An-Nahl · 32/128
Terjemahan Transliterasi — Surah An-Nahl
الَّذِينَ تَتَوَفَّاهُمُ الْمَلَائِكَةُ طَيِّبِينَ ۙ يَقُولُونَ سَلَامٌ عَلَيْكُمُ ادْخُلُوا الْجَنَّةَ بِمَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ ۝٣٢
Allazeena tatawaf faahumul malaaa`ikatu taiyibeena yaqooloona salaamun `alai kumud khulul Jannata bimaa kuntum ta`maloon
📖 Dalam Bahasa Melayu
(Iaitu) mereka yang diambil nyawanya oleh malaikat dalam keadaan mereka bersih suci (dari kufur syirik dan maksiat), sambil malaikat itu berkata kepada mereka: "Selamat sejahtera kepada kamu; masuklah ke dalam Syurga disebabkan amal baik yang telah kamu kerjakan".

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • تَتَوَفَّاهُمُ - mencabut nyawa mereka.
  • طَيِّبِينَ - dalam keadaan suci dan bersih daripada kekufuran serta dosa.

Tafsir Ayat:

Mereka itulah orang-orang yang dicabut nyawanya oleh malaikat dalam keadaan suci dan bersih hati daripada kekufuran dan kemaksiatan. Apabila malaikat maut dan para pembantunya datang untuk mencabut nyawa mereka, para malaikat itu menyampaikan ucapan selamat kepada mereka: "Kesejahteraan ke atas kamu sekalian, kamu telah selamat daripada segala keburukan dan azab. Masuklah kamu ke dalam syurga disebabkan amal soleh yang telah kamu kerjakan di dunia dahulu, iaitu keimanan yang benar kepada Allah dan kepatuhan terhadap segala perintah-Nya."

Inilah berita gembira yang disampaikan kepada hamba-hamba Allah yang bertakwa ketika saat kematian mereka tiba. Mereka tidak merasa takut atau sedih, bahkan mereka disambut dengan ucapan selamat dan dijemput menuju syurga yang penuh kenikmatan. Syurga itu adalah tempat tinggal yang kekal, mengalir di bawahnya sungai-sungai, dan di dalamnya terdapat segala yang diinginkan oleh jiwa mereka. Demikianlah balasan yang setimpal bagi orang-orang yang bertakwa.

Wahai saudara seislam, renungkanlah betapa indahnya saat-saat kematian bagi orang-orang yang beriman. Malaikat datang dengan wajah yang berseri-seri membawa khabar gembira, bukan dengan keadaan yang menakutkan. Ini semua adalah hasil daripada amalan soleh yang dilakukan dengan ikhlas semasa hidup di dunia. Maka marilah kita sama-sama memperbanyakkan amal kebaikan dan menjauhkan diri daripada segala larangan Allah, agar kita termasuk dalam golongan yang menerima ucapan selamat ini dan dimasukkan ke dalam syurga-Nya yang penuh dengan kenikmatan yang tiada tandingannya. Semoga Allah menjadikan kita semua termasuk dalam kalangan hamba-hamba-Nya yang bertakwa dan mendapat kemuliaan ini.



📜 Ayat 30-34 — Surah An-Nahl

30۞ وَقِيلَ لِلَّذِينَ اتَّقَوْا مَاذَا أَنزَلَ رَبُّكُمْ ۚ قَالُوا خَيْرًا ۗ لِّلَّذِينَ أَحْسَنُوا فِي هَٰذِهِ الدُّنْيَا حَسَنَةٌ ۚ وَلَدَارُ الْآخِرَةِ خَيْرٌ ۚ وَلَنِعْمَ دَارُ الْمُتَّقِينَ
Dan ditanya pula kepada orang-orang yang bertaqwa: "Apakah yang telah diturunkan oleh tuhan yang telah diturunkan oleh Tuhan kamu?" Mereka menjawab: "Kebaikan" orang-orang yang berbuat kebaikan di dunia ini beroleh balasan yang baik, dan sesungguhnya balasan negeri akhirat itu lebih baik lagi; dan memanglah negeri akhirat ialah sebaik-baik negeri bagi orang-orang yang bertaqwa.
31جَنَّاتُ عَدْنٍ يَدْخُلُونَهَا تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ ۖ لَهُمْ فِيهَا مَا يَشَاءُونَ ۚ كَذَٰلِكَ يَجْزِي اللَّهُ الْمُتَّقِينَ
(Untuk mereka) Syurga-syurga " Adn ", yang mereka akan memasukinya, yang mengalir padanya beberapa sungai; mereka beroleh di dalam Syurga itu apa yang mereka kehendaki; demikianlah Allah membalas orang-orang yang bertaqwa,
32الَّذِينَ تَتَوَفَّاهُمُ الْمَلَائِكَةُ طَيِّبِينَ ۙ يَقُولُونَ سَلَامٌ عَلَيْكُمُ ادْخُلُوا الْجَنَّةَ بِمَا كُنتُمْ تَعْمَلُونَ
(Iaitu) mereka yang diambil nyawanya oleh malaikat dalam keadaan mereka bersih suci (dari kufur syirik dan maksiat), sambil malaikat itu berkata kepada mereka: "Selamat sejahtera kepada kamu; masuklah ke dalam Syurga disebabkan amal baik yang telah kamu kerjakan".
33هَلْ يَنظُرُونَ إِلَّا أَن تَأْتِيَهُمُ الْمَلَائِكَةُ أَوْ يَأْتِيَ أَمْرُ رَبِّكَ ۚ كَذَٰلِكَ فَعَلَ الَّذِينَ مِن قَبْلِهِمْ ۚ وَمَا ظَلَمَهُمُ اللَّهُ وَلَٰكِن كَانُوا أَنفُسَهُمْ يَظْلِمُونَ
(Apakah yang ditunggu-tunggu oleh mereka yang tidak beriman itu?) Mereka tidak menunggu melainkan kedatangan malaikat (yang akan mencabut nyawa mereka), atau kedatangan azab Tuhanmu (yang akan membinasakan mereka). Demikianlah juga yang dilakukan oleh orang-orang kafir yang terdahulu daripada mereka (lalu dibinasakan); dan (sebenarnya) Allah tidak menganiaya mereka, tetapi merekalah yang menganiaya diri sendiri.
34فَأَصَابَهُمْ سَيِّئَاتُ مَا عَمِلُوا وَحَاقَ بِهِم مَّا كَانُوا بِهِ يَسْتَهْزِئُونَ
Oleh itu, mereka ditimpa azab sebagai balasan perbuatan jahat yang mereka lakukan; dan azab Allah itu meliputi mereka sebagai balasan bagi apa yang mereka telah ejek-ejek dahulu.
An-NahlIndeks Al-Quran
128Ayat
MakkiyahRevelation
32Ayat

Terjemahan — An-Nahl 32

Surah An-Nahl Ayat 32 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : (Iaitu) mereka yang diambil nyawanya oleh malaikat dalam keadaan mereka…

Surah Ayat 32/128 — Surah An-Nahl النحل (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah An-Nahl Dengar, Surah An-Nahl Terjemahan, Surah An-Nahl mp3, Surah An-Nahl pdf. Ayat 30–34. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda