Al-Hadid · 10/29
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-Hadid
وَمَا لَكُمْ أَلَّا تُنفِقُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَلِلَّهِ مِيرَاثُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ ۚ لَا يَسْتَوِي مِنكُم مَّنْ أَنفَقَ مِن قَبْلِ الْفَتْحِ وَقَاتَلَ ۚ أُولَٰئِكَ أَعْظَمُ دَرَجَةً مِّنَ الَّذِينَ أَنفَقُوا مِن بَعْدُ وَقَاتَلُوا ۚ وَكُلًّا وَعَدَ اللَّهُ الْحُسْنَىٰ ۚ وَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرٌ ۝١٠
Wa maa lakum allaa tunfiqoo fee sabeelil laahi wa lillaahi meeraasus samaawaati wal-ard; laa yastawee minkum man anfaqa min qablil fat-hi wa qaatal; ulaaaika a`zamu darajatam minal lazeena anfaqoo mim ba`du wa qaataloo; wa kullanw wa`adallaahul husnaa; wallaahu bimaa ta`maloona Khabeer
📖 Dalam Bahasa Melayu
Dan mengapa kamu tidak membelanjakan harta benda kamu pada jalan Allah? - Padahal Allah jualah yang mewarisi langit dan bumi (serta segala isinya). Tidaklah sama di antara kamu, orang-orang yang membelanjakan hartanya serta turut berperang sebelum kemenangan (Nabi menguasai Makkah). Mereka itu lebih besar darjatnya daripada orang-orang yang membelanjakan hartanya serta turut berperang sesudah itu. Dan tiap-tiap satu puak dari keduanya, Allah janjikan (balasan) yang sebaik-baiknya. Dan (ingatlah), Allah Maha Mendalam PengetahuanNya akan apa yang kamu kerjakan.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • Al-Fath: Kemenangan pembukaan Kota Mekah.
  • Mīrāth al-samāwāt wa al-ard: Warisan Allah terhadap segala isi langit dan bumi, kerana Dialah Pemilik segala-galanya dan semua akan kembali kepada-Nya.
  • Al-Ḥusnā: Balasan yang terbaik, iaitu Syurga.

Tafsir Ayat:

Wahai orang-orang yang beriman, apakah yang menghalang kamu daripada berinfak di jalan Allah? Sedangkan Allah adalah Pewaris segala yang ada di langit dan di bumi. Kamu semua akan mati dan meninggalkan harta benda, lalu semuanya akan kembali kepada Allah. Maka, tidak ada alasan bagi kamu untuk bersikap bakhil atau lewat dalam membelanjakan harta di jalan kebaikan.

Allah kemudian menjelaskan bahawa tidaklah sama darjat orang-orang yang berinfak dan berjuang sebelum pembukaan Kota Mekah dengan mereka yang berinfak dan berjuang selepasnya. Mereka yang berinfak dan berjuang sebelum al-Fath memiliki kelebihan yang lebih besar, kerana mereka berkorban pada saat umat Islam masih lemah dan menghadapi cabaran yang amat berat. Mereka menegakkan Islam dengan pengorbanan jiwa dan harta ketika bilangan mereka sedikit dan musuh begitu ramai. Justeru, darjat mereka di sisi Allah lebih tinggi dan lebih mulia.

Namun, Allah tidak mensia-siakan sesiapa pun. Kedua-dua golongan—yang berjuang sebelum dan selepas al-Fath—telah dijanjikan balasan yang terbaik, iaitu Syurga. Ini menunjukkan rahmat Allah yang luas kepada semua hamba-Nya yang ikhlas beramal.

Allah Maha Mengetahui segala amalan kamu, sama ada yang zahir mahupun yang tersembunyi. Tidak ada sesuatu pun yang tersembunyi daripada pengetahuan-Nya, dan Dia akan membalas setiap amalan dengan seadil-adilnya. Maka, janganlah kamu leka atau berlengah dalam berbuat kebaikan, kerana setiap saat yang berlalu adalah peluang untuk mendekatkan diri kepada Allah dan meraih keredaan-Nya.

Sebagai seorang Muslim, sedarlah bahawa harta yang kita miliki hanyalah amanah sementara. Apa yang benar-benar kekal ialah pahala dan keredaan Allah. Maka, bersegeralah berinfak dan berjuang di jalan-Nya dengan ikhlas, kerana Allah tidak akan mensia-siakan pengorbanan hamba-Nya yang jujur. Setiap sen yang dibelanjakan, setiap usaha yang dilakukan, akan dicatat dan dibalas oleh Allah yang Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana.



📜 Ayat 8-12 — Surah Al-Hadid

8وَمَا لَكُمْ لَا تُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ ۙ وَالرَّسُولُ يَدْعُوكُمْ لِتُؤْمِنُوا بِرَبِّكُمْ وَقَدْ أَخَذَ مِيثَاقَكُمْ إِن كُنتُم مُّؤْمِنِينَ
Dan mengapa kamu tidak beriman kepada Allah? Sedang Rasulullah mengajak kamu untuk beriman kepada Tuhan kamu, dan Allah telah mengambil janji setia dari kamu (untuk beriman); jika kamu hendak beriman (maka telah jelaslah dalil-dalilnya).
9هُوَ الَّذِي يُنَزِّلُ عَلَىٰ عَبْدِهِ آيَاتٍ بَيِّنَاتٍ لِّيُخْرِجَكُم مِّنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ ۚ وَإِنَّ اللَّهَ بِكُمْ لَرَءُوفٌ رَّحِيمٌ
Dia lah yang menurunkan kepada hambaNya (Nabi Muhammad) keterangan-keterangan Al-Quran yang terang nyata, kerana Ia hendak mengeluarkan kamu dari gelap-gelita (kekufuran) kepada cahaya (iman) yang terang-benderang. Dan (ingatlah) sesungguhnya Allah Maha Belas, lagi Maha Mengasihani, terhadap kamu.
10وَمَا لَكُمْ أَلَّا تُنفِقُوا فِي سَبِيلِ اللَّهِ وَلِلَّهِ مِيرَاثُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ ۚ لَا يَسْتَوِي مِنكُم مَّنْ أَنفَقَ مِن قَبْلِ الْفَتْحِ وَقَاتَلَ ۚ أُولَٰئِكَ أَعْظَمُ دَرَجَةً مِّنَ الَّذِينَ أَنفَقُوا مِن بَعْدُ وَقَاتَلُوا ۚ وَكُلًّا وَعَدَ اللَّهُ الْحُسْنَىٰ ۚ وَاللَّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرٌ
Dan mengapa kamu tidak membelanjakan harta benda kamu pada jalan Allah? - Padahal Allah jualah yang mewarisi langit dan bumi (serta segala isinya). Tidaklah sama di antara kamu, orang-orang yang membelanjakan hartanya serta turut berperang sebelum kemenangan (Nabi menguasai Makkah). Mereka itu lebih besar darjatnya daripada orang-orang yang membelanjakan hartanya serta turut berperang sesudah itu. Dan tiap-tiap satu puak dari keduanya, Allah janjikan (balasan) yang sebaik-baiknya. Dan (ingatlah), Allah Maha Mendalam PengetahuanNya akan apa yang kamu kerjakan.
11مَّن ذَا الَّذِي يُقْرِضُ اللَّهَ قَرْضًا حَسَنًا فَيُضَاعِفَهُ لَهُ وَلَهُ أَجْرٌ كَرِيمٌ
Siapakah orangnya yang mahu memberikan pinjaman kepada Allah, sebagai pinjaman yang baik (ikhlas) supaya Allah melipat-gandakan balasannya? Dan (selain itu) ia akan beroleh pahala yang besar!
12يَوْمَ تَرَى الْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ يَسْعَىٰ نُورُهُم بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَبِأَيْمَانِهِم بُشْرَاكُمُ الْيَوْمَ جَنَّاتٌ تَجْرِي مِن تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِينَ فِيهَا ۚ ذَٰلِكَ هُوَ الْفَوْزُ الْعَظِيمُ
(Ingatlah) ketika engkau melihat (pada hari kiamat): orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan, cahaya (iman dan amal soleh) mereka bergerak cepat di hadapan mereka dan di sebelah kanan mereka (semasa mereka berjalan, serta dikatakan kepada mereka): "Berita yang mengembirakan kamu pada hari ini, (kamu akan beroleh) Syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, kekal kamu di dalamnya; yang demikian itu adalah kemenangan yang besar".
Al-HadidIndeks Al-Quran
29Ayat
MadaniyahRevelation
10Ayat

Terjemahan — Al-Hadid 10

Surah Al-Hadid Ayat 10 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Dan mengapa kamu tidak membelanjakan harta benda kamu pada jalan…

Surah Ayat 10/29 — Surah Al-Hadid الحديد (Madaniyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Hadid Dengar, Surah Al-Hadid Terjemahan, Surah Al-Hadid mp3, Surah Al-Hadid pdf. Ayat 8–12. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda