Al-Hajj · 9/78
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-Hajj
ثَانِيَ عِطْفِهِ لِيُضِلَّ عَن سَبِيلِ اللَّهِ ۖ لَهُ فِي الدُّنْيَا خِزْيٌ ۖ وَنُذِيقُهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ عَذَابَ الْحَرِيقِ ۝٩
Saaniya `itfihee liyudilla `an sabeelil laahi lahoo fiddun yaa khizyunw wa nuzeequhoo Yawmal Qiyaamati `azaabal lhareeq
📖 Dalam Bahasa Melayu
Ia membantah sambil memalingkan sebelah badannya dengan sombong angkuh sehingga menghalang dirinya dan orang lain dari jalan ugama Allah; ia akan beroleh kehinaan di dunia, dan Kami akan merasakannya azab yang membakar pada hari kiamat kelak;

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • ثَانِيَ عِطْفِهِ — Memalingkan lehernya dengan sombong, iaitu berpaling daripada kebenaran dengan penuh keangkuhan.
  • لِيُضِلَّ — Untuk menyesatkan manusia.
  • خِزْيٌ — Kehinaan dan keaiban.
  • عَذَابَ الْحَرِيقِ — Azab api yang membakar.

Tafsir Ayat:

Di antara orang-orang kafir itu ada yang berdebat tentang Allah dan keesaan-Nya, tentang pilihan Rasul-Nya dan penurunan Al-Quran, tetapi perdebatan mereka itu sama sekali tidak berasaskan ilmu, tidak berdasarkan petunjuk, dan tidak juga bersumberkan kitab yang terang daripada Allah. Mereka hanya berdebat dengan kebatilan semata-mata.

Mereka memalingkan muka dan leher dengan penuh kesombongan, enggan menerima kebenaran, dan berpaling daripadanya dengan rasa angkuh. Tujuan mereka hanyalah untuk menghalang manusia daripada mengikuti jalan Allah dan menghalang mereka daripada beriman kepada-Nya.

Bagi mereka yang bersikap demikian, Allah telah menjanjikan kehinaan dan keaiban di dunia ini — mereka akan dikalahkan dalam perdebatan, tersingkap keburukan mereka, dan mendapat kehinaan di hadapan manusia. Dan pada Hari Kiamat kelak, Allah akan merasakan kepada mereka azab api yang membakar dengan sangat panas, iaitu azab neraka yang tidak pernah padam.


Pengajaran dan Nasihat:

Wahai saudara seislamku yang dirahmati Allah! Ayat yang mulia ini mengingatkan kita tentang bahaya sikap sombong dan angkuh dalam berhadapan dengan kebenaran. Orang yang berpaling daripada kebenaran dengan penuh kesombongan, dan berusaha menghalang orang lain daripada jalan Allah, pasti akan mendapat kehinaan di dunia dan azab yang pedih di akhirat.

Maka jadilah hamba yang tawaduk dan rendah hati. Terimalah kebenaran walau dari mana pun ia datang, kerana kebenaran itu daripada Allah. Jangan sesekali bersikap sombong sehingga engkau menolak kebenaran dan menghalang manusia daripada mengenal Islam yang indah ini.

Ingatlah bahawa Allah sentiasa bersama orang-orang yang bertakwa dan berbuat baik. Jalan Islam adalah jalan yang terang dan lurus, membawa kepada kebahagiaan di dunia dan kemenangan di akhirat. Maka berpeganglah teguh dengan agama Allah, dan jadilah pendakwah yang mengajak manusia kepada kebaikan dengan hikmah dan pengajaran yang baik. Semoga Allah merahmati kita semua dan memasukkan kita ke dalam golongan hamba-hamba-Nya yang berjaya di dunia dan di akhirat. Amin.



📜 Ayat 7-11 — Surah Al-Hajj

7وَأَنَّ السَّاعَةَ آتِيَةٌ لَّا رَيْبَ فِيهَا وَأَنَّ اللَّهَ يَبْعَثُ مَن فِي الْقُبُورِ
Dan bahawa sesungguhnya hari kiamat itu tetap akan datang, tidak ada sebarang syak padanya, dan bahawa sesungguhnya Allah akan membangkitkan (menghidupkan semula) orang-orang yang di dalam kubur.
8وَمِنَ النَّاسِ مَن يُجَادِلُ فِي اللَّهِ بِغَيْرِ عِلْمٍ وَلَا هُدًى وَلَا كِتَابٍ مُّنِيرٍ
Dan ada di antara manusia yang membantah dalam perkara-perkara yang berhubung dengan Allah dengan tidak berdasarkan sebarang pengetahuan, dan tidak berdasarkan sebarang keterangan, dan tidak juga berdasarkan mana-mana Kitab Allah yang menerangi kebenaran;
9ثَانِيَ عِطْفِهِ لِيُضِلَّ عَن سَبِيلِ اللَّهِ ۖ لَهُ فِي الدُّنْيَا خِزْيٌ ۖ وَنُذِيقُهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ عَذَابَ الْحَرِيقِ
Ia membantah sambil memalingkan sebelah badannya dengan sombong angkuh sehingga menghalang dirinya dan orang lain dari jalan ugama Allah; ia akan beroleh kehinaan di dunia, dan Kami akan merasakannya azab yang membakar pada hari kiamat kelak;
10ذَٰلِكَ بِمَا قَدَّمَتْ يَدَاكَ وَأَنَّ اللَّهَ لَيْسَ بِظَلَّامٍ لِّلْعَبِيدِ
(Dengan dikatakan kepadanya): "Azab yang demikian ini ialah disebabkan perbuatan tanganmu sendiri, kerana sesungguhnya Allah tidak sekali-kali berlaku zalim kepada hamba-hambaNya".
11وَمِنَ النَّاسِ مَن يَعْبُدُ اللَّهَ عَلَىٰ حَرْفٍ ۖ فَإِنْ أَصَابَهُ خَيْرٌ اطْمَأَنَّ بِهِ ۖ وَإِنْ أَصَابَتْهُ فِتْنَةٌ انقَلَبَ عَلَىٰ وَجْهِهِ خَسِرَ الدُّنْيَا وَالْآخِرَةَ ۚ ذَٰلِكَ هُوَ الْخُسْرَانُ الْمُبِينُ
Dan ada di antara manusia yang menyembah Allah dengan sikap dan pendirian yang tidak tetap, iaitu kalau ia beroleh kebaikan, senanglah hatinya dengan keadaan itu; dan kalau pula ia ditimpa fitnah kesusahan, berbaliklah ia semula (kepada kekufurannya). (Dengan sikapnya itu) rugilah ia akan dunia dan akhirat, itulah kerugian yang terang nyata.
Al-HajjIndeks Al-Quran
78Ayat
MadaniyahRevelation
9Ayat

Terjemahan — Al-Hajj 9

Surah Al-Hajj Ayat 9 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Ia membantah sambil memalingkan sebelah badannya dengan sombong angkuh sehingga…

Surah Ayat 9/78 — Surah Al-Hajj الحج (Madaniyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Hajj Dengar, Surah Al-Hajj Terjemahan, Surah Al-Hajj mp3, Surah Al-Hajj pdf. Ayat 7–11. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda