An-Nisa · 146/176
Terjemahan Transliterasi — Surah An-Nisa
إِلَّا الَّذِينَ تَابُوا وَأَصْلَحُوا وَاعْتَصَمُوا بِاللَّهِ وَأَخْلَصُوا دِينَهُمْ لِلَّهِ فَأُولَٰئِكَ مَعَ الْمُؤْمِنِينَ ۖ وَسَوْفَ يُؤْتِ اللَّهُ الْمُؤْمِنِينَ أَجْرًا عَظِيمًا ۝١٤٦
Illal lazeena taaboo wa aslahoo wa`tasamoo billaahi wa akhlasoo deenahum lillaahi faulaaa`ika ma`al mu`mineena wa sawfa yu`til laahul mu`mineena ajran `azeemaa
📖 Dalam Bahasa Melayu
Kecuali orang-orang yang bertaubat (dari perbuatan munafik itu) dan memperbaiki amalan mereka (yang salah), dan mereka pula berpegang teguh kepada (ugama) Allah, serta mengerjakan ugama mereka dengan ikhlas kerana Allah, maka mereka yang demikian itu ditempatkan bersama-sama orang-orang yang beriman (di dalam Syurga); dan Allah akan memberikan orang-orang yang beriman itu pahala yang amat besar.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • تَابُوا - bertaubat daripada kemunafikan dan dosa.
  • وَأَصْلَحُوا - memperbaiki amalan dan keadaan diri mereka yang telah rosak.
  • وَاعْتَصَمُوا بِاللَّهِ - berpegang teguh dengan agama Allah dan bertawakal kepada-Nya.
  • وَأَخْلَصُوا دِينَهُمْ لِلَّهِ - memurnikan ibadah dan amalan mereka semata-mata kerana Allah tanpa riya'.

Tafsiran Ayat:

Wahai saudara seislam yang dirahmati Allah! Ayat yang mulia ini merupakan pintu harapan yang terbuka luas bagi setiap hamba yang pernah terjerumus dalam kesalahan. Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang tidak pernah menutup pintu taubat bagi sesiapa pun, walau sebesar mana pun dosa yang dilakukan.

Ayat ini mengecualikan golongan munafik yang disebut sebelum ini, iaitu mereka yang beroleh azab pedih, dengan satu syarat: mereka yang bertaubat dengan taubat nasuha daripada kemunafikan dan kesalahan mereka, memperbaiki segala kerosakan yang telah dilakukan sama ada yang zahir mahupun yang batin, berpegang teguh dengan tali Allah iaitu agama-Nya yang suci, serta mengikhlaskan seluruh amalan dan ibadah mereka semata-mata kerana Allah, bukan kerana ingin dipuji atau dilihat manusia.

Mereka yang memiliki sifat-sifat mulia ini akan ditempatkan Allah bersama-sama dengan orang-orang beriman yang sejati, baik di dunia mahupun di akhirat kelak. Mereka akan menikmati persahabatan yang baik dengan para mukminin, dan yang lebih penting lagi, mereka akan bersama-sama dalam syurga yang penuh kenikmatan.

Kemudian Allah menutup ayat ini dengan janji yang amat menggembirakan: "Dan Allah akan memberikan kepada orang-orang yang beriman pahala yang besar." Ini adalah jaminan daripada Tuhan Yang Maha Pemurah bahawa setiap amalan kebaikan dan keikhlasan mereka tidak akan disia-siakan. Pahala yang besar itu bukan sahaja merujuk kepada syurga yang kekal abadi, tetapi juga segala kenikmatan dan keredhaan Allah yang tiada tandingannya.


Pengajaran dan Seruan:

Saudaraku yang dikasihi! Renungkanlah betapa luasnya rahmat Allah ini. Walaupun seseorang itu pernah menjadi munafik atau melakukan dosa besar, pintu taubat sentiasa terbuka selagi nyawa belum sampai ke kerongkong. Janganlah sesekali berputus asa daripada rahmat Allah, kerana putus asa itu sendiri adalah dosa yang besar.

Marilah kita semua bermuhasabah diri. Jika ada kesilapan dan kelemahan dalam diri kita, segeralah bertaubat, perbaiki amalan, pegang teguh agama Allah, dan ikhlaskan segala ibadah hanya kerana-Nya. Sesungguhnya Allah itu Maha Pengampun lagi Maha Penyayang, dan Dia amat gembira apabila hamba-Nya kembali kepada-Nya dengan taubat yang tulus.

Semoga kita semua termasuk dalam golongan yang bertaubat, beriman, dan beroleh pahala yang besar di sisi Allah. Amin.



📜 Ayat 144-148 — Surah An-Nisa

144يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا الْكَافِرِينَ أَوْلِيَاءَ مِن دُونِ الْمُؤْمِنِينَ ۚ أَتُرِيدُونَ أَن تَجْعَلُوا لِلَّهِ عَلَيْكُمْ سُلْطَانًا مُّبِينًا
Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu mengambil orang-orang kafir menjadi teman rapat dengan meninggalkan orang-orang yang beriman. Adakah kamu hendak mengadakan alasan yang terang nyata bagi Allah untuk (menyeksa) kamu?
145إِنَّ الْمُنَافِقِينَ فِي الدَّرْكِ الْأَسْفَلِ مِنَ النَّارِ وَلَن تَجِدَ لَهُمْ نَصِيرًا
Sesungguhnya orang-orang munafik itu ditempatkan pada tingkatan yang terkebawah sekali dari (lapisan-lapisan dalam) neraka. Dan engkau tidak sekali-kali akan mendapat sesiapa pun yang boleh menolong mereka.
146إِلَّا الَّذِينَ تَابُوا وَأَصْلَحُوا وَاعْتَصَمُوا بِاللَّهِ وَأَخْلَصُوا دِينَهُمْ لِلَّهِ فَأُولَٰئِكَ مَعَ الْمُؤْمِنِينَ ۖ وَسَوْفَ يُؤْتِ اللَّهُ الْمُؤْمِنِينَ أَجْرًا عَظِيمًا
Kecuali orang-orang yang bertaubat (dari perbuatan munafik itu) dan memperbaiki amalan mereka (yang salah), dan mereka pula berpegang teguh kepada (ugama) Allah, serta mengerjakan ugama mereka dengan ikhlas kerana Allah, maka mereka yang demikian itu ditempatkan bersama-sama orang-orang yang beriman (di dalam Syurga); dan Allah akan memberikan orang-orang yang beriman itu pahala yang amat besar.
147مَّا يَفْعَلُ اللَّهُ بِعَذَابِكُمْ إِن شَكَرْتُمْ وَآمَنتُمْ ۚ وَكَانَ اللَّهُ شَاكِرًا عَلِيمًا
Apa gunanya Allah menyeksa kamu sekiranya kamu bersyukur (akan nikmatNya) serta kamu beriman (kepadaNya)? Dan (ingatlah) Allah sentiasa Membalas dengan sebaik-baiknya (akan orang-orang yang bersyukur kepadaNya), lagi Maha Mengetahui (akan hal keadaan mereka).
148۞ لَّا يُحِبُّ اللَّهُ الْجَهْرَ بِالسُّوءِ مِنَ الْقَوْلِ إِلَّا مَن ظُلِمَ ۚ وَكَانَ اللَّهُ سَمِيعًا عَلِيمًا
Allah tidak suka kepada perkataan-perkataan buruk yang dikatakan dengan berterus-terang (untuk mendedahkan kejahatan orang); kecuali oleh orang yang dianiayakan. Dan (ingatlah) Allah sentiasa Mendengar, lagi Maha Mengetahui.
An-NisaIndeks Al-Quran
176Ayat
MadaniyahRevelation
146Ayat

Terjemahan — An-Nisa 146

Surah An-Nisa Ayat 146 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Kecuali orang-orang yang bertaubat (dari perbuatan munafik itu) dan memperbaiki…

Surah Ayat 146/176 — Surah An-Nisa النساء (Madaniyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah An-Nisa Dengar, Surah An-Nisa Terjemahan, Surah An-Nisa mp3, Surah An-Nisa pdf. Ayat 144–148. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda