اعراف · 37/206
ترجمه آوانگاری — اعراف
فَمَنۡ أَظۡلَمُ مِمَّنِ ٱفۡتَرَىٰ عَلَى ٱللَّهِ كَذِبًا أَوۡ كَذَّبَ بِـَٔايَٰتِهِۦٓۚ أُوْلَٰٓئِكَ يَنَالُهُمۡ نَصِيبُهُم مِّنَ ٱلۡكِتَٰبِۖ حَتَّىٰٓ إِذَا جَآءَتۡهُمۡ رُسُلُنَا يَتَوَفَّوۡنَهُمۡ قَالُوٓاْ أَيۡنَ مَا كُنتُمۡ تَدۡعُونَ مِن دُونِ ٱللَّهِۖ قَالُواْ ضَلُّواْ عَنَّا وَشَهِدُواْ عَلَىٰٓ أَنفُسِهِمۡ أَنَّهُمۡ كَانُواْ كَٰفِرِينَ  ۝٣٧
Faman azlamu mimmanif taraa `alal laahi kaziban aw kazzaba bi Aayaatih; ulaaa`ika yanaaluhum naseebuhum minal Kitaab; hataaa izaa jaaa`at hum rusulunaa yatawaf fawnahum qaalooo aina maa kuntum tad`oonaa min doonil laahi qaaloo dalloo `annaa wa shahidoo `alaaa anfusihim annahum kaanoo kaafieen
📖 معنای فارسی
كيست ستمكارتر از آن كه به خدا دروغ بندد يا آيات او را دروغ انگارد؟ نصيبى كه برايشان مقرر شده به آنها خواهد رسيد. آنگاه كه فرستادگان ما بيايند تا جانشان را بگيرند، مى‌پرسند: آن چيزهايى كه به جاى خدا پرستش مى‌كرديد، اكنون كجايند؟ گويند: تباه شدند و از دست ما رفتند. و در اين حال به زيان خود شهادت دهند، كه كافر بوده‌اند.
📜

ترجمه — Tafsir

معانی واژگان:

  • افترى: دروغ بستن، به دروغ نسبت دادن.
  • آیات: نشانهها و معجزات الهی، قرآن و دلایل روشن.
  • ینالهم: به آنان میرسد.
  • نصیبهم: بهره و سهم آنان.
  • یتوفّونهم: جان آنان را میگیرند (قبض روح میکنند).
  • ضلّوا عنّا: از ما گم شدند و ناپدید گردیدند (از نظر ما غایب شدند).

تفسیر آیه:

هیچ کسی ستمکارتر از کسی نیست که بر خدا دروغ ببندد، مثلاً برای او شریک قائل شود یا سخنی را که خدا نگفته به او نسبت دهد، یا آیات و نشانههای روشن او را که به سوی حق و هدایت دعوت میکنند، تکذیب کند. چنین افرادی در دنیا به هر آنچه که خداوند در لوح محفوظ برایشان مقدر کرده است — از خیر و شر، روزی و عمر — میرسند و این مهلت و فرصت به آنان داده میشود. اما هنگامی که فرشتگان مرگ (ملک الموت و اعوان او) برای قبض روحشان به سراغشان میآیند، با سرزنش و توبیخ به آنان میگویند: «کجا هستند آن معبودهایی که به جای خدا میپرستیدید؟ آنها را بخوانید تا شما را از این وضع نجات دهند!» آنان در پاسخ میگویند: «آنها از ما گم شدهاند و هیچ اثری از آنان نمیبینیم.» در آن لحظه، بر ضد خودشان شهادت میدهند و اعتراف میکنند که در دنیا کافر و منکر یگانگی خداوند بودهاند و این اعتراف در آن حال، حجت بر آنان است و هیچ سودی برایشان ندارد.

فواید و درسهای آیه:

  1. شدیدترین ظلم، افترا به خدا و تکذیب آیات اوست: هیچ ستمی بالاتر از این نیست که انسان به خدا دروغ ببندد یا حقایق روشن او را انکار کند؛ زیرا این کار هم به خداوند ستم است و هم به خود انسان و جامعه.
  2. مهلت الهی، فرصتی برای بازگشت است: رسیدن نصیب و بهره دنیوی به کافران، نشانه رضایت خدا نیست، بلکه مهلتی است تا شاید به سوی حق بازگردند. بنابراین نباید فریب امکانات و فرصتهای دنیوی را خورد.
  3. آگاهی از لحظه مرگ: در لحظه جان دادن، پردهها کنار میرود و انسان حقیقت را میبیند، اما این دیدن و اعتراف، سودی به حال او ندارد. پس باید پیش از فرا رسیدن مرگ، به فکر توبه و اصلاح باشیم.
  4. بیارزش بودن معبودهای دروغین: در سختترین لحظات، معبودهای غیر خدا هیچ کمکی به انسان نمیکنند و از او گم میشوند. این درس بزرگی است که تنها تکیهگاه واقعی، خداوند یکتاست.
  5. اعتراف به گناه، حجت بر انسان است: هر چند کافران در آخرت به گناه خود اعتراف میکنند، اما این اعتراف نه تنها نجاتشان نمیدهد، بلکه بر علیه آنان گواهی میدهد. پس باید در دنیا با ایمان و عمل صالح، اعتراف به حق را تمرین کنیم.
🎧 گوش دهید

📜 آیه 35-39 — اعراف

35يَٰبَنِيٓ ءَادَمَ إِمَّا يَأۡتِيَنَّكُمۡ رُسُلٌ مِّنكُمۡ يَقُصُّونَ عَلَيۡكُمۡ ءَايَٰتِي فَمَنِ ٱتَّقَىٰ وَأَصۡلَحَ فَلَا خَوۡفٌ عَلَيۡهِمۡ وَلَا هُمۡ يَحۡزَنُونَ 
اى فرزندان آدم، هرگاه پيامبرانى از خود شما بيايند و آيات مرا بر شما بخوانند، كسانى كه پرهيزگارى كنند و به صلاح آيند بيمى بر آنها نيست و خود غمگين نمى‌شوند.
36وَٱلَّذِينَ كَذَّبُواْ بِـَٔايَٰتِنَا وَٱسۡتَكۡبَرُواْ عَنۡهَآ أُوْلَٰٓئِكَ أَصۡحَٰبُ ٱلنَّارِۖ هُمۡ فِيهَا خَٰلِدُونَ 
و آنها كه آيات ما را به دروغ نسبت داده و از آن سر برتافته‌اند اهل جهنمند و جاودانه در آن خواهند بود.
37فَمَنۡ أَظۡلَمُ مِمَّنِ ٱفۡتَرَىٰ عَلَى ٱللَّهِ كَذِبًا أَوۡ كَذَّبَ بِـَٔايَٰتِهِۦٓۚ أُوْلَٰٓئِكَ يَنَالُهُمۡ نَصِيبُهُم مِّنَ ٱلۡكِتَٰبِۖ حَتَّىٰٓ إِذَا جَآءَتۡهُمۡ رُسُلُنَا يَتَوَفَّوۡنَهُمۡ قَالُوٓاْ أَيۡنَ مَا كُنتُمۡ تَدۡعُونَ مِن دُونِ ٱللَّهِۖ قَالُواْ ضَلُّواْ عَنَّا وَشَهِدُواْ عَلَىٰٓ أَنفُسِهِمۡ أَنَّهُمۡ كَانُواْ كَٰفِرِينَ 
كيست ستمكارتر از آن كه به خدا دروغ بندد يا آيات او را دروغ انگارد؟ نصيبى كه برايشان مقرر شده به آنها خواهد رسيد. آنگاه كه فرستادگان ما بيايند تا جانشان را بگيرند، مى‌پرسند: آن چيزهايى كه به جاى خدا پرستش مى‌كرديد، اكنون كجايند؟ گويند: تباه شدند و از دست ما رفتند. و در اين حال به زيان خود شهادت دهند، كه كافر بوده‌اند.
38قَالَ ٱدۡخُلُواْ فِيٓ أُمَمٍ قَدۡ خَلَتۡ مِن قَبۡلِكُم مِّنَ ٱلۡجِنِّ وَٱلۡإِنسِ فِي ٱلنَّارِۖ كُلَّمَا دَخَلَتۡ أُمَّةٌ لَّعَنَتۡ أُخۡتَهَاۖ حَتَّىٰٓ إِذَا ٱدَّارَكُواْ فِيهَا جَمِيعًا قَالَتۡ أُخۡرَىٰهُمۡ لِأُولَىٰهُمۡ رَبَّنَا هَٰٓؤُلَآءِ أَضَلُّونَا فَـَٔاتِهِمۡ عَذَابًا ضِعۡفًا مِّنَ ٱلنَّارِۖ قَالَ لِكُلٍّ ضِعۡفٌ وَلَٰكِن لَّا تَعۡلَمُونَ 
گويد: به ميان امتهايى كه پيش از شما بوده‌اند، از جن و انس، در آتش داخل شويد. هر امتى كه به آتش داخل شود امت همكيش خود را لعنت كند. تا چون همگى در آنجا گرد آيند، گروه‌هايى كه پيرو بوده‌اند در باره گروه‌هايى كه پيشوا بوده‌اند گويند: پروردگارا، اينان ما را گمراه كردند، دو چندان در آتش عذابشان كن. گويد: عذاب همه دوچندان است ولى شما نمى‌دانيد.
39وَقَالَتۡ أُولَىٰهُمۡ لِأُخۡرَىٰهُمۡ فَمَا كَانَ لَكُمۡ عَلَيۡنَا مِن فَضۡلٍ فَذُوقُواْ ٱلۡعَذَابَ بِمَا كُنتُمۡ تَكۡسِبُونَ 
پيشوايان به پيروان گويند: شما را بر ما هيچ برترى نيست، اينك به كيفر كارهايى كه كرده بوديد عذاب را بچشيد.
اعراففهرست قرآن
206آیه
مکیRevelation
37آیه

ترجمه — اعراف 37

سوره آیه 37/206 — اعراف الأعراف (مکی). خواندن گوش دهید ترجمه (فارسی). گوش دهید: اعراف گوش دهید, اعراف ترجمه, اعراف mp3, اعراف pdf. آیه 35–39. معنای فارسی: اردو.




Tuesday, August 18, 2026

به قرآن کریم چنگ بزنید