An-Nur · 11/64
Terjemahan Transliterasi — Surah An-Nur
إِنَّ الَّذِينَ جَاءُوا بِالْإِفْكِ عُصْبَةٌ مِّنكُمْ ۚ لَا تَحْسَبُوهُ شَرًّا لَّكُم ۖ بَلْ هُوَ خَيْرٌ لَّكُمْ ۚ لِكُلِّ امْرِئٍ مِّنْهُم مَّا اكْتَسَبَ مِنَ الْإِثْمِ ۚ وَالَّذِي تَوَلَّىٰ كِبْرَهُ مِنْهُمْ لَهُ عَذَابٌ عَظِيمٌ ۝١١
Innal lazeena jaaa`oo bilifki `usbatum minkum; laa tahsaboohu sharral lakum bal huwa khairul lakum; likul limri`im minhum mak tasaba minal-ism; wallazee tawallaa kibrahoo minhum lahoo `azaabun `azeem
📖 Dalam Bahasa Melayu
Sesungguhnya orang-orang yang membawa berita yang amat dusta itu ialah segolongan dari kalangan kamu; janganlah kamu menyangka (berita yang dusta) itu buruk bagi kamu, bahkan ia baik bagi kamu. Tiap-tiap seorang di antara mereka akan beroleh hukuman sepadan dengan kesalahan yang dilakukannya itu, dan orang yang mengambil bahagian besar dalam menyiarkannya di antara mereka, akan beroleh seksa yang besar (di dunia dan di akhirat).

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • الْإِفْكِ — dusta yang paling keji dan besar.
  • عُصْبَةٌ — sekumpulan orang.
  • تَوَلَّىٰ كِبْرَهُ — orang yang memikul bahagian terbesar dalam menyebarkan fitnah ini.

Tafsir Ayat:

Wahai kaum mukminin, sesungguhnya orang-orang yang membawa berita dusta yang amat keji — iaitu tuduhan palsu terhadap Ummul Mukminin Aisyah radhiyallahu ‘anha — itu adalah segolongan daripada kalangan kamu sendiri, bukan daripada musuh luar. Maka janganlah kamu menyangka bahawa peristiwa fitnah ini menjadi keburukan bagi kamu, bahkan ia sebenarnya kebaikan yang besar buat kamu. Kerana melalui peristiwa ini, Allah SWT akan membersihkan dan menguji keimanan orang-orang mukmin, mengangkat darjat mereka, menghapuskan dosa-dosa mereka, dan yang paling penting ialah terbuktinya kesucian serta kemuliaan Ummul Mukminin Aisyah radhiyallahu ‘anha daripada segala tuduhan keji tersebut.

Setiap individu yang terlibat dalam menyebarkan berita dusta ini akan menerima balasan yang setimpal dengan dosa yang dilakukannya. Adapun orang yang memikul bahagian terbesar dalam menyebarkan fitnah ini — iaitu ketua munafik Abdullah bin Ubay bin Salul — baginyalah azab yang amat besar di akhirat kelak, iaitu kekal dalam dasar neraka yang paling dalam. Semoga Allah melaknatnya dan menjauhkannya daripada rahmat-Nya.


Pengajaran dan Peringatan:

Wahai saudara seislam, ketahuilah bahawa ayat ini mengajar kita agar sentiasa berhati-hati dalam menerima dan menyebarkan sesuatu berita. Janganlah mudah percaya kepada setiap perkataan yang sampai kepada kita, apalagi melibatkan kehormatan dan maruah seseorang. Fitnah itu lebih kejam daripada pembunuhan. Maka hendaklah kita menjaga lidah dan jari jemari kita daripada menyebarkan sesuatu yang belum pasti kebenarannya.

Peristiwa ini juga menunjukkan betapa tingginya kedudukan Aisyah radhiyallahu ‘anha di sisi Allah, sehingga Allah sendiri turun membela dan membersihkan namanya melalui wahyu yang dibaca hingga ke hari kiamat. Ini adalah kemuliaan yang tidak diberikan kepada mana-mana wanita lain dalam sejarah. Maka cintailah Aisyah radhiyallahu ‘anha sebagaimana para sahabat mencintainya, dan jauhilah daripada mengikuti jejak orang-orang munafik yang sentiasa mencari peluang untuk menjatuhkan maruah orang beriman.

Semoga Allah melindungi kita daripada menjadi sebahagian daripada penyebar fitnah, dan semoga Dia mengurniakan kepada kita hati yang bersih, lisan yang benar, dan keimanan yang teguh. Amin.



📜 Ayat 9-13 — Surah An-Nur

9وَالْخَامِسَةَ أَنَّ غَضَبَ اللَّهِ عَلَيْهَا إِن كَانَ مِنَ الصَّادِقِينَ
Dan sumpah yang kelima (hendaklah ia berkata); Bahawa kemurkaan Allah akan menimpa dirinya jika suaminya dari orang-orang yang benar.
10وَلَوْلَا فَضْلُ اللَّهِ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَتُهُ وَأَنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ حَكِيمٌ
Dan kalaulah tidak kerana adanya limpah kurnia Allah dan rahmatNya kepada kamu, dan juga (kalaulah tidak kerana) bahawa Allah Maha Penerima taubat, lagi Maha Bijaksana, (tentulah kamu akan) akan mengalami kesusahan yang sukar diatasi).
11إِنَّ الَّذِينَ جَاءُوا بِالْإِفْكِ عُصْبَةٌ مِّنكُمْ ۚ لَا تَحْسَبُوهُ شَرًّا لَّكُم ۖ بَلْ هُوَ خَيْرٌ لَّكُمْ ۚ لِكُلِّ امْرِئٍ مِّنْهُم مَّا اكْتَسَبَ مِنَ الْإِثْمِ ۚ وَالَّذِي تَوَلَّىٰ كِبْرَهُ مِنْهُمْ لَهُ عَذَابٌ عَظِيمٌ
Sesungguhnya orang-orang yang membawa berita yang amat dusta itu ialah segolongan dari kalangan kamu; janganlah kamu menyangka (berita yang dusta) itu buruk bagi kamu, bahkan ia baik bagi kamu. Tiap-tiap seorang di antara mereka akan beroleh hukuman sepadan dengan kesalahan yang dilakukannya itu, dan orang yang mengambil bahagian besar dalam menyiarkannya di antara mereka, akan beroleh seksa yang besar (di dunia dan di akhirat).
12لَّوْلَا إِذْ سَمِعْتُمُوهُ ظَنَّ الْمُؤْمِنُونَ وَالْمُؤْمِنَاتُ بِأَنفُسِهِمْ خَيْرًا وَقَالُوا هَٰذَا إِفْكٌ مُّبِينٌ
Sepatutnya semasa kamu mendengar tuduhan itu, orang-orang yang beriman - lelaki dan perempuan, menaruh baik sangka kepada diri (orang-orang) mereka sendiri. dan berkata: "Ini ialah tuduhan dusta yang nyata".
13لَّوْلَا جَاءُوا عَلَيْهِ بِأَرْبَعَةِ شُهَدَاءَ ۚ فَإِذْ لَمْ يَأْتُوا بِالشُّهَدَاءِ فَأُولَٰئِكَ عِندَ اللَّهِ هُمُ الْكَاذِبُونَ
Sepatutnya mereka (yang menuduh) membawa empat orang saksi membuktikan tuduhan itu. Oleh kerana mereka tidak mendatangkan empat orang saksi, maka mereka itu pada sisi hukum Allah, adalah orang-orang yang dusta.
An-NurIndeks Al-Quran
64Ayat
MadaniyahRevelation
11Ayat

Terjemahan — An-Nur 11

Surah An-Nur Ayat 11 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Sesungguhnya orang-orang yang membawa berita yang amat dusta itu ialah…

Surah Ayat 11/64 — Surah An-Nur النور (Madaniyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah An-Nur Dengar, Surah An-Nur Terjemahan, Surah An-Nur mp3, Surah An-Nur pdf. Ayat 9–13. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda