An-Naml · 30/93
Terjemahan Transliterasi — Surah An-Naml
إِنَّهُ مِن سُلَيْمَانَ وَإِنَّهُ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ ۝٣٠
Innahoo min Sulaimaana wa innahoo bismil laahir Rahmaanir Raheem
📖 Dalam Bahasa Melayu
"Sesungguhnya surat itu dari Nabi Sulaiman, dan kandungannya (seperti berikut): `

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • إِنَّهُ — Sesungguhnya surat itu
  • مِن سُلَيْمَانَ — daripada Nabi Sulaiman
  • بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ — Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang

Tafsir Ayat:

Ayat yang mulia ini menceritakan tentang isi kandungan surat yang dibawa oleh burung hud-hud kepada Ratu Balqis. Ratu Balqis yang bijaksana itu memberitahu para pembesar kaumnya bahawa surat yang diterimanya itu adalah daripada Nabi Sulaiman, dan ia dimulakan dengan kalimah yang penuh berkat iaitu "Bismillahir-Rahmanir-Rahim" — Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.

Ini menunjukkan bahawa Nabi Sulaiman memulakan dakwahnya dengan menyebut nama Allah, sebagai tanda bahawa segala urusan itu hendaklah dimulakan dengan nama Allah. Kalimah ini juga membawa maksud bahawa seruan yang terkandung dalam surat tersebut adalah seruan kepada rahmat dan kasih sayang Allah, bukan seruan yang bersifat paksaan atau keangkuhan.

Sesungguhnya dalam ayat ini terdapat pengajaran yang amat besar bagi kita. Apabila seorang raja yang mempunyai kuasa dan kekuatan yang luar biasa — di mana angin tunduk kepadanya, jin dan manusia menjadi tentaranya, dan burung-burung menjadi utusannya — namun beliau tetap memulakan suratnya dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Ini menunjukkan bahawa seorang mukmin yang sejati tidak akan sombong dengan kekuasaan yang dimilikinya, bahkan semakin tinggi kedudukannya, semakin tawaduk dan merendah diri di hadapan Allah.

Saudaraku sekalian, perhatikanlah bagaimana Nabi Sulaiman mengajar kita adab yang sangat indah ini. Walaupun baginda seorang nabi dan raja yang agung, baginda tetap menggunakan kalimah "Bismillah" sebagai pembuka kata. Ini mengajar kita bahawa setiap urusan yang baik hendaklah dimulakan dengan menyebut nama Allah, agar mendapat keberkatan dan keredhaan-Nya.

Ayat ini juga menunjukkan bahawa dakwah kepada Allah hendaklah disampaikan dengan cara yang lembut dan penuh hikmah, bukan dengan kekerasan atau paksaan. Nabi Sulaiman tidak menghantar tentera untuk menyerang, tetapi menghantar surat yang penuh dengan kasih sayang dan rahmat. Ini adalah contoh terbaik dalam menyampaikan kebenaran kepada orang lain.

Marilah kita hayati dan amalkan pengajaran daripada ayat ini dalam kehidupan seharian kita. Semoga Allah memberikan kita kefahaman yang mendalam terhadap kitab-Nya dan menjadikan kita hamba-hamba yang sentiasa memulakan segala urusan dengan nama-Nya yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.



📜 Ayat 28-32 — Surah An-Naml

28اذْهَب بِّكِتَابِي هَٰذَا فَأَلْقِهْ إِلَيْهِمْ ثُمَّ تَوَلَّ عَنْهُمْ فَانظُرْ مَاذَا يَرْجِعُونَ
"Pergilah bawa suratku ini, serta campakkanlah kepada mereka, kemudian berundurlah dari mereka; dalam pada itu perhatikanlah apa tindak balas mereka".
29قَالَتْ يَا أَيُّهَا الْمَلَأُ إِنِّي أُلْقِيَ إِلَيَّ كِتَابٌ كَرِيمٌ
(Setelah membaca surat itu), berkatalah raja perempuan negeri Saba': "Wahai ketua-ketua kamu! Sesungguhnya telah disampaikan kepadaku sepucuk surat yang mulia.
30إِنَّهُ مِن سُلَيْمَانَ وَإِنَّهُ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ
"Sesungguhnya surat itu dari Nabi Sulaiman, dan kandungannya (seperti berikut): `
31أَلَّا تَعْلُوا عَلَيَّ وَأْتُونِي مُسْلِمِينَ
" `Bahawa janganlah kamu meninggi diri terhadapku, dan datanglah kamu kepadaku dengan menyerah diri (beriman dan mematuhi ajaran ugama Allah). ' "
32قَالَتْ يَا أَيُّهَا الْمَلَأُ أَفْتُونِي فِي أَمْرِي مَا كُنتُ قَاطِعَةً أَمْرًا حَتَّىٰ تَشْهَدُونِ
Raja perempuan itu berkata lagi: "Wahai ketua-ketua kaum, berilah penjelasan kepadaku mengenai perkara yang aku hadapi ini; aku tidak pernah memutuskan sesuatu perkara sebelum kamu hadir memberi pendapat dan mempersetujuinya".
An-NamlIndeks Al-Quran
93Ayat
MakkiyahRevelation
30Ayat

Terjemahan — An-Naml 30

Surah An-Naml Ayat 30 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : "Sesungguhnya surat itu dari Nabi Sulaiman, dan kandungannya (seperti berikut):…

Surah Ayat 30/93 — Surah An-Naml النمل (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah An-Naml Dengar, Surah An-Naml Terjemahan, Surah An-Naml mp3, Surah An-Naml pdf. Ayat 28–32. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda