غافر · 26/85
ترجمه آوانگاری — غافر
وَقَالَ فِرْعَوْنُ ذَرُونِي أَقْتُلْ مُوسَىٰ وَلْيَدْعُ رَبَّهُ ۖ إِنِّي أَخَافُ أَن يُبَدِّلَ دِينَكُمْ أَوْ أَن يُظْهِرَ فِي الْأَرْضِ الْفَسَادَ ۝٢٦
Wa qaala Fir`awnu zarooneee aqtul Moosaa walyad`u Rabbahoo inneee akhaafu ai yubaddila deenakum aw ai yuzhira fil ardil fasaad
📖 معنای فارسی
فرعون گفت: بگذاريد موسى را بكشم و او خداى خود را به يارى طلبد. مى‌ترسم دينتان را ديگرگون كند يا در اين سرزمين فسادى برانگيزد.

🎧 گوش دهید
📜

ترجمه — Tafsir

معانی کلمات:

  • ذَرُونِي: مرا رها کنید، مرا آزاد بگذارید.
  • وَلْيَدْعُ رَبَّهُ: و باید پروردگارش را بخواند (تا او را یاری کند).
  • يُبَدِّلَ: تغییر دهد، دگرگون سازد.
  • يُظْهِرَ: آشکار کند، پدیدار سازد.
  • الْفَسَادَ: تباهی، نابودی و آشوب.

تفسیر آیه:

فرعون در برابر درخواستهای اطرافیانش که او را از کشتن موسی بازمیداشتند، با تکبر و سرکشی گفت: «مرا رها کنید تا موسی را بکشم؛ و او هر چه میخواهد پروردگارش را بخواند تا او را از من نجات دهد، من باکی از دعای او ندارم.» او سپس دلیل این تصمیم خود را چنین بیان کرد: «من میترسم که او دین و آیین شما را که بر آن هستید تغییر دهد و شما را از پرستش من و خدایانتان بازدارد، یا اینکه در زمین فساد و تباهی به پا کند و امنیت و آرامش شما را بر هم زند.»

فرعون با این سخنان، در حقیقت میخواست چهرهای دلسوز و حامی برای خود بسازد و مردم را از پیروی موسی بازدارد، در حالی که هدف اصلی او حفظ قدرت و سلطنت خود بود. او به جای پذیرش حق، به فکر حذف فیزیکی پیامبر خدا افتاد و دعای موسی را سبک شمرد، غافل از آنکه خداوند قدرت مطلق است و بندگانش را یاری میکند.


فواید و پیامهای آیه:

  1. توکل بر خدا در برابر تهدیدها: مؤمن باید در برابر تهدیدهای دشمنان، به خدا توکل کند و بداند که هیچ قدرتی در برابر اراده الهی توانایی ندارد؛ همانگونه که موسی علیهالسلام با وجود تهدید فرعون، از دعا و توکل بر پروردگارش دست برنداشت.
  2. نقشههای دشمنان هرگز پایدار نیست: فرعون با تمام قدرت و غرورش نتوانست جلوی دعوت موسی را بگیرد و نقشههای او به فضل الهی نقش بر آب شد. این درس بزرگی است که مؤمنان در برابر توطئههای دشمنان ناامید نشوند.
  3. دین و ایمان ارزشمندترین سرمایه است: فرعون از تغییر دین مردم میترسید، زیرا میدانست دین و ایمان، پایههای هویت و آزادگی انسان است. این آیه به ما میآموزد که باید از دین خود دفاع کنیم و آن را بر هر چیزی مقدم بداریم.
  4. حقیقتطلبی در برابر باطل: فرعون به دروغ ادعای جلوگیری از فساد میکرد، اما خود او بزرگترین مفسد بود. این آیه هشدار میدهد که نباید فریب ظاهر و سخنان فریبنده دشمنان حق را خورد و باید با بصیرت، حقیقت را از باطل تشخیص دهیم.


📜 آیه 24-28 — غافر

24إِلَىٰ فِرْعَوْنَ وَهَامَانَ وَقَارُونَ فَقَالُوا سَاحِرٌ كَذَّابٌ
به سوى فرعون و هامان و قارون. و گفتند كه او جادوگرى دروغگوست.
25فَلَمَّا جَاءَهُم بِالْحَقِّ مِنْ عِندِنَا قَالُوا اقْتُلُوا أَبْنَاءَ الَّذِينَ آمَنُوا مَعَهُ وَاسْتَحْيُوا نِسَاءَهُمْ ۚ وَمَا كَيْدُ الْكَافِرِينَ إِلَّا فِي ضَلَالٍ
چون دين حق را از جانب ما بر آنها عرضه داشت، گفتند: پسران كسانى را كه به او ايمان آورده‌اند بكشيد و زنانشان را زنده بگذاريد. و حيله‌سازى كافران جز در طريق تباهى نباشد.
26وَقَالَ فِرْعَوْنُ ذَرُونِي أَقْتُلْ مُوسَىٰ وَلْيَدْعُ رَبَّهُ ۖ إِنِّي أَخَافُ أَن يُبَدِّلَ دِينَكُمْ أَوْ أَن يُظْهِرَ فِي الْأَرْضِ الْفَسَادَ
فرعون گفت: بگذاريد موسى را بكشم و او خداى خود را به يارى طلبد. مى‌ترسم دينتان را ديگرگون كند يا در اين سرزمين فسادى برانگيزد.
27وَقَالَ مُوسَىٰ إِنِّي عُذْتُ بِرَبِّي وَرَبِّكُم مِّن كُلِّ مُتَكَبِّرٍ لَّا يُؤْمِنُ بِيَوْمِ الْحِسَابِ
موسى گفت: من به پروردگار خود و پروردگار شما از هر متكبرى كه به روز حساب باور ندارد، پناه مى‌برم.
28وَقَالَ رَجُلٌ مُّؤْمِنٌ مِّنْ آلِ فِرْعَوْنَ يَكْتُمُ إِيمَانَهُ أَتَقْتُلُونَ رَجُلًا أَن يَقُولَ رَبِّيَ اللَّهُ وَقَدْ جَاءَكُم بِالْبَيِّنَاتِ مِن رَّبِّكُمْ ۖ وَإِن يَكُ كَاذِبًا فَعَلَيْهِ كَذِبُهُ ۖ وَإِن يَكُ صَادِقًا يُصِبْكُم بَعْضُ الَّذِي يَعِدُكُمْ ۖ إِنَّ اللَّهَ لَا يَهْدِي مَنْ هُوَ مُسْرِفٌ كَذَّابٌ
و مردى مؤمن از خاندان فرعون كه ايمانش را پنهان داشته بود، گفت: آيا مردى را كه مى‌گويد كه پروردگار من خداى يكتاست و با دليلهايى روشن از جانب پروردگارتان آمده است، مى‌كشيد؟ اگر دروغ مى‌گويد، گناه دروغش بر گردن خود اوست؛ و اگر راست مى‌گويد، پاره‌اى از وعده‌هايى كه داده است به شما خواهد رسيد. هر آينه خدا هيچ گزافكار دروغگويى را هدايت نمى‌كند.
غافرفهرست قرآن
85آیه
مکیRevelation
26آیه

ترجمه — غافر 26

سوره غافر آیه 26 - خواندن, گوش دهید, ترجمه, فارسی : فرعون گفت: بگذاريد موسى را بكشم و او خداى خود…

سوره آیه 26/85 — غافر غافر (مکی). خواندن گوش دهید ترجمه (فارسی). گوش دهید: غافر گوش دهید, غافر ترجمه, غافر mp3, غافر pdf. آیه 24–28. معنای فارسی: اردو.




Tuesday, August 18, 2026

به قرآن کریم چنگ بزنید