بقره · 25/286
ترجمه آوانگاری — بقره
وَبَشِّرِ ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ وَعَمِلُواْ ٱلصَّٰلِحَٰتِ أَنَّ لَهُمۡ جَنَّٰتٍ تَجۡرِي مِن تَحۡتِهَا ٱلۡأَنۡهَٰرُۖ كُلَّمَا رُزِقُواْ مِنۡهَا مِن ثَمَرَةٍ رِّزۡقًا قَالُواْ هَٰذَا ٱلَّذِي رُزِقۡنَا مِن قَبۡلُۖ وَأُتُواْ بِهِۦ مُتَشَٰبِهًاۖ وَلَهُمۡ فِيهَآ أَزۡوَٰجٌ مُّطَهَّرَةٌۖ وَهُمۡ فِيهَا خَٰلِدُونَ  ۝٢٥
Wa bashshiril lazeena aamanoo wa `amilus saalihaati anna lahum jannaatin tajree min tahtihal anhaaru kullamaa riziqoo minhaa min samaratir rizqan qaaloo haazal lazee ruziqnaa min qablu wa utoo bihee mutashaabihaa, wa lahum feehaaa azwaajum mutahhara tunw wa hum feehaa khaalidoon
📖 معنای فارسی
به آنان كه ايمان آورده‌اند، و كارهاى شايسته كرده‌اند، بشارت ده كه برايشان بهشتهايى است كه در آن نهرها جارى است. و هرگاه كه از ميوه‌هاى آن برخوردار شوند گويند: پيش از اين، در دنيا، از چنين ميوه‌هايى برخوردار شده بوديم، كه اين ميوه‌ها شبيه به يكديگرند. و نيز در آنجا همسرانى پاكيزه دارند و در آنجا جاودانه باشند.
📜

ترجمه — Tafsir

معانی کلمات:

  • بَشِّر: مژده بده، خبر خوشحالکنندهای بده که اثر آن در چهره نمایان شود.
  • جَنَّات: باغهای بسیار، بهشتهایی که درختان و میوههای فراوان دارند.
  • تَجْرِی مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ: رودها از زیر درختان و کاخهای آن جاری است.
  • رُزِقُوا: روزی داده شوند، خورانده شوند.
  • مُتَشَابِهًا: همانند و مشابه در شکل و نام، اما متفاوت در طعم و لذت.
  • أَزْوَاجٌ مُطَهَّرَةٌ: همسرانی پاک و پاکیزه از هر عیب و آلودگی.
  • خَالِدُونَ: جاودانگان، همیشگی در آن ماندن.

تفسیر:

ای پیامبر! به کسانی که ایمان آوردهاند و کارهای شایسته انجام دادهاند، مژده بده که برای آنان باغهایی از بهشت است که رودها از زیر درختان و کاخهایش جاری است. این مژده، پاداشی برای ایمان و عمل صالح آنان است.

هنگامی که میوههای بهشتی به آنان داده میشود، از شدت شباهت با میوههای دنیا میگویند: «این همان چیزی است که پیش از این نیز روزی ما شده بود.» اما وقتی آن را میچشند، طعم و لذتی تازه و متفاوت مییابند؛ میوههایی که در شکل و نام شبیه میوههای دنیاست، اما در طعم و کیفیت، برتر و بینظیر است. این شباهت ظاهری، برای آن است که بهشتیان با شناخت قبلی، به آنها روی آورند و از دیدنشان شادمان شوند.

و برای آنان در بهشت، همسرانی پاک و پاکیزه است؛ پاک از هر آلودگی جسمی مانند حیض و نجاست، و پاک از هر آلودگی روحی مانند دروغ و بداخلاقی. و آنان در بهشت جاودانهاند؛ نه میمیرند و نه از آن خارج میشوند، و پیوسته در نعمتهای بیپایان الهی غوطهورند.

فواید و پیامهای آیه:

  • ایمان و عمل صالح، دو بال پرواز به سوی بهشت هستند؛ ایمان به تنهایی کافی نیست و عمل صالح نیز بدون ایمان پذیرفته نمیشود.
  • خداوند با مژده دادن به مؤمنان، نشان میدهد که رحمت و مهربانی او بر خشم و عذابش پیشی گرفته است و بندگان را به امید و شادی دعوت میکند.
  • نعمتهای بهشت با نعمتهای دنیا قابل مقایسه نیست؛ آنچه در دنیا میشناسیم، تنها سایهای از حقیقت بهشت است.
  • پاکی و طهارت، چه در جسم و چه در روح، از ارزشهای والای انسانی است که در بهشت به کمال میرسد.
  • جاودانگی در بهشت، بزرگترین آرزوی مؤمن است؛ زیرا نعمتهای دنیا هرچند شیرین باشند، با مرگ پایان مییابند، اما نعمتهای بهشت پایدار و بیپایان است.
🎧 گوش دهید

📜 آیه 23-27 — بقره

23وَإِن كُنتُمۡ فِي رَيۡبٍ مِّمَّا نَزَّلۡنَا عَلَىٰ عَبۡدِنَا فَأۡتُواْ بِسُورَةٍ مِّن مِّثۡلِهِۦ وَٱدۡعُواْ شُهَدَآءَكُم مِّن دُونِ ٱللَّهِ إِن كُنتُمۡ صَٰدِقِينَ 
و اگر در آنچه بر بنده خويش نازل كرده‌ايم در ترديد هستيد، سوره‌اى همانند آن بياوريد و جز خداى همه حاضرانتان را فراخوانيد اگر راست مى‌گوييد.
24فَإِن لَّمۡ تَفۡعَلُواْ وَلَن تَفۡعَلُواْ فَٱتَّقُواْ ٱلنَّارَ ٱلَّتِي وَقُودُهَا ٱلنَّاسُ وَٱلۡحِجَارَةُۖ أُعِدَّتۡ لِلۡكَٰفِرِينَ 
و هرگاه چنين نكرده‌ايد -كه هرگز نتوانيد كرد- پس بترسيد از آتشى كه براى كافران مهيّا شده و هيزم آن مردمان و سنگها هستند.
25وَبَشِّرِ ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ وَعَمِلُواْ ٱلصَّٰلِحَٰتِ أَنَّ لَهُمۡ جَنَّٰتٍ تَجۡرِي مِن تَحۡتِهَا ٱلۡأَنۡهَٰرُۖ كُلَّمَا رُزِقُواْ مِنۡهَا مِن ثَمَرَةٍ رِّزۡقًا قَالُواْ هَٰذَا ٱلَّذِي رُزِقۡنَا مِن قَبۡلُۖ وَأُتُواْ بِهِۦ مُتَشَٰبِهًاۖ وَلَهُمۡ فِيهَآ أَزۡوَٰجٌ مُّطَهَّرَةٌۖ وَهُمۡ فِيهَا خَٰلِدُونَ 
به آنان كه ايمان آورده‌اند، و كارهاى شايسته كرده‌اند، بشارت ده كه برايشان بهشتهايى است كه در آن نهرها جارى است. و هرگاه كه از ميوه‌هاى آن برخوردار شوند گويند: پيش از اين، در دنيا، از چنين ميوه‌هايى برخوردار شده بوديم، كه اين ميوه‌ها شبيه به يكديگرند. و نيز در آنجا همسرانى پاكيزه دارند و در آنجا جاودانه باشند.
26۞ إِنَّ ٱللَّهَ لَا يَسۡتَحۡيِۦٓ أَن يَضۡرِبَ مَثَلًا مَّا بَعُوضَةً فَمَا فَوۡقَهَاۚ فَأَمَّا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ فَيَعۡلَمُونَ أَنَّهُ ٱلۡحَقُّ مِن رَّبِّهِمۡۖ وَأَمَّا ٱلَّذِينَ كَفَرُواْ فَيَقُولُونَ مَاذَآ أَرَادَ ٱللَّهُ بِهَٰذَا مَثَلًاۘ يُضِلُّ بِهِۦ كَثِيرًا وَيَهۡدِي بِهِۦ كَثِيرًاۚ وَمَا يُضِلُّ بِهِۦٓ إِلَّا ٱلۡفَٰسِقِينَ 
خدا ابايى ندارد كه به پشه و كمتر از آن مثل بزند. آنان كه ايمان آورده‌اند مى‌دانند كه آن مثل درست و از جانب پروردگار آنهاست. و امّا كافران مى‌گويند كه خدا از اين مثل چه مى‌خواسته است؟ بسيارى را بدان گمراه مى‌كند و بسيارى را هدايت. امّا تنها فاسقان را گمراه مى كند.
27ٱلَّذِينَ يَنقُضُونَ عَهۡدَ ٱللَّهِ مِنۢ بَعۡدِ مِيثَٰقِهِۦ وَيَقۡطَعُونَ مَآ أَمَرَ ٱللَّهُ بِهِۦٓ أَن يُوصَلَ وَيُفۡسِدُونَ فِي ٱلۡأَرۡضِۚ أُوْلَٰٓئِكَ هُمُ ٱلۡخَٰسِرُونَ 
كسانى كه پيمان خدا را پس از بستن آن مى‌شكنند و آنچه را كه خدا به پيوستن آن فرمان داده مى‌گسلند و در زمين فساد مى‌كنند، زيانكارانند.
بقرهفهرست قرآن
286آیه
مدنیRevelation
25آیه

ترجمه — بقره 25

سوره آیه 25/286 — بقره البقرة (مدنی). خواندن گوش دهید ترجمه (فارسی). گوش دهید: بقره گوش دهید, بقره ترجمه, بقره mp3, بقره pdf. آیه 23–27. معنای فارسی: اردو.




Tuesday, August 18, 2026

به قرآن کریم چنگ بزنید