُلْطَانٍ إِلَّا بِإِذْنِ اللَّهِ ۚ وَعَلَى اللَّهِ فَلْيَتَوَكَّلِ الْمُؤْمِنُونَ
Rasul-rasul mereka berkata kepada mereka: "Kami ini tidak lain hanyalah manusia seperti kamu juga, tetapi Allah melimpahkan kurniaNya kepada sesiapa yang dikehendakiNya dari hamba-hambaNya; dan kami tiadalah berkuasa membawa kepada kamu sebarang bukti (mukjizat) melainkan dengan izin Allah. Dan dengan yang demikian maka kepada Allah jualah hendaknya orang-orang yang beriman berserah diri.
IbrahimIndeks Al-Quran
52Ayat
MakkiyahRevelation
9Ayat

Terjemahan — Ibrahim 9

Surah Ibrahim Ayat 9 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : (Mengapa kamu masih berdegil) bukankah telah datang kepada kamu khabar…

Surah Ayat 9/52 — Surah Ibrahim إبراهيم (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Ibrahim Dengar, Surah Ibrahim Terjemahan, Surah Ibrahim mp3, Surah Ibrahim pdf. Ayat 7–11. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Tuesday, September 8, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda