بقره · 165/286
ترجمه آوانگاری — بقره
وَمِنَ ٱلنَّاسِ مَن يَتَّخِذُ مِن دُونِ ٱللَّهِ أَندَادًا يُحِبُّونَهُمۡ كَحُبِّ ٱللَّهِۖ وَٱلَّذِينَ ءَامَنُوٓاْ أَشَدُّ حُبًّا لِّلَّهِۗ وَلَوۡ يَرَى ٱلَّذِينَ ظَلَمُوٓاْ إِذۡ يَرَوۡنَ ٱلۡعَذَابَ أَنَّ ٱلۡقُوَّةَ لِلَّهِ جَمِيعًا وَأَنَّ ٱللَّهَ شَدِيدُ ٱلۡعَذَابِ  ۝١٦٥
Wa minan naasi mai yattakhizu min doonil laahi andaadai yuhibboonahum kahubbil laahi wallazeena aamanooo ashaddu hubbal lillah; wa law yaral lazeena zalamoo iz yarawnal `azaaba annal quwwata lillaahi jamee`anw wa annallaaha shadeedul `azaab
📖 معنای فارسی
بعضى از مردم خدا را همتايانى اختيار مى‌كنند و آنها را چنان دوست مى‌دارند كه خدا را. ولى آنان كه ايمان آورده‌اند خدا را بيشتر دوست مى‌دارند. و آنگاه كه اين ستم پيشگان عذاب را ببينند دريابند كه همه قدرت از آن خداست. هر آينه خدا به سختى عقوبت مى‌كند.
📜

ترجمه — Tafsir

معانی واژگان:

  • أنداداً: همانندها و همتایان؛ منظور بتها و معبودانی است که برای خداوند شریک قرار میگیرند.
  • یحبّونهم کحبّ الله: آنها را همانند دوست داشتن خدا دوست میدارند (محبتی که شایسته خداوند است به بتها میدهند).
  • القوة: توانایی، قدرت و غلبه کامل.

تفسیر آیه:

با وجود آن همه دلایل روشن و نشانههای آشکاری که بر یگانگی خداوند دلالت دارد، برخی از مردم از سر جهل و گمراهی، معبودهایی غیر از خداوند برمیگزینند و آنها را همتای خداوند قرار میدهند. آنان چنان به این معبودهای دروغین دل میبندند و آنها را دوست میدارند که گویی این محبت، شایسته خداوند است. اما مؤمنان راستین، محبتشان به خداوند بسیار عمیقتر و شدیدتر از محبت مشرکان به معبودهایشان است؛ زیرا مؤمنان تمام محبت خود را خالصانه به خداوند اختصاص دادهاند و او را در همه حال — چه در آسایش و چه در سختی — دوست میدارند، در حالی که مشرکان تنها در زمان راحتی به معبودهای خود روی میآورند و در سختیها، آنها را رها کرده و تنها خدا را میخوانند.

اگر آنان که با شرک به خود ستم کردند، هنگام مشاهده عذاب آخرت، به چشم خود میدیدند که تمام قدرت و غلبه، تنها از آنِ خداوند است و او در عذاب دادن گناهکاران بسیار شدید و سختگیر است، هرگز در دنیا برای او شریک و همتایی قرار نمیدادند و به جای عبادت خداوند، بتها را نمیپرستیدند. اما این حقیقت را تنها در آن روز درک خواهند کرد که دیگر سودی برایشان ندارد.

فواید و پیامهای آیه:

  1. محبت خداوند باید در دل انسان از هر چیز و هر کس دیگری بیشتر و برتر باشد و این نشانه ایمان راستین است.
  2. شرک و دوست داشتن غیر خدا به گونهای که شایسته اوست، بزرگترین ظلم به نفس انسان است و عاقبتی جز عذاب دردناک ندارد.
  3. قدرت و توانایی مطلق، تنها در دست خداوند است و هیچ معبود دیگری هیچ سود و زیانی برای انسان ندارد؛ پس عاقلانه آن است که انسان تنها به او دل ببندد و از او بترسد.
  4. ایمان واقعی، محبتی پایدار و همیشگی میآفریند که در سختیها و آسایشها ثابت میماند، برخلاف محبت مشرکان که سست و بیپایه است.
🎧 گوش دهید

📜 آیه 163-167 — بقره

163وَإِلَٰهُكُمۡ إِلَٰهٌ وَٰحِدٌۖ لَّآ إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلرَّحۡمَٰنُ ٱلرَّحِيمُ 
خداى شما خدايى است يكتا. خدايى جز او نيست بخشاينده و مهربان.
164إِنَّ فِي خَلۡقِ ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَٱلۡأَرۡضِ وَٱخۡتِلَٰفِ ٱلَّيۡلِ وَٱلنَّهَارِ وَٱلۡفُلۡكِ ٱلَّتِي تَجۡرِي فِي ٱلۡبَحۡرِ بِمَا يَنفَعُ ٱلنَّاسَ وَمَآ أَنزَلَ ٱللَّهُ مِنَ ٱلسَّمَآءِ مِن مَّآءٍ فَأَحۡيَا بِهِ ٱلۡأَرۡضَ بَعۡدَ مَوۡتِهَا وَبَثَّ فِيهَا مِن كُلِّ دَآبَّةٍ وَتَصۡرِيفِ ٱلرِّيَٰحِ وَٱلسَّحَابِ ٱلۡمُسَخَّرِ بَيۡنَ ٱلسَّمَآءِ وَٱلۡأَرۡضِ لَأٓيَٰتٍ لِّقَوۡمٍ يَعۡقِلُونَ 
در آفرينش آسمانها و زمين، و در آمد و شد شب و روز، و در كشتيهايى كه در دريا مى‌روند و مايه سود مردمند، و در بارانى كه خدا از آسمان فرو مى‌فرستد تا زمين مرده را بدان زنده سازد و جنبندگان را در آن پراكنده كند، و در حركت بادها، و ابرهاى مسخّر ميان زمين و آسمان؛ براى خردمندانى كه در مى‌يابند نشانه هاست.
165وَمِنَ ٱلنَّاسِ مَن يَتَّخِذُ مِن دُونِ ٱللَّهِ أَندَادًا يُحِبُّونَهُمۡ كَحُبِّ ٱللَّهِۖ وَٱلَّذِينَ ءَامَنُوٓاْ أَشَدُّ حُبًّا لِّلَّهِۗ وَلَوۡ يَرَى ٱلَّذِينَ ظَلَمُوٓاْ إِذۡ يَرَوۡنَ ٱلۡعَذَابَ أَنَّ ٱلۡقُوَّةَ لِلَّهِ جَمِيعًا وَأَنَّ ٱللَّهَ شَدِيدُ ٱلۡعَذَابِ 
بعضى از مردم خدا را همتايانى اختيار مى‌كنند و آنها را چنان دوست مى‌دارند كه خدا را. ولى آنان كه ايمان آورده‌اند خدا را بيشتر دوست مى‌دارند. و آنگاه كه اين ستم پيشگان عذاب را ببينند دريابند كه همه قدرت از آن خداست. هر آينه خدا به سختى عقوبت مى‌كند.
166إِذۡ تَبَرَّأَ ٱلَّذِينَ ٱتُّبِعُواْ مِنَ ٱلَّذِينَ ٱتَّبَعُواْ وَرَأَوُاْ ٱلۡعَذَابَ وَتَقَطَّعَتۡ بِهِمُ ٱلۡأَسۡبَابُ 
آنگاه كه پيشوايان، عذاب را بنگرند و از فرمانبران خويش بيزارى جويند و پيوند ميان ايشان گسسته گردد.
167وَقَالَ ٱلَّذِينَ ٱتَّبَعُواْ لَوۡ أَنَّ لَنَا كَرَّةً فَنَتَبَرَّأَ مِنۡهُمۡ كَمَا تَبَرَّءُواْ مِنَّاۗ كَذَٰلِكَ يُرِيهِمُ ٱللَّهُ أَعۡمَٰلَهُمۡ حَسَرَٰتٍ عَلَيۡهِمۡۖ وَمَا هُم بِخَٰرِجِينَ مِنَ ٱلنَّارِ 
و آن پيروان گويند: كاش بار ديگر بازمى‌گشتيم، تا آنچنان كه از ما بيزارى جسته‌اند از آنها بيزارى مى‌جستيم. خداوند كردارهايشان را اينچنين مايه حسرتشان سازد و آنان از آتش رهايى نيابند.
بقرهفهرست قرآن
286آیه
مدنیRevelation
165آیه

ترجمه — بقره 165

سوره آیه 165/286 — بقره البقرة (مدنی). خواندن گوش دهید ترجمه (فارسی). گوش دهید: بقره گوش دهید, بقره ترجمه, بقره mp3, بقره pdf. آیه 163–167. معنای فارسی: اردو.




Tuesday, August 18, 2026

به قرآن کریم چنگ بزنید