بقره · 166/286
ترجمه آوانگاری — بقره
إِذۡ تَبَرَّأَ ٱلَّذِينَ ٱتُّبِعُواْ مِنَ ٱلَّذِينَ ٱتَّبَعُواْ وَرَأَوُاْ ٱلۡعَذَابَ وَتَقَطَّعَتۡ بِهِمُ ٱلۡأَسۡبَابُ  ۝١٦٦
Iz tabarra al lazeenat tubi`oo minal lazeenattaba`oo wa ra awul `azaaba wa taqatta`at bihimul asbaab
📖 معنای فارسی
آنگاه كه پيشوايان، عذاب را بنگرند و از فرمانبران خويش بيزارى جويند و پيوند ميان ايشان گسسته گردد.
📜

ترجمه — Tafsir

معانی کلمات:

  • تَبَرَّأَ: بیزاری جست، دوری گزید.
  • اتُّبِعُوا: کسانی که از آنان پیروی شده بود (رهبران و بزرگان).
  • اتَّبَعُوا: پیروان و دنبالهروان.
  • تَقَطَّعَت: بریده و گسسته شد.
  • الأَسْبَاب: رشتهها و پیوندها (نسب، دوستی، دین و هرگونه ارتباط).

تفسیر آیه:

خداوند متعال در این آیه به یکی از هولناکترین صحنههای روز قیامت اشاره میکند؛ زمانی که عذاب الهی را با چشمان خود میبینند، رهبران و پیشوایان گمراه که در دنیا مردم را به کفر و شرک دعوت کرده بودند، به کلی از پیروان خود بیزاری میجویند و هرگونه رابطهای را با آنان انکار میکنند. در آن لحظهی وحشتناک، تمام رشتههای محبت، خویشاوندی، دوستی و حتی همان دین و آیینی که در دنیا به آن دل بسته بودند، از هم گسسته میشود و هیچ وسیلهی نجات و راه نجاتی برایشان باقی نمیماند. آنان که در دنیا به یکدیگر امید بسته بودند و فکر میکردند این پیوندها در آخرت به کارشان میآید، ناگهان میبینند که همهی اینها پوچ و بیارزش بوده و هیچ کمکی به آنها نمیکند. در حقیقت، آن رهبران نه تنها نمیتوانند یاریشان کنند، بلکه از آنان تبرّی میجویند و این جدایی و بیزاری، درد و عذاب آنان را دوچندان میکند.

فواید و پیامهای آیه:

  • پیروی کورکورانه از رهبران گمراه، در روز قیامت جز حسرت و ندامت نتیجهای ندارد و هیچ پیوندی نمیتواند انسان را از عذاب الهی نجات دهد.
  • تنها وسیلهی نجات در آخرت، ایمان راستین و عمل صالح است، نه ارتباطات دنیوی و نسب و حسب.
  • انسان نباید فریب ظاهر و مقام رهبران گمراه را بخورد؛ زیرا در روزی که هیچ سودی ندارد، آنان از پیروان خود بیزاری میجویند.
  • این آیه هشداری است برای همه تا در انتخاب الگو و پیشوای خود دقت کنند و تنها از کسانی پیروی کنند که آنان را به راه حق و رستگاری هدایت میکنند.
🎧 گوش دهید

📜 آیه 164-168 — بقره

164إِنَّ فِي خَلۡقِ ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَٱلۡأَرۡضِ وَٱخۡتِلَٰفِ ٱلَّيۡلِ وَٱلنَّهَارِ وَٱلۡفُلۡكِ ٱلَّتِي تَجۡرِي فِي ٱلۡبَحۡرِ بِمَا يَنفَعُ ٱلنَّاسَ وَمَآ أَنزَلَ ٱللَّهُ مِنَ ٱلسَّمَآءِ مِن مَّآءٍ فَأَحۡيَا بِهِ ٱلۡأَرۡضَ بَعۡدَ مَوۡتِهَا وَبَثَّ فِيهَا مِن كُلِّ دَآبَّةٍ وَتَصۡرِيفِ ٱلرِّيَٰحِ وَٱلسَّحَابِ ٱلۡمُسَخَّرِ بَيۡنَ ٱلسَّمَآءِ وَٱلۡأَرۡضِ لَأٓيَٰتٍ لِّقَوۡمٍ يَعۡقِلُونَ 
در آفرينش آسمانها و زمين، و در آمد و شد شب و روز، و در كشتيهايى كه در دريا مى‌روند و مايه سود مردمند، و در بارانى كه خدا از آسمان فرو مى‌فرستد تا زمين مرده را بدان زنده سازد و جنبندگان را در آن پراكنده كند، و در حركت بادها، و ابرهاى مسخّر ميان زمين و آسمان؛ براى خردمندانى كه در مى‌يابند نشانه هاست.
165وَمِنَ ٱلنَّاسِ مَن يَتَّخِذُ مِن دُونِ ٱللَّهِ أَندَادًا يُحِبُّونَهُمۡ كَحُبِّ ٱللَّهِۖ وَٱلَّذِينَ ءَامَنُوٓاْ أَشَدُّ حُبًّا لِّلَّهِۗ وَلَوۡ يَرَى ٱلَّذِينَ ظَلَمُوٓاْ إِذۡ يَرَوۡنَ ٱلۡعَذَابَ أَنَّ ٱلۡقُوَّةَ لِلَّهِ جَمِيعًا وَأَنَّ ٱللَّهَ شَدِيدُ ٱلۡعَذَابِ 
بعضى از مردم خدا را همتايانى اختيار مى‌كنند و آنها را چنان دوست مى‌دارند كه خدا را. ولى آنان كه ايمان آورده‌اند خدا را بيشتر دوست مى‌دارند. و آنگاه كه اين ستم پيشگان عذاب را ببينند دريابند كه همه قدرت از آن خداست. هر آينه خدا به سختى عقوبت مى‌كند.
166إِذۡ تَبَرَّأَ ٱلَّذِينَ ٱتُّبِعُواْ مِنَ ٱلَّذِينَ ٱتَّبَعُواْ وَرَأَوُاْ ٱلۡعَذَابَ وَتَقَطَّعَتۡ بِهِمُ ٱلۡأَسۡبَابُ 
آنگاه كه پيشوايان، عذاب را بنگرند و از فرمانبران خويش بيزارى جويند و پيوند ميان ايشان گسسته گردد.
167وَقَالَ ٱلَّذِينَ ٱتَّبَعُواْ لَوۡ أَنَّ لَنَا كَرَّةً فَنَتَبَرَّأَ مِنۡهُمۡ كَمَا تَبَرَّءُواْ مِنَّاۗ كَذَٰلِكَ يُرِيهِمُ ٱللَّهُ أَعۡمَٰلَهُمۡ حَسَرَٰتٍ عَلَيۡهِمۡۖ وَمَا هُم بِخَٰرِجِينَ مِنَ ٱلنَّارِ 
و آن پيروان گويند: كاش بار ديگر بازمى‌گشتيم، تا آنچنان كه از ما بيزارى جسته‌اند از آنها بيزارى مى‌جستيم. خداوند كردارهايشان را اينچنين مايه حسرتشان سازد و آنان از آتش رهايى نيابند.
168يَٰٓأَيُّهَا ٱلنَّاسُ كُلُواْ مِمَّا فِي ٱلۡأَرۡضِ حَلَٰلًا طَيِّبًا وَلَا تَتَّبِعُواْ خُطُوَٰتِ ٱلشَّيۡطَٰنِۚ إِنَّهُۥ لَكُمۡ عَدُوٌّ مُّبِينٌ 
اى مردم، از آن چيزهاى حلال و پاكيزه كه در زمين است بخوريد و پاى به جاى پاى شيطان مگذاريد كه دشمن آشكار شماست.
بقرهفهرست قرآن
286آیه
مدنیRevelation
166آیه

ترجمه — بقره 166

سوره آیه 166/286 — بقره البقرة (مدنی). خواندن گوش دهید ترجمه (فارسی). گوش دهید: بقره گوش دهید, بقره ترجمه, بقره mp3, بقره pdf. آیه 164–168. معنای فارسی: اردو.




Tuesday, August 18, 2026

به قرآن کریم چنگ بزنید