Al-Hashr · 4/24
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-Hashr
ذَٰلِكَ بِأَنَّهُمْ شَاقُّوا اللَّهَ وَرَسُولَهُ ۖ وَمَن يُشَاقِّ اللَّهَ فَإِنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ ۝٤
Zaalika bi annahum shaaqqul laaha wa Rasoolahoo wa many yushaaaqqil laaha fa innal laaha shadeedul-`iqaab
📖 Dalam Bahasa Melayu
(Mereka ditimpakan azab) yang demikian, kerana mereka mereka menentang (perintah) Allah dan RasulNya. Dan (ingatlah), sesiapa yang menentang (perintah) Allah, maka sesungguhnya Allah amatlah berat azab seksaNya.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • شَاقُّوا (syaaqquu): bermaksud menentang, memusuhi, dan berada di pihak yang bertentangan dengan Allah dan Rasul-Nya. Ia diambil daripada perkataan *syaqq* yang bermaksud terbelah atau berasingan — iaitu mereka berada di satu pihak yang bercanggah dengan pihak Allah dan Rasul.

Tafsiran Ayat:

Azab dan pembalasan yang menimpa golongan Yahudi Bani Nadhir itu — sama ada di dunia mahupun yang menanti mereka di akhirat — adalah disebabkan oleh sikap mereka yang menentang dan memusuhi Allah serta Rasul-Nya. Mereka bukan sekadar meninggalkan perintah, tetapi mereka berdegil, melanggar perjanjian, dan berusaha memerangi agama Allah. Mereka memilih untuk berada di pihak yang bertentangan dengan kebenaran, sedangkan Allah dan Rasul-Nya berada di pihak yang hak.

Sesiapa yang menentang Allah dan Rasul-Nya dengan sengaja dan terus-menerus, maka sesungguhnya Allah itu Maha Berat azab-Nya. Tiada siapa yang mampu melepaskan diri daripada seksaan Allah apabila Dia telah menetapkan pembalasan. Hukuman Allah bukan sekadar balasan duniawi yang kita saksikan, tetapi ia juga merangkumi azab akhirat yang jauh lebih pedih dan kekal abadi.


Pengajaran dan Peringatan:

Wahai saudara seislam, renungkanlah! Kisah Bani Nadhir ini bukan sekadar sejarah lampau, tetapi ia adalah pengajaran yang hidup untuk kita semua. Apabila seseorang memilih untuk menentang Allah dan Rasul-Nya, maka kehinaan dan kebinasaan akan mengejarnya walau di mana sahaja dia berada.

Ayat ini mengingatkan kita agar sentiasa berada di pihak Allah dan Rasul-Nya — iaitu dengan taat, patuh, dan tunduk kepada setiap perintah serta menjauhi setiap larangan. Jangan sekali-kali kita bermusuhan dengan Allah melalui maksiat dan dosa, kerana Allah itu Maha Kuat dan Maha Perkasa. Tiada sesiapa yang mampu melawan-Nya.

Marilah kita jadikan ayat ini sebagai peringatan untuk sentiasa memperbaiki diri, bertaubat daripada segala kesalahan, dan berusaha menjadi hamba yang sentiasa dekat dengan Allah. Sesungguhnya jalan kemenangan itu hanya satu — iaitu berada di pihak Allah dan Rasul-Nya. Barangsiapa berpegang teguh dengan agama Allah, nescaya Allah akan memuliakannya di dunia dan memberikannya kebahagiaan yang kekal di akhirat.



📜 Ayat 2-6 — Surah Al-Hashr

2هُوَ الَّذِي أَخْرَجَ الَّذِينَ كَفَرُوا مِنْ أَهْلِ الْكِتَابِ مِن دِيَارِهِمْ لِأَوَّلِ الْحَشْرِ ۚ مَا ظَنَنتُمْ أَن يَخْرُجُوا ۖ وَظَنُّوا أَنَّهُم مَّانِعَتُهُمْ حُصُونُهُم مِّنَ اللَّهِ فَأَتَاهُمُ اللَّهُ مِنْ حَيْثُ لَمْ يَحْتَسِبُوا ۖ وَقَذَفَ فِي قُلُوبِهِمُ الرُّعْبَ ۚ يُخْرِبُونَ بُيُوتَهُم بِأَيْدِيهِمْ وَأَيْدِي الْمُؤْمِنِينَ فَاعْتَبِرُوا يَا أُولِي الْأَبْصَارِ
Dia lah yang telah mengeluarkan orang-orang kafir di antara Ahli Kitab - dari kampung halaman mereka pada julung-julung kali mereka berhimpun hendak memerangi Rasulullah. Kamu (wahai umat Islam) tidak menyangka bahawa mereka akan keluar (disebabkan bilangannya yang ramai dan pertahanannya yang kuat), dan mereka pula menyangka bahawa benteng-benteng mereka akan dapat menahan serta memberi perlindungan kepada mereka (dari azab) Allah. Maka Allah menimpakan (azabNya) kepada mereka dari arah yang tidak terlintas dalam fikiran mereka, serta dilemparkanNya perasaan cemas takut ke dalam hati mereka, (lalu) mereka membinasakan rumah-rumah mereka dengan tangan mereka sendiri (dari dalam) sambil tangan orang-orang yang beriman (yang mengepung mereka berbuat demikian dari luar). Maka insaflah dan ambilah pelajaran (dari peristiwa itu) wahai orang-orang yang berakal fikiran serta celik mata hatinya.
3وَلَوْلَا أَن كَتَبَ اللَّهُ عَلَيْهِمُ الْجَلَاءَ لَعَذَّبَهُمْ فِي الدُّنْيَا ۖ وَلَهُمْ فِي الْآخِرَةِ عَذَابُ النَّارِ
Dan kalaulah tidak kerana Allah telah menetapkan pengusiran (yang demikian buruknya) terhadap mereka, tentulah Ia akan menyeksa mereka di dunia; dan mereka pula akan beroleh azab seksa neraka pada hari akhirat kelak.
4ذَٰلِكَ بِأَنَّهُمْ شَاقُّوا اللَّهَ وَرَسُولَهُ ۖ وَمَن يُشَاقِّ اللَّهَ فَإِنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ
(Mereka ditimpakan azab) yang demikian, kerana mereka mereka menentang (perintah) Allah dan RasulNya. Dan (ingatlah), sesiapa yang menentang (perintah) Allah, maka sesungguhnya Allah amatlah berat azab seksaNya.
5مَا قَطَعْتُم مِّن لِّينَةٍ أَوْ تَرَكْتُمُوهَا قَائِمَةً عَلَىٰ أُصُولِهَا فَبِإِذْنِ اللَّهِ وَلِيُخْزِيَ الْفَاسِقِينَ
Mana-mana jua pohon kurma (kepunyaan musuh) yang kamu tebang atau kamu biarkan tegak berdiri seperti keadaannya yang asal, maka yang demikian adalah dengan izin Allah (kerana Ia hendak memberi kemenangan kepada orang-orang mukmin), dan kerana Ia hendak menimpakan kehinaan kepada orang-orang yang fasik.
6وَمَا أَفَاءَ اللَّهُ عَلَىٰ رَسُولِهِ مِنْهُمْ فَمَا أَوْجَفْتُمْ عَلَيْهِ مِنْ خَيْلٍ وَلَا رِكَابٍ وَلَٰكِنَّ اللَّهَ يُسَلِّطُ رُسُلَهُ عَلَىٰ مَن يَشَاءُ ۚ وَاللَّهُ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ
Dan apajua yang Allah kurniakan kepada RasulNya dari peninggalan harta benda mereka (yang telah diusir itu, maka kamu tidak berhak mendapatnya), kerana kamu tidak memecut seekor kuda pun dan tidak menunggang seekor unta pun (untuk berperang mengalahkan mereka); tetapi Allah memberikan kekuasaan kepada Rasul-rasulNya mengalahkan sesiapa yang dikehendakiNya (dengan tidak payah berperang); dan Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.
Al-HashrIndeks Al-Quran
24Ayat
MadaniyahRevelation
4Ayat

Terjemahan — Al-Hashr 4

Surah Al-Hashr Ayat 4 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : (Mereka ditimpakan azab) yang demikian, kerana mereka mereka menentang (perintah)…

Surah Ayat 4/24 — Surah Al-Hashr الحشر (Madaniyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Hashr Dengar, Surah Al-Hashr Terjemahan, Surah Al-Hashr mp3, Surah Al-Hashr pdf. Ayat 2–6. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda