اسراء · 59/111
ترجمه آوانگاری — اسراء
وَمَا مَنَعَنَا أَن نُّرْسِلَ بِالْآيَاتِ إِلَّا أَن كَذَّبَ بِهَا الْأَوَّلُونَ ۚ وَآتَيْنَا ثَمُودَ النَّاقَةَ مُبْصِرَةً فَظَلَمُوا بِهَا ۚ وَمَا نُرْسِلُ بِالْآيَاتِ إِلَّا تَخْوِيفًا ۝٥٩
Wa maa mana`anaaa an nursila bil aayaati illaaa an kazzaba bihal awwaloon; wa aatainaa Samoodan naaqata mubsiratan fazalamoo bihaa; wa maa nursilu bil aayaati illaa takhweefaa
📖 معنای فارسی
ما را از نزول معجزات باز نداشت، مگر اينكه پيشينيان تكذيبش مى‌كردند. به قوم ثمود به عنوان معجزه‌اى روشنگر ماده‌شتر را داديم. بر آن ستم كردند. و ما اين معجزات را جز براى ترسانيدن نمى‌فرستيم.
📜

ترجمه — Tafsir

## معانی واژگان

  • «مُبْصِرَةً»: روشن، آشکار و بیناکننده؛ معجزهای که دیده میشود و حقیقت را آشکار میسازد.
  • «فَظَلَمُوا بِهَا»: به آن (ناقه) کفر ورزیدند و با انکار آن، بر خود ستم کردند.
  • «تَخْوِيفًا»: بیم دادن و هشدار دادن به بندگان.

## تفسیر آیه

آنچه ما را از فرستادن معجزات پیشنهادی مشرکان (مانند زندهکردن مردگان یا تبدیل کوهها به طلا) بازداشت، این نبود که قدرت بر آن نداریم، بلکه سنت ما بر این جاری شده که هرگاه امتهای پیشین معجزات پیشنهادی خود را دریافت کردند و آنها را تکذیب نمودند، نابودشان کردیم. از این رو، اگر این معجزات را برای مشرکان مکه میفرستادیم و آنها ایمان نمیآوردند، عذاب نابودکننده بر آنان نازل میشد؛ در حالی که خداوند اراده کرده بود که این امت تا قیامت باقی بماند و ایمان آوردنشان با اختیار و انتخاب خودشان باشد، نه با اکراه و اجبار.

خداوند به عنوان نمونه، به قوم ثمود (قوم صالح) ناقهای معجزهآسا و روشنگر عطا کرد که نشانهای آشکار بر صدق پیامبرشان بود. اما آنها به آن کفر ورزیدند و با انکار و آزار رساندن به آن، بر خود ستم کردند و سرانجام به عذاب الهی گرفتار شدند.

ارسال معجزات بر دستان پیامبران، هدفی جز بیم دادن بندگان و هشدار به آنان ندارد تا از غفلت بیدار شوند، به حق ایمان بیاورند و از عذاب الهی بترسند. این معجزات برای آن نیست که مردم را به اجبار به ایمان بکشاند، بلکه برای آن است که دلها را بیدار کند و راه هدایت را روشن سازد.

## فواید و پیامهای آیه

  1. رحمت الهی بر این امت: تأخیر در نزول معجزات پیشنهادی مشرکان، نشانه لطف خداوند به این امت است تا فرصت توبه و ایمان آوردن با اختیار را داشته باشند و گرفتار عذاب استیصال نشوند.
  2. سنت الهی در مورد تکذیبکنندگان: خداوند در برابر کسانی که معجزات آشکار را تکذیب کنند، سختگیر است و عذاب او دیر نمیآید؛ پس باید از سرنوشت امتهای پیشین عبرت گرفت.
  3. معجزات وسیلهای برای بیداری است، نه اجبار: هدف از معجزات، ترساندن و هشدار دادن به بندگان است تا با اختیار خود به سوی ایمان و تقوا حرکت کنند، نه اینکه ایمان آنان اجباری و بیروح باشد.
  4. ظلم به خود، نتیجه کفر به نشانههای الهی: کسانی که آیات و نشانههای خداوند را انکار میکنند، در حقیقت به خود ستم میکنند و عواقب آن دامنگیر خودشان خواهد شد.
  5. اهمیت عبرتگیری از تاریخ: داستان ثمود و ناقه صالح، درس بزرگی برای همه نسلهاست که نشانههای الهی را جدی بگیرند و از تکذیب آن بپرهیزند.
🎧 گوش دهید

📜 آیه 57-61 — اسراء

57أُولَٰئِكَ الَّذِينَ يَدْعُونَ يَبْتَغُونَ إِلَىٰ رَبِّهِمُ الْوَسِيلَةَ أَيُّهُمْ أَقْرَبُ وَيَرْجُونَ رَحْمَتَهُ وَيَخَافُونَ عَذَابَهُ ۚ إِنَّ عَذَابَ رَبِّكَ كَانَ مَحْذُورًا
آنهايى كه كافران به خدايى مى‌خوانند، در صدد آنند كه خود به درگاه پروردگارشان وسيله‌اى بيابند و مقرّب‌ترين شوند، و به رحمت او اميد مى‌بندند و از عذاب او مى‌ترسند، زيرا عذاب پروردگارت ترسناك است.
58وَإِن مِّن قَرْيَةٍ إِلَّا نَحْنُ مُهْلِكُوهَا قَبْلَ يَوْمِ الْقِيَامَةِ أَوْ مُعَذِّبُوهَا عَذَابًا شَدِيدًا ۚ كَانَ ذَٰلِكَ فِي الْكِتَابِ مَسْطُورًا
هيچ قريه‌اى نباشد مگر اينكه پيش از فرا رسيدن روز قيامت هلاكش مى‌كنيم يا به عذابى سخت گرفتارش مى‌سازيم. و اين در آن كتاب نوشته شده است.
59وَمَا مَنَعَنَا أَن نُّرْسِلَ بِالْآيَاتِ إِلَّا أَن كَذَّبَ بِهَا الْأَوَّلُونَ ۚ وَآتَيْنَا ثَمُودَ النَّاقَةَ مُبْصِرَةً فَظَلَمُوا بِهَا ۚ وَمَا نُرْسِلُ بِالْآيَاتِ إِلَّا تَخْوِيفًا
ما را از نزول معجزات باز نداشت، مگر اينكه پيشينيان تكذيبش مى‌كردند. به قوم ثمود به عنوان معجزه‌اى روشنگر ماده‌شتر را داديم. بر آن ستم كردند. و ما اين معجزات را جز براى ترسانيدن نمى‌فرستيم.
60وَإِذْ قُلْنَا لَكَ إِنَّ رَبَّكَ أَحَاطَ بِالنَّاسِ ۚ وَمَا جَعَلْنَا الرُّؤْيَا الَّتِي أَرَيْنَاكَ إِلَّا فِتْنَةً لِّلنَّاسِ وَالشَّجَرَةَ الْمَلْعُونَةَ فِي الْقُرْآنِ ۚ وَنُخَوِّفُهُمْ فَمَا يَزِيدُهُمْ إِلَّا طُغْيَانًا كَبِيرًا
و آنگاه كه تو را گفتيم: پروردگارت بر همه مردم احاطه دارد. و آنچه در خواب به تو نشان داديم و داستان درخت ملعون كه در قرآن آمده است چيزى جز آزمايش مردم نبود. ما مردم را مى‌ترسانيم ولى تنها به كفر و سركشيشان افزوده مى‌شود.
61وَإِذْ قُلْنَا لِلْمَلَائِكَةِ اسْجُدُوا لِآدَمَ فَسَجَدُوا إِلَّا إِبْلِيسَ قَالَ أَأَسْجُدُ لِمَنْ خَلَقْتَ طِينًا
و به فرشتگان گفتيم: آدم را سجده كنيد. همگان جز ابليس سجده كردند. گفت: آيا براى كسى كه از گِل آفريده‌اى سجده كنم؟
اسراءفهرست قرآن
111آیه
مکیRevelation
59آیه

ترجمه — اسراء 59

سوره اسراء آیه 59 - خواندن, گوش دهید, ترجمه, فارسی : ما را از نزول معجزات باز نداشت، مگر اينكه پيشينيان…

سوره آیه 59/111 — اسراء الإسراء (مکی). خواندن گوش دهید ترجمه (فارسی). گوش دهید: اسراء گوش دهید, اسراء ترجمه, اسراء mp3, اسراء pdf. آیه 57–61. معنای فارسی: اردو.




Tuesday, August 18, 2026

به قرآن کریم چنگ بزنید