Al-Buruj · 6/22
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-Buruj
إِذْ هُمْ عَلَيْهَا قُعُودٌ ۝٦
Iz hum `alaihaa qu`ood
📖 Dalam Bahasa Melayu
(Mereka dilaknat) ketika mereka duduk di kelilingnya,

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • إِذْ — apabila/ketika itu
  • هُمْ — mereka (yakni orang-orang yang menzalimi)
  • عَلَيْهَا — di atasnya (yakni di tepi parit yang berisi api)
  • قُعُودٌ — duduk-duduk

Tafsir Ayat:

Ayat yang mulia ini menggambarkan keadaan yang amat mengerikan lagi menyayat hati, iaitu ketika orang-orang kafir yang zalim itu duduk-duduk dengan selesa di sekeliling parit besar yang dipenuhi api yang marak menjulang. Mereka duduk di atas kerusi-kerusi atau tempat duduk yang disediakan khas, memerhatikan dengan penuh kejam dan zalim terhadap orang-orang mukmin yang sedang dibakar hidup-hidup di dalam api yang menyala-nyala itu.

Mereka bukan sekadar duduk, tetapi mereka duduk dengan tenang dan selesa, menyaksikan azab yang ditimpakan ke atas hamba-hamba Allah yang beriman. Mereka hadir dan menyaksikan sendiri penyeksaan yang dilakukan, bahkan mereka menikmati pemandangan yang mengerikan itu. Ini menunjukkan betapa kerasnya hati mereka dan betapa dalamnya kebencian mereka terhadap keimanan.

Saudaraku yang dikasihi, bayangkanlah betapa zalimnya perbuatan ini! Mereka menyeksa manusia semata-mata kerana manusia itu beriman kepada Allah Yang Maha Esa. Namun, ketahuilah bahawa kezaliman ini tidak akan kekal selama-lamanya. Allah Yang Maha Adil sentiasa mengawasi segala perbuatan hamba-Nya, dan setiap kezaliman pasti akan mendapat balasannya yang setimpal di sisi Allah.

Ayat ini juga mengingatkan kita tentang nikmat kebebasan beragama yang kita kecapi hari ini. Maka, marilah kita bersyukur kepada Allah dan menggunakan nikmat ini untuk memperkukuhkan iman dan ketakwaan kita, serta sentiasa bersabar dalam menghadapi ujian, kerana sesungguhnya pertolongan Allah itu dekat.



📜 Ayat 4-8 — Surah Al-Buruj

4قُتِلَ أَصْحَابُ الْأُخْدُودِ
Celakalah kaum yang menggali parit,
5النَّارِ ذَاتِ الْوَقُودِ
(Parit) api yang penuh dengan bahan bakaran,
6إِذْ هُمْ عَلَيْهَا قُعُودٌ
(Mereka dilaknat) ketika mereka duduk di kelilingnya,
7وَهُمْ عَلَىٰ مَا يَفْعَلُونَ بِالْمُؤْمِنِينَ شُهُودٌ
Sambil mereka melihat apa yang mereka lakukan kepada orang-orang yang beriman.
8وَمَا نَقَمُوا مِنْهُمْ إِلَّا أَن يُؤْمِنُوا بِاللَّهِ الْعَزِيزِ الْحَمِيدِ
Dan mereka tidak marah dan menyeksakan orang-orang yang beriman itu melainkan kerana orang-orang itu beriman kepada Allah Yang Maha Kuasa, lagi Maha Terpuji!
Al-BurujIndeks Al-Quran
22Ayat
MakkiyahRevelation
6Ayat

Terjemahan — Al-Buruj 6

Surah Al-Buruj Ayat 6 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : (Mereka dilaknat) ketika mereka duduk di kelilingnya,

Surah Ayat 6/22 — Surah Al-Buruj البروج (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Buruj Dengar, Surah Al-Buruj Terjemahan, Surah Al-Buruj mp3, Surah Al-Buruj pdf. Ayat 4–8. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda