Terjemahan — Tafsir
Makna Perkataan:
- لَا تَغْلُوا - Jangan melampaui batas
- الْغُلُوّ - Keterlaluan dalam beragama
- كَلِمَتُهُ - Kalimat-Nya (firman-Nya)
- أَلْقَاهَا - Menyampaikannya
- رُوحٌ مِنْهُ - Roh daripada-Nya
- ثَلَاثَةٌ - Tiga (triniti)
- وَكِيلًا - Pemelihara dan Pengurus
Tafsir Ayat:
Wahai Ahli Kitab (khususnya kaum Nasrani)! Janganlah kamu melampaui batas dalam urusan agama kamu, dan janganlah kamu mengatakan terhadap Allah kecuali yang benar sahaja. Janganlah kamu mengangkat Nabi Isa sehingga ke peringkat ketuhanan, dan janganlah pula kamu merendahkannya sehingga hilang darjat kenabiannya.
Sesungguhnya Al-Masih Isa ibni Maryam itu hanyalah seorang Rasul Allah yang diutus dengan kebenaran. Dia diciptakan melalui kalimat Allah iaitu firman-Nya "Jadilah" maka jadilah dia, yang disampaikan oleh Malaikat Jibril kepada Maryam atas perintah Tuhannya. Dia juga adalah roh daripada Allah iaitu roh yang dimuliakan dan dihormati, bukanlah dia anak Tuhan ataupun tuhan yang ketiga.
Maka berimanlah kamu kepada Allah dan rasul-rasul-Nya seluruhnya tanpa membeza-bezakan antara mereka. Janganlah kamu mengatakan: "Tuhan itu tiga" iaitu bapa, anak dan roh kudus. Hentikanlah ucapan yang batil ini, kerana ia lebih baik bagi kamu di dunia dan di akhirat. Sesungguhnya Allah itu Tuhan Yang Maha Esa, tiada sekutu bagi-Nya. Maha Suci Allah daripada mempunyai anak. Kepunyaan-Nya segala apa yang ada di langit dan di bumi, semuanya adalah hamba dan milik-Nya. Bagaimana mungkin Dia mempunyai anak sedangkan segala sesuatu itu adalah ciptaan-Nya? Cukuplah Allah sebagai Pemelihara dan Pengurus segala urusan makhluk-Nya.
Peringatan dan Pengajaran:
Wahai saudara-saudara sekalian! Ayat yang mulia ini mengajarkan kita tentang kesucian akidah Islam yang lurus. Islam datang untuk membebaskan manusia daripada kesesatan dan keterlaluan dalam beragama. Kita diperintahkan untuk menjauhi sikap ghuluw (melampaui batas) dalam mencintai atau membenci seseorang, kerana sikap inilah yang telah menyesatkan umat-umat terdahulu.
Renungkanlah kebesaran Allah yang Maha Esa. Bagaimana mungkin Tuhan yang mencipta seluruh alam ini memerlukan anak atau pembantu? Sesungguhnya Allah Maha Kaya dan tidak memerlukan sesuatu pun daripada makhluk-Nya. Marilah kita berpegang teguh dengan kalimah tauhid "Laa ilaaha illallah" dan menjadikan Rasulullah ﷺ sebagai contoh ikutan yang terbaik, tanpa melampaui batas dalam mencintai baginda sebagaimana dilakukan oleh sebahagian kaum yang sesat.
Semoga Allah mengurniakan kepada kita hati yang lurus dan akidah yang bersih, supaya kita dapat beribadah kepada-Nya dengan penuh keikhlasan dan mengikut petunjuk yang benar. Ameen.
📜 Ayat 169-173 — Surah An-Nisa
Terjemahan — An-Nisa 171
Surah An-Nisa Ayat 171 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Wahai Ahli kitab (Yahudi dan Nasrani)! Janganlah kamu melampaui batas…Surah Ayat 171/176 — Surah An-Nisa النساء (Madaniyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah An-Nisa Dengar, Surah An-Nisa Terjemahan, Surah An-Nisa mp3, Surah An-Nisa pdf. Ayat 169–173. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.
Al-Quran
Monday, September 7, 2026
Jangan lupakan kami dalam doa baik anda








