Terjemahan — Tafsir
Makna Perkataan:
- لِيُدْحِضُوا — untuk membatalkan dan menghapuskan.
- هُزُوًا — ejekan dan sindiran.
Tafsir Ayat:
Kami tidak mengutus para rasul kepada manusia melainkan sebagai pembawa berita gembira kepada orang-orang yang beriman dan beramal soleh, bahawa mereka akan memperoleh syurga, dan sebagai pemberi amaran kepada orang-orang yang kafir dan derhaka, bahawa mereka akan menghadapi azab neraka. Para rasul tidak diberi kuasa untuk memaksa hati manusia menerima petunjuk, kerana urusan petunjuk dan kesesatan hanyalah di tangan Allah semata-mata.
Walaupun kebenaran telah terang dan nyata, orang-orang yang kafir tetap membantah rasul-rasul mereka dengan kebatilan, semata-mata kerana kedegilan dan keengganan mereka untuk menerima kebenaran. Mereka bertengkar dengan alasan-alasan yang palsu dan soalan-soalan yang tidak berfaedah, semuanya bertujuan untuk menghapuskan kebenaran yang dibawa oleh para rasul. Mereka juga mempersendakan ayat-ayat Allah dan peringatan tentang azab yang telah disampaikan kepada mereka, menjadikannya bahan ejekan dan permainan.
Pengajaran dan Peringatan:
Wahai saudara seislam yang dikasihi, renungkanlah betapa besarnya kasih sayang Allah kepada hamba-hamba-Nya. Allah mengutus para rasul bukan untuk menyusahkan manusia, tetapi untuk menyampaikan berita gembira dan amaran, agar manusia dapat memilih jalan yang benar dan selamat di dunia dan akhirat. Namun, ramai di antara manusia yang membalas kebaikan ini dengan keingkaran dan ejekan.
Janganlah kita menjadi seperti mereka yang mempersendakan ayat-ayat Allah. Al-Quran adalah petunjuk yang paling berharga, dan peringatan di dalamnya adalah untuk kebaikan kita sendiri. Renungkanlah: adakah kita mahu menjadi hamba yang bersyukur dengan menerima petunjuk, atau menjadi hamba yang derhaka dengan menolak kebenaran? Semoga Allah membuka hati kita untuk menerima kebenaran dan menjauhkan kita daripada sifat sombong dan degil yang menjadi ciri orang-orang kafir.
📜 Ayat 54-58 — Surah Al-Kahfi
Terjemahan — Al-Kahfi 56
Surah Al-Kahfi Ayat 56 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dan tidak Kami mengutus Rasul-rasul, melainkan sebagai pemberi berita gembira…Surah Ayat 56/110 — Surah Al-Kahfi الكهف (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Kahfi Dengar, Surah Al-Kahfi Terjemahan, Surah Al-Kahfi mp3, Surah Al-Kahfi pdf. Ayat 54–58. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.
Al-Quran
Monday, September 7, 2026
Jangan lupakan kami dalam doa baik anda








