Bakara · 165/286
Meal Okunuş — Bakara
وَمِنَ النَّاسِ مَن يَتَّخِذُ مِن دُونِ اللَّهِ أَندَادًا يُحِبُّونَهُمْ كَحُبِّ اللَّهِ ۖ وَالَّذِينَ آمَنُوا أَشَدُّ حُبًّا لِّلَّهِ ۗ وَلَوْ يَرَى الَّذِينَ ظَلَمُوا إِذْ يَرَوْنَ الْعَذَابَ أَنَّ الْقُوَّةَ لِلَّهِ جَمِيعًا وَأَنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعَذَابِ ۝١٦٥
Wa minan naasi mai yattakhizu min doonil laahi andaadai yuhibboonahum kahubbil laahi wallazeena aamanooo ashaddu hubbal lillah; wa law yaral lazeena zalamoo iz yarawnal `azaaba annal quwwata lillaahi jamee`anw wa annallaaha shadeedul `azaab
📖 Türkçe Anlam
İnsanlar arasında, Allah'ı bırakıp, O'na koştukları eşleri tanrı olarak benimseyenler ve onları, Allah'ı severcesine sevenler vardır. Müminlerin Allah'ı sevmesi ise hepsinden kuvvetlidir. Zalimler azabı gördükleri zaman, bütün kuvvetin Allah'a aid bulunacağını ve Allah'ın azabının şiddetli olduğunu keşke bilselerdi!
📜

Meal — Tafsir

Kelime Anlamları:

  • Ebdâd (أنداد): Allah'a denk tutulan, O'nunla eşit görülen putlar, ilahlar veya şeytanlar.
  • Kuvvet: Güç, kudret, galibiyet ve her şeye üstün gelme.
  • Şedîdü'l-azâb: Azabı çok şiddetli olan.

Tefsir:

İnsanlardan öyleleri vardır ki, kendilerine bunca apaçık deliller ve ayetler gelmesine rağmen, Allah'ı bırakıp O'ndan başka varlıkları O'na denk tutarlar. Putlara, heykellere, birtakım kişilere veya güçlere öyle bir sevgi beslerler ki, bu sevgiyi yalnızca Allah'a has kılmaları gerekirken, o varlıkları Allah'ı sever gibi severler. Onlara boyun eğer, onlardan korkar ve onlara yalvarırlar. Oysa bu sevgi, saygı ve itaat; yalnızca kâinatın yaratıcısı, rızık vereni ve her şeyin sahibi olan Allah'a aittir.

Gerçek müminler ise Allah'ı, bu kimselerin O'na veya O'nun dışındaki varlıklara besledikleri sevgiden çok daha güçlü ve derin bir sevgiyle severler. Çünkü müminler, sevgilerini tamamen Allah'a yöneltmişlerdir; O'na hiçbir şeyi ortak koşmazlar. Onların sevgisi, bollukta da darlıkta da, sevinçte de üzüntüde de değişmez. Oysa o zalimler, sıkıntıya düştüklerinde putlarını unutup sadece Allah'a yalvarırlar; rahata kavuşunca yine O'na ortak koşarlar. Hatta daha güzel bir put bulduklarında eskisini bırakıp yenisine taparlar. Bu ise sevginin ve bağlılığın ne kadar sahte ve çıkarcı olduğunu gösterir.

O zalimler, kıyamet günü azabı gözleriyle gördüklerinde, işte o zaman gerçeği anlayacaklar ve keşke dünyada iken bunu bilseydik diyecekler. O an, tüm gücün, kudretin ve galibiyetin yalnızca Allah'a ait olduğunu, O'ndan başka hiçbir varlığın en küçük bir güce bile sahip olmadığını apaçık görecekler. Allah'ın azabının ne kadar şiddetli olduğunu yakinen idrak edecekler. Fakat bu idrak, onlara o gün hiçbir fayda sağlamayacaktır.

Sevgili kardeşim! Kalbini yalnızca Allah'a bağla. O'nu öyle bir sev ki, bu sevgi hayatının her anına yön versin. Unutma ki, gerçek güç ve kudret yalnızca Allah'ındır. O'na ortak koşanlar, dünyada geçici bir teselli bulsalar da ahirette büyük bir pişmanlık yaşayacaklardır. Sen ise sevgini, güvenini ve ümidini yalnızca Allah'a yönelterek, dünyada huzura, ahirette ise ebedi kurtuluşa eriş. Çünkü Allah, kendisini seven ve O'na yönelen kullarını asla yalnız bırakmaz ve onları rahmetiyle kuşatır.

🎧 Dinle

📜 Ayet 163-167 — Bakara

163وَإِلَٰهُكُمْ إِلَٰهٌ وَاحِدٌ ۖ لَّا إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ الرَّحْمَٰنُ الرَّحِيمُ
Tanrınız bir tek Tanrıdır. O, merhamet eden, merhametli olandan başka Tanrı yoktur.
164إِنَّ فِي خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَاخْتِلَافِ اللَّيْلِ وَالنَّهَارِ وَالْفُلْكِ الَّتِي تَجْرِي فِي الْبَحْرِ بِمَا يَنفَعُ النَّاسَ وَمَا أَنزَلَ اللَّهُ مِنَ السَّمَاءِ مِن مَّاءٍ فَأَحْيَا بِهِ الْأَرْضَ بَعْدَ مَوْتِهَا وَبَثَّ فِيهَا مِن كُلِّ دَابَّةٍ وَتَصْرِيفِ الرِّيَاحِ وَالسَّحَابِ الْمُسَخَّرِ بَيْنَ السَّمَاءِ وَالْأَرْضِ لَآيَاتٍ لِّقَوْمٍ يَعْقِلُونَ
Göklerin ve yerin yaratılmasında, gece ile gündüzün birbiri ardınca gelmesinde, insanlara yararlı şeylerle denizde süzülen gemilerde, Allah'ın gökten indirip yeri ölümünden sonra dirilttiği suda, her türlü canlıyı orada yaymasında, rüzgarları ve yerle gök arasında emre amade duran bulutları döndürmesinde, düşünen kimseler için deliller vardır.
165وَمِنَ النَّاسِ مَن يَتَّخِذُ مِن دُونِ اللَّهِ أَندَادًا يُحِبُّونَهُمْ كَحُبِّ اللَّهِ ۖ وَالَّذِينَ آمَنُوا أَشَدُّ حُبًّا لِّلَّهِ ۗ وَلَوْ يَرَى الَّذِينَ ظَلَمُوا إِذْ يَرَوْنَ الْعَذَابَ أَنَّ الْقُوَّةَ لِلَّهِ جَمِيعًا وَأَنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعَذَابِ
İnsanlar arasında, Allah'ı bırakıp, O'na koştukları eşleri tanrı olarak benimseyenler ve onları, Allah'ı severcesine sevenler vardır. Müminlerin Allah'ı sevmesi ise hepsinden kuvvetlidir. Zalimler azabı gördükleri zaman, bütün kuvvetin Allah'a aid bulunacağını ve Allah'ın azabının şiddetli olduğunu keşke bilselerdi!
166إِذْ تَبَرَّأَ الَّذِينَ اتُّبِعُوا مِنَ الَّذِينَ اتَّبَعُوا وَرَأَوُا الْعَذَابَ وَتَقَطَّعَتْ بِهِمُ الْأَسْبَابُ
Nitekim, kendilerine uyulanlar, azabı görünce uyanlardan uzaklaşacaklar ve aralarındaki bağlar kopacaktır.
167وَقَالَ الَّذِينَ اتَّبَعُوا لَوْ أَنَّ لَنَا كَرَّةً فَنَتَبَرَّأَ مِنْهُمْ كَمَا تَبَرَّءُوا مِنَّا ۗ كَذَٰلِكَ يُرِيهِمُ اللَّهُ أَعْمَالَهُمْ حَسَرَاتٍ عَلَيْهِمْ ۖ وَمَا هُم بِخَارِجِينَ مِنَ النَّارِ
Uyanlar: "Keşke bizim için dünyaya bir dönüş olsa da, bizden uzaklaştıkları gibi biz de onlardan uzaklaşsak" derler. Böylece Allah onlara, hasretini çekecekleri işlerini gösterir. Onlar cehennemden çıkmayacaklardır.
BakaraKuran Fihrist
286Ayet
MedeniRevelation
165Ayet

Meal — Bakara 165

Sure Bakara Ayet 165 - Oku, Dinle, Meal, Türkçe : İnsanlar arasında, Allah'ı bırakıp, O'na koştukları eşleri tanrı olarak benimseyenler…

Sure Ayet 165/286 — Bakara البقرة (Medeni). Oku Dinle Meal (Türkçe). Dinle: Bakara Dinle, Bakara Meal, Bakara mp3, Bakara pdf. Ayet 163–167. Türkçe Anlam: Azərbaycan.




Tuesday, August 18, 2026

Bizim için dua et, teşekkürler