فصلت · 17/54
ترجمه آوانگاری — فصلت
وَأَمَّا ثَمُودُ فَهَدَيۡنَٰهُمۡ فَٱسۡتَحَبُّواْ ٱلۡعَمَىٰ عَلَى ٱلۡهُدَىٰ فَأَخَذَتۡهُمۡ صَٰعِقَةُ ٱلۡعَذَابِ ٱلۡهُونِ بِمَا كَانُواْ يَكۡسِبُونَ  ۝١٧
Wa ammaa Samoodu fahadinaahum fastahabbul `ama `alal huda fa akhazathum saa`iqatul `azaabil hooni bimaa kaanoo yaksiboon
📖 معنای فارسی
اما قوم ثمود، هدايتشان كرديم. و آنها كورى را از هدايت بيشتر دوست مى‌داشتند. تا آنكه به خاطر اعمالى كه مى‌كردند صاعقه عذاب خواركننده آنها را فروگرفت.
📜

ترجمه — Tafsir

معانی کلمات:

  • ثَمُود: نام قوم حضرت صالح علیه السلام.
  • فَهَدَیْنَاهُمْ: راه حق و درست را به آنان نشان دادیم و بیان کردیم.
  • فَاسْتَحَبُّوا: برگزیدند و دوست داشتند.
  • الْعَمَى: کوری، یعنی گمراهی و کفر.
  • صَاعِقَةُ الْعَذَابِ الْهُونِ: عذابی خوارکننده و رسواکننده که مانند صاعقه (آذرخش) ناگهانی و هولناک فرود آمد.

تفسیر آیه:

خداوند متعال در ادامه داستان اقوام پیشین، به سرگذشت قوم ثمود اشاره میکند. آنان قوم حضرت صالح بودند که خداوند با فرستادن پیامبر و نشانههای روشن، راه هدایت و سعادت را به آنان نمایاند و حق را برایشان آشکار کرد. اما این قوم با وجود روشن شدن راه، بهجای پذیرش هدایت، گمراهی و کفر را بر ایمان و رستگاری ترجیح دادند و با اختیار خود، کوری دل را بر بینایی برگزیدند. سرانجام، به سبب همین اعمال ناشایست و گناهانی که با کفر و تکذیب پیامبرشان مرتکب میشدند، عذابی خوارکننده و ذلتبار مانند صاعقهای سهمگین آنان را فراگرفت و نابودشان کرد. این عذاب نهتنها جسمشان را درهم کوبید، بلکه آبرو و حیثیتشان را نیز در دنیا و آخرت بر باد داد.

فواید و درسهای آیه:

  • خداوند هرگز بندگانش را بدون اتمام حجت عذاب نمیکند؛ او ابتدا راه را نشان میدهد و سپس بازخواست میکند.
  • انسان موجودی مختار است و سرنوشت خود را با انتخابهایش رقم میزند؛ پس باید در انتخاب راه، دقت و هوشیاری کامل داشته باشد.
  • ترجیح دادن گمراهی بر هدایت، ریشه در هواهای نفسانی و دلبستگی به دنیاست که انسان را به تباهی میکشاند.
  • عذاب الهی میتواند ناگهانی و غافلگیرکننده باشد؛ بنابراین نباید به مهلت و فرصتی که خداوند میدهد مغرور شد.
  • گناهان و اعمال ناشایست، زمینهساز نزول بلا و خواری در دنیا و آخرت هستند و هیچ عمل نیکی بدون پاداش و هیچ عمل بدی بدون کیفر نمیماند.
🎧 گوش دهید

📜 آیه 15-19 — فصلت

15فَأَمَّا عَادٌ فَٱسۡتَكۡبَرُواْ فِي ٱلۡأَرۡضِ بِغَيۡرِ ٱلۡحَقِّ وَقَالُواْ مَنۡ أَشَدُّ مِنَّا قُوَّةًۖ أَوَلَمۡ يَرَوۡاْ أَنَّ ٱللَّهَ ٱلَّذِي خَلَقَهُمۡ هُوَ أَشَدُّ مِنۡهُمۡ قُوَّةًۖ وَكَانُواْ بِـَٔايَٰتِنَا يَجۡحَدُونَ 
اما قوم عاد، به ناحق در روى زمين گردنكشى كردند و گفتند: چه كسى از ما نيرومندتر است؟ آيا نمى‌ديدند كه خدايى كه آنها را آفريده است از آنها نيرومندتر است كه آيات ما را انكار مى‌كردند؟
16فَأَرۡسَلۡنَا عَلَيۡهِمۡ رِيحًا صَرۡصَرًا فِيٓ أَيَّامٍ نَّحِسَاتٍ لِّنُذِيقَهُمۡ عَذَابَ ٱلۡخِزۡيِ فِي ٱلۡحَيَوٰةِ ٱلدُّنۡيَاۖ وَلَعَذَابُ ٱلۡأٓخِرَةِ أَخۡزَىٰۖ وَهُمۡ لَا يُنصَرُونَ 
ما نيز بادى سخت و غران در روزهايى شوم بر سرشان فرستاديم تا در دنيا عذاب خوارى را به آنها بچشانيم. و عذاب آخرت خواركننده‌تر است و كسى به ياريشان برنخيزد.
17وَأَمَّا ثَمُودُ فَهَدَيۡنَٰهُمۡ فَٱسۡتَحَبُّواْ ٱلۡعَمَىٰ عَلَى ٱلۡهُدَىٰ فَأَخَذَتۡهُمۡ صَٰعِقَةُ ٱلۡعَذَابِ ٱلۡهُونِ بِمَا كَانُواْ يَكۡسِبُونَ 
اما قوم ثمود، هدايتشان كرديم. و آنها كورى را از هدايت بيشتر دوست مى‌داشتند. تا آنكه به خاطر اعمالى كه مى‌كردند صاعقه عذاب خواركننده آنها را فروگرفت.
18وَنَجَّيۡنَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ وَكَانُواْ يَتَّقُونَ 
و ما كسانى را كه ايمان آورده بودند و پرهيزگار بودند نجات داديم.
19وَيَوۡمَ يُحۡشَرُ أَعۡدَآءُ ٱللَّهِ إِلَى ٱلنَّارِ فَهُمۡ يُوزَعُونَ 
و روزى كه دشمنان خدا را گرد آورند و به صف برانندشان،
فصلتفهرست قرآن
54آیه
مکیRevelation
17آیه

ترجمه — فصلت 17

سوره آیه 17/54 — فصلت فصلت (مکی). خواندن گوش دهید ترجمه (فارسی). گوش دهید: فصلت گوش دهید, فصلت ترجمه, فصلت mp3, فصلت pdf. آیه 15–19. معنای فارسی: اردو.




Tuesday, August 18, 2026

به قرآن کریم چنگ بزنید