بقره · 109/286
ترجمه آوانگاری — بقره
وَدَّ كَثِيرٌ مِّنْ أَهْلِ الْكِتَابِ لَوْ يَرُدُّونَكُم مِّن بَعْدِ إِيمَانِكُمْ كُفَّارًا حَسَدًا مِّنْ عِندِ أَنفُسِهِم مِّن بَعْدِ مَا تَبَيَّنَ لَهُمُ الْحَقُّ ۖ فَاعْفُوا وَاصْفَحُوا حَتَّىٰ يَأْتِيَ اللَّهُ بِأَمْرِهِ ۗ إِنَّ اللَّهَ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ ۝١٠٩
Wadda kaseerum min ahlil kitaabi law yaruddoo nakum mim ba`di eemaanikum kuffaaran hasadam min `indi anfusihim mim ba`di maa tabaiyana lahumul haqqu fa`foo washfahoo hattaa yaa tiyallaahu bi amrih; innal laaha `alaa kulli shai`in qadeer
📖 معنای فارسی
بسيارى از اهل كتاب با آنكه حقيقت بر آنها آشكار شده، از روى حسد، دوست دارند شما را پس از ايمان آوردنتان به كفر بازگردانند. عفو كنيد و گذشت كنيد، تا خدا فرمانش را بياورد، كه او بر هر كارى تواناست.
📜

ترجمه — Tafsir

معانی واژگان:

  • وَدَّ: آرزو کرد، دوست داشت.
  • یَرُدُّونَکُم: شما را بازگردانند.
  • حَسَدًا: به سبب حسد و رشک.
  • مِن عِندِ أَنفُسِهِم: از پیش خودشان، نه از روی دستور الهی.
  • فَاعفُوا: پس درگذرید و ببخشید.
  • وَاصفَحُوا: رویگردان شوید و چشمپوشی کنید (گذشت توأم با اعراض).

تفسیر آیه:

بسیاری از اهل کتاب (یهود و نصارا) آرزو میکردند که شما مؤمنان را پس از ایمانآوردنتان به کفر بازگردانند، همانگونه که پیشتر بت میپرستیدید. این آرزوی پلید نه از روی دلسوزی، بلکه از سر حسدی بود که در دلهایشان ریشه دوانده بود؛ حسدی که از درون خودشان سرچشمه میگرفت و هیچ فرمانی از جانب خدا در آن نبود. این در حالی بود که حق برایشان کاملاً روشن شده بود و میدانستند پیامبر اسلام صلیاللهعلیهوسلم بر حق است و دین او راستین است؛ اما کینه و رشک، چشمان حقیقتبینشان را کور کرده بود.

خداوند در این آیه به مؤمنان فرمان میدهد که در برابر این دشمنیها و بدخواهیها، گذشت پیشه کنند و از خطاها و جهالتهای آنان چشمپوشی نمایند و منتظر فرمان و حکم خدا باشند. این گذشت تا زمانی است که خداوند اراده خود را در مورد آنان صادر کند؛ و آنگاه که فرمانش رسید (که شامل قتال، جزیه یا اخراج آنان بود)، مؤمنان باید بر اساس آن عمل کنند. در پایان، خداوند یادآوری میکند که او بر هر کاری تواناست و هیچ چیز برایش دشوار نیست؛ او میتواند آنان را مجازات کند یا بر دلهایشان مهر بگذارد و یا هر حکمی که بخواهد صادر نماید.

فواید و پیامهای آیه:

  • صبر و گذشت در برابر دشمنان: مؤمن باید در برابر آزار و دشمنی دیگران، شکیبایی و بزرگواری نشان دهد و بداند که پیروزی نهایی با صبر و انتظار فرمان خداست، نه شتابزدگی و کینهتوزی.
  • حسد، آفت ایمان: حسد از رذایل اخلاقی است که انسان را به انکار حق و دشمنی با حقیقت میکشاند؛ مؤمن باید از این خصلت زشت بپرهیزد و به آنچه خدا به دیگران عطا کرده راضی باشد.
  • اعتماد به قدرت الهی: مؤمن هرگز نباید از توطئههای دشمنان هراسان شود؛ زیرا خداوند بر همه چیز تواناست و در زمان مناسب، اراده خود را جاری خواهد کرد.
  • امید به آینده: این آیه به مؤمنان امید میدهد که سختیها و آزارهای دشمنان پایدار نیست و سرانجام، فرمان خدا فرا میرسد و حق بر باطل پیروز میشود.
🎧 گوش دهید

📜 آیه 107-111 — بقره

107أَلَمْ تَعْلَمْ أَنَّ اللَّهَ لَهُ مُلْكُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ ۗ وَمَا لَكُم مِّن دُونِ اللَّهِ مِن وَلِيٍّ وَلَا نَصِيرٍ
آيا نمى‌دانى كه خدا فرمانرواى آسمانها و زمين است و شما را جز او يارى و ياورى نيست؟
108أَمْ تُرِيدُونَ أَن تَسْأَلُوا رَسُولَكُمْ كَمَا سُئِلَ مُوسَىٰ مِن قَبْلُ ۗ وَمَن يَتَبَدَّلِ الْكُفْرَ بِالْإِيمَانِ فَقَدْ ضَلَّ سَوَاءَ السَّبِيلِ
آيا مى‌خواهيد از پيامبر خود چيزى بپرسيد، همچنان كه قوم موسى پيش از اين از موسى پرسيده بودند؟ آن كس كه كفر را به جاى ايمان برگزيند، چون كسى است كه راه راست را گم كرده باشد.
109وَدَّ كَثِيرٌ مِّنْ أَهْلِ الْكِتَابِ لَوْ يَرُدُّونَكُم مِّن بَعْدِ إِيمَانِكُمْ كُفَّارًا حَسَدًا مِّنْ عِندِ أَنفُسِهِم مِّن بَعْدِ مَا تَبَيَّنَ لَهُمُ الْحَقُّ ۖ فَاعْفُوا وَاصْفَحُوا حَتَّىٰ يَأْتِيَ اللَّهُ بِأَمْرِهِ ۗ إِنَّ اللَّهَ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ
بسيارى از اهل كتاب با آنكه حقيقت بر آنها آشكار شده، از روى حسد، دوست دارند شما را پس از ايمان آوردنتان به كفر بازگردانند. عفو كنيد و گذشت كنيد، تا خدا فرمانش را بياورد، كه او بر هر كارى تواناست.
110وَأَقِيمُوا الصَّلَاةَ وَآتُوا الزَّكَاةَ ۚ وَمَا تُقَدِّمُوا لِأَنفُسِكُم مِّنْ خَيْرٍ تَجِدُوهُ عِندَ اللَّهِ ۗ إِنَّ اللَّهَ بِمَا تَعْمَلُونَ بَصِيرٌ
نماز بگزاريد و زكات بدهيد. هر نيكى را كه پيشاپيش براى خود روانه مى‌داريد نزد خدايش خواهيد يافت. هر آينه خدا به كارهايى كه مى كنيد بيناست.
111وَقَالُوا لَن يَدْخُلَ الْجَنَّةَ إِلَّا مَن كَانَ هُودًا أَوْ نَصَارَىٰ ۗ تِلْكَ أَمَانِيُّهُمْ ۗ قُلْ هَاتُوا بُرْهَانَكُمْ إِن كُنتُمْ صَادِقِينَ
گفتند: جز يهودان و ترسايان كسى به بهشت نمى‌رود. اين آرزوى آنهاست. بگو: اگر راست مى‌گوييد حجّت خويش بياوريد.
بقرهفهرست قرآن
286آیه
مدنیRevelation
109آیه

ترجمه — بقره 109

سوره بقره آیه 109 - خواندن, گوش دهید, ترجمه, فارسی : بسيارى از اهل كتاب با آنكه حقيقت بر آنها آشكار…

سوره آیه 109/286 — بقره البقرة (مدنی). خواندن گوش دهید ترجمه (فارسی). گوش دهید: بقره گوش دهید, بقره ترجمه, بقره mp3, بقره pdf. آیه 107–111. معنای فارسی: اردو.




Tuesday, August 18, 2026

به قرآن کریم چنگ بزنید