بقره · 61/286
ترجمه آوانگاری — بقره
وَإِذۡ قُلۡتُمۡ يَٰمُوسَىٰ لَن نَّصۡبِرَ عَلَىٰ طَعَامٍ وَٰحِدٍ فَٱدۡعُ لَنَا رَبَّكَ يُخۡرِجۡ لَنَا مِمَّا تُنۢبِتُ ٱلۡأَرۡضُ مِنۢ بَقۡلِهَا وَقِثَّآئِهَا وَفُومِهَا وَعَدَسِهَا وَبَصَلِهَاۖ قَالَ أَتَسۡتَبۡدِلُونَ ٱلَّذِي هُوَ أَدۡنَىٰ بِٱلَّذِي هُوَ خَيۡرٌۚ ٱهۡبِطُواْ مِصۡرًا فَإِنَّ لَكُم مَّا سَأَلۡتُمۡۗ وَضُرِبَتۡ عَلَيۡهِمُ ٱلذِّلَّةُ وَٱلۡمَسۡكَنَةُ وَبَآءُو بِغَضَبٍ مِّنَ ٱللَّهِۚ ذَٰلِكَ بِأَنَّهُمۡ كَانُواْ يَكۡفُرُونَ بِـَٔايَٰتِ ٱللَّهِ وَيَقۡتُلُونَ ٱلنَّبِيِّـۧنَ بِغَيۡرِ ٱلۡحَقِّۚ ذَٰلِكَ بِمَا عَصَواْ وَّكَانُواْ يَعۡتَدُونَ  ۝٦١
Wa iz qultum yaa Moosaa lan nasbira `alaa ta`aaminw waahidin fad`u lanaa rabbaka yukhrij lanaa mimmaa tumbitul ardu mimbaqlihaa wa qis saaa`ihaa wa foomihaa wa `adasihaa wa basalihaa qaala atastabdiloonal lazee huwa adnaa billazee huwa khayr; ihbitoo misran fa inna lakum maa sa altum; wa duribat `alaihimuz zillatu walmaskanatu wa baaa`oo bighadabim minal laah; zaalika bi annahum kaano yakfuroona bi aayaatil laahi wa yaqtuloonan Nabiyyeena bighairil haqq; zaalika bimaa `asaw wa kaanoo ya`tadoon
📖 معنای فارسی
و آنگاه را كه گفتيد: اى موسى، ما بر يك نوع طعام نتوانيم ساخت، از پروردگارت بخواه تا براى ما از آنچه از زمين مى‌رويد چون سبزى و خيار و سير و عدس و پياز بروياند. موسى گفت: آيا مى‌خواهيد آنچه را كه برتر است به آنچه فروتر است بدل كنيد؟ به شهرى باز گرديد كه در آنجا هر چه خواهيد به شما بدهند. مقرر شد بر آنها خوارى و بيچارگى و با خشم خدا قرين شدند. و اين بدان سبب بود كه به آيات خدا كافر شدند و پيامبران را به ناحق كشتند و نافرمانى كردند و تجاوز ورزيدند.
📜

ترجمه — Tafsir

## تفسیر آیه ۶۱ سوره بقره

### معانی واژگان:

  • مَنّ و سَلوی: دو نوع غذای لذیذ و آسمانی که خداوند برای بنیاسرائیل در بیابان فرستاد؛ «مَنّ» نوعی شیرینی و «سَلوی» پرندهای خوشگوشت بود.
  • بَقْل: سبزیجات و گیاهان خوراکی.
  • قِثّاء: خیارچنبر یا نوعی خیار درشت.
  • فُوم: در اینجا به معنای گندم و نان است (برخی نیز آن را سیر دانستهاند).
  • عَدَس: عدس.
  • بَصَل: پیاز.
  • ادْنی: پستتر و کمارزشتر.
  • اهْبِطوا: فرود آیید و به شهری بروید.
  • مِصراً: شهری از شهرها (و در اینجا به معنای هر شهر و آبادی است).
  • ذِلَّة: خواری و پستی.
  • مَسکَنَة: فقر و بینوایی.
  • باؤوا: بازگشتند و همراه خود بردند.

### تفسیر آیه:

خداوند در این آیه به یکی از زشتترین رفتارهای بنیاسرائیل اشاره میکند؛ قومی که نعمتهای الهی را ناسپاسی کردند و به جای شکرگزاری، بهانهجویی و اعتراض پرداختند.

آنها در بیابان از نعمت «مَنّ» و «سَلوی» بهرهمند بودند؛ غذایی که بدون هیچ زحمت و تلاشی از سوی خداوند برایشان فراهم میشد و هم لذیذ بود و هم مقوی. اما این قوم ناسپاس از این نعمت خسته شدند و با گستاخی به موسی علیهالسلام گفتند: «ما دیگر طاقت تحمل یک نوع غذا را نداریم! از خدایت بخواه که برای ما از آنچه زمین میرویاند، از سبزیجات و خیار و گندم و عدس و پیاز، بیرون بیاورد.»

موسی علیهالسلام در برابر این درخواست نابخردانه، با تعجب و اعتراض فرمود: «آیا غذای پستتر و کمارزشتر را با چیزی که بهتر و برتر است عوض میکنید؟!» یعنی شما غذایی را که خداوند بدون هیچ رنج و زحمتی برایتان فراهم کرده و هم سالمتر و هم لذیذتر است، رها میکنید و به دنبال غذایی میروید که هم نیازمند کشت و کار و تلاش است و هم ارزش غذایی کمتری دارد؟!

سپس موسی به آنها فرمود: «اگر این چنین اصرار دارید، به شهری فرود آیید؛ در آنجا هر چه خواستید از محصولات زمین برایتان فراهم است.» اما این انتخاب نادرست و ناسپاسی آنها، پیامدهای سنگینی به همراه داشت؛ خداوند خواری و ذلت و فقر و بینوایی را بر آنها چیره کرد و غضب الهی شامل حالشان شد.

این عذاب و خواری، نتیجه مستقیم رفتارهای زشت آنها بود؛ آنها پیوسته آیات خدا را انکار میکردند و پیامبران الهی را به ناحق به قتل میرساندند. این سرنوشت شوم، به خاطر سرکشی و تجاوزشان از حدود الهی بود.


### فواید و درسهای آیه:

  1. ناسپاسی نعمت، سرآغاز سقوط انسان است: بنیاسرائیل با ناسپاسی از نعمتهای الهی، به تدریج به ذلت و خواری گرفتار شدند. این درس مهمی برای ماست که قدر نعمتهای الهی را بدانیم و شکرگزار باشیم.
  2. خداوند بهترینها را برای بندگانش انتخاب میکند: وقتی خداوند چیزی را برای ما مقرر میدارد، یقیناً خیر و صلاح ما در آن است، حتی اگر ظاهر آن را درک نکنیم. انتخابهای ما بر اساس هوس و خواستههای نفسانی، معمولاً به ضرر ما تمام میشود.
  3. بهانهجویی و اعتراض به تقدیر الهی، نشانه ضعف ایمان است: مؤمن واقعی کسی است که به انتخابهای خداوند اعتماد دارد و به جای اعتراض، صبر و شکر پیشه میکند.
  4. گناه، انسان را از عزت به ذلت میکشاند: عزت واقعی در اطاعت از خداست و هر کس از فرمان خدا سرپیچی کند، به ذلت و خواری گرفتار میشود، حتی اگر ظاهراً قدرتمند باشد.
  5. تکبر و سرکشی در برابر انبیا، عاقبت شومی دارد: بنیاسرائیل به دلیل تکبر و سرکشی در برابر پیامبرانشان، به بدترین عذابها گرفتار شدند. این هشدار برای همه امتهاست که با فرستادگان خدا با احترام و اطاعت رفتار کنند.
🎧 گوش دهید

📜 آیه 59-63 — بقره

59فَبَدَّلَ ٱلَّذِينَ ظَلَمُواْ قَوۡلًا غَيۡرَ ٱلَّذِي قِيلَ لَهُمۡ فَأَنزَلۡنَا عَلَى ٱلَّذِينَ ظَلَمُواْ رِجۡزًا مِّنَ ٱلسَّمَآءِ بِمَا كَانُواْ يَفۡسُقُونَ 
امّا ستمكاران آن سخن را ديگر كردند و بر آنان به جزاى عصيانى كه كرده بودند عذابى آسمانى فرود آورديم.
60۞ وَإِذِ ٱسۡتَسۡقَىٰ مُوسَىٰ لِقَوۡمِهِۦ فَقُلۡنَا ٱضۡرِب بِّعَصَاكَ ٱلۡحَجَرَۖ فَٱنفَجَرَتۡ مِنۡهُ ٱثۡنَتَا عَشۡرَةَ عَيۡنًاۖ قَدۡ عَلِمَ كُلُّ أُنَاسٍ مَّشۡرَبَهُمۡۖ كُلُواْ وَٱشۡرَبُواْ مِن رِّزۡقِ ٱللَّهِ وَلَا تَعۡثَوۡاْ فِي ٱلۡأَرۡضِ مُفۡسِدِينَ 
و به ياد آريد آنگاه را كه موسى براى قوم خود آب خواست. گفتيم: عصايت را بر آن سنگ بزن. پس دوازده چشمه از آن بگشاد. هر گروهى آبشخور خود را بدانست. از روزى خدا بخوريد و بياشاميد و در روى زمين به فساد سركشى مكنيد.
61وَإِذۡ قُلۡتُمۡ يَٰمُوسَىٰ لَن نَّصۡبِرَ عَلَىٰ طَعَامٍ وَٰحِدٍ فَٱدۡعُ لَنَا رَبَّكَ يُخۡرِجۡ لَنَا مِمَّا تُنۢبِتُ ٱلۡأَرۡضُ مِنۢ بَقۡلِهَا وَقِثَّآئِهَا وَفُومِهَا وَعَدَسِهَا وَبَصَلِهَاۖ قَالَ أَتَسۡتَبۡدِلُونَ ٱلَّذِي هُوَ أَدۡنَىٰ بِٱلَّذِي هُوَ خَيۡرٌۚ ٱهۡبِطُواْ مِصۡرًا فَإِنَّ لَكُم مَّا سَأَلۡتُمۡۗ وَضُرِبَتۡ عَلَيۡهِمُ ٱلذِّلَّةُ وَٱلۡمَسۡكَنَةُ وَبَآءُو بِغَضَبٍ مِّنَ ٱللَّهِۚ ذَٰلِكَ بِأَنَّهُمۡ كَانُواْ يَكۡفُرُونَ بِـَٔايَٰتِ ٱللَّهِ وَيَقۡتُلُونَ ٱلنَّبِيِّـۧنَ بِغَيۡرِ ٱلۡحَقِّۚ ذَٰلِكَ بِمَا عَصَواْ وَّكَانُواْ يَعۡتَدُونَ 
و آنگاه را كه گفتيد: اى موسى، ما بر يك نوع طعام نتوانيم ساخت، از پروردگارت بخواه تا براى ما از آنچه از زمين مى‌رويد چون سبزى و خيار و سير و عدس و پياز بروياند. موسى گفت: آيا مى‌خواهيد آنچه را كه برتر است به آنچه فروتر است بدل كنيد؟ به شهرى باز گرديد كه در آنجا هر چه خواهيد به شما بدهند. مقرر شد بر آنها خوارى و بيچارگى و با خشم خدا قرين شدند. و اين بدان سبب بود كه به آيات خدا كافر شدند و پيامبران را به ناحق كشتند و نافرمانى كردند و تجاوز ورزيدند.
62إِنَّ ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ وَٱلَّذِينَ هَادُواْ وَٱلنَّصَٰرَىٰ وَٱلصَّٰبِـِٔينَ مَنۡ ءَامَنَ بِٱللَّهِ وَٱلۡيَوۡمِ ٱلۡأٓخِرِ وَعَمِلَ صَٰلِحًا فَلَهُمۡ أَجۡرُهُمۡ عِندَ رَبِّهِمۡ وَلَا خَوۡفٌ عَلَيۡهِمۡ وَلَا هُمۡ يَحۡزَنُونَ 
كسانى كه ايمان آوردند و كسانى كه آيين يهودان و ترسايان و صابئان را برگزيدند، اگر به خدا و روز بازپسين ايمان داشته باشند و كارى شايسته كنند، خدا به آنها پاداش نيك مى‌دهد و نه بيمناك مى شوند و نه محزون.
63وَإِذۡ أَخَذۡنَا مِيثَٰقَكُمۡ وَرَفَعۡنَا فَوۡقَكُمُ ٱلطُّورَ خُذُواْ مَآ ءَاتَيۡنَٰكُم بِقُوَّةٍ وَٱذۡكُرُواْ مَا فِيهِ لَعَلَّكُمۡ تَتَّقُونَ 
و به ياد آريد آن زمان را كه با شما پيمان بستيم و كوه طور را بر فراز سرتان بداشتيم. آنچه را كه به شما داده‌ايم با اطمينان بگيريد و آنچه را كه در آن است به خاطر بسپاريد. باشد كه پرهيزگار شويد.
بقرهفهرست قرآن
286آیه
مدنیRevelation
61آیه

ترجمه — بقره 61

سوره آیه 61/286 — بقره البقرة (مدنی). خواندن گوش دهید ترجمه (فارسی). گوش دهید: بقره گوش دهید, بقره ترجمه, بقره mp3, بقره pdf. آیه 59–63. معنای فارسی: اردو.




Tuesday, August 18, 2026

به قرآن کریم چنگ بزنید