غافر · 47/85
ترجمه آوانگاری — غافر
وَإِذْ يَتَحَاجُّونَ فِي النَّارِ فَيَقُولُ الضُّعَفَاءُ لِلَّذِينَ اسْتَكْبَرُوا إِنَّا كُنَّا لَكُمْ تَبَعًا فَهَلْ أَنتُم مُّغْنُونَ عَنَّا نَصِيبًا مِّنَ النَّارِ ۝٤٧
Wa iz yatahaaajjoona fin Naari fa-yaqoolud du`afaaa`u lillazeenas takbarooo innaa kunnaa lakum taba`an fahal antum mughnoona annaa naseebam minan Naar
📖 معنای فارسی
و آنگاه در درون آتش با يكديگر به مجادله برخيزند و ناتوانان به گردنكشان گويند كه ما پيروان شما بوديم، آيا مى‌توانيد اندكى از اين آتشى كه نصيب ما شده است بكاهيد؟
📜

ترجمه — Tafsir

معانی کلمات:

  • یَتَحَاجُّونَ: با یکدیگر مجادله و گفتگو می‌کنند.
  • الضُّعَفَاءُ: پیروان و اتباع ناتوان و کم‌قدرت.
  • اسْتَکْبَرُوا: گردنکشی و تکبر ورزیدند (رهبران و سران کفر).
  • تَبَعًا: پیرو و دنباله‌رو.
  • مُغْنُونَ: بینیازکننده، دفعکننده (در اینجا: تحمّلکننده و برطرفکننده).

تفسیر آیه:

خداوند متعال در این آیه، یکی از صحنه‌های هولناک روز قیامت را ترسیم می‌کند؛ زمانی که اهل دوزخ در میان آتش با یکدیگر به مجادله و سرزنش می‌پردازند. در آن هنگام، پیروان ضعیف و ناتوان که در دنیا از رهبران گمراه‌کننده‌ی خود کورکورانه پیروی کرده‌اند، رو به سران مستکبر و گردنکش می‌کنند و با حالتی عاجزانه و سرزنش‌آمیز می‌گویند: «ما در دنیا پیرو شما بودیم و از شما اطاعت کردیم و شما ما را به این راه شقاوت کشاندید. حال که گرفتار این عذاب شده‌ایم، آیا می‌توانید بخشی از عذاب آتش را از ما بردارید و به جای ما متحمل شوید؟»

این سخن آنان نه از روی محبت، بلکه از سر ناامیدی و حسرت است؛ آنان می‌دانند که هیچ‌کس نمی‌تواند عذاب الهی را دفع کند، اما در آن لحظه‌ی وحشتناک، این درخواست را به عنوان اعتراض و گلایه مطرح می‌کنند. این آیه نشان می‌دهد که در قیامت، هیچ‌گونه شفاعت یا کمکی از سوی رهبران گمراه‌کننده به پیروانشان نخواهد رسید و هر کس باید پاسخگوی اعمال خود باشد.


فواید و پیام‌های آیه:

  1. هشدار درباره پیروی کورکورانه: این آیه به ما می‌آموزد که نباید بدون تحقیق و اندیشه، از هر کسی پیروی کنیم؛ زیرا در روز قیامت، پیروان و رهبران گمراه، یکدیگر را سرزنش می‌کنند و هیچ‌کدام نمی‌توانند به دیگری کمک کنند.
  2. مسئولیت‌پذیری فردی: هر انسانی در برابر اعمال خود مسئول است و نمی‌تواند تقصیر گناهان خود را به گردن دیگران بیندازد. رهبران گمراه‌کننده نیز نمی‌توانند عذاب پیروان خود را کاهش دهند.
  3. اهمیت انتخاب رهبران صالح: انسان باید در انتخاب الگوها و رهبران خود دقت کند؛ زیرا رهبران ناصالح، نه تنها در دنیا انسان را گمراه می‌کنند، بلکه در آخرت نیز هیچ کمکی از آنان ساخته نیست.
  4. ترغیب به تبعیت از حق: این آیه مؤمنان را ترغیب می‌کند که تنها از پیامبران و اولیای الهی پیروی کنند که در دنیا و آخرت، شفیع و یاور مؤمنان هستند و آنان را به سعادت ابدی رهنمون می‌سازند.
  5. یادآوری عدالت الهی: این صحنه نشان می‌دهد که خداوند عادل است و هیچ‌کس بدون دلیل عذاب نمی‌شود؛ اما کسانی که با اختیار خود راه گمراهی را برگزیدند و دیگران را نیز گمراه کردند، سزاوار این عذاب‌اند.
🎧 گوش دهید

📜 آیه 45-49 — غافر

45فَوَقَاهُ اللَّهُ سَيِّئَاتِ مَا مَكَرُوا ۖ وَحَاقَ بِآلِ فِرْعَوْنَ سُوءُ الْعَذَابِ
خدا او را از آسيب مكرى كه برايش انديشيده بودند، نگه داشت و آن عذاب ناگوار خاندان فرعون را در ميان گرفت.
46النَّارُ يُعْرَضُونَ عَلَيْهَا غُدُوًّا وَعَشِيًّا ۖ وَيَوْمَ تَقُومُ السَّاعَةُ أَدْخِلُوا آلَ فِرْعَوْنَ أَشَدَّ الْعَذَابِ
آتش. هر صبح و شام بر آن عرضه شوند و روزى كه قيامت برپا شود ندا دهند كه خاندان فرعون را به سخت‌ترين عذابها درآوريد.
47وَإِذْ يَتَحَاجُّونَ فِي النَّارِ فَيَقُولُ الضُّعَفَاءُ لِلَّذِينَ اسْتَكْبَرُوا إِنَّا كُنَّا لَكُمْ تَبَعًا فَهَلْ أَنتُم مُّغْنُونَ عَنَّا نَصِيبًا مِّنَ النَّارِ
و آنگاه در درون آتش با يكديگر به مجادله برخيزند و ناتوانان به گردنكشان گويند كه ما پيروان شما بوديم، آيا مى‌توانيد اندكى از اين آتشى كه نصيب ما شده است بكاهيد؟
48قَالَ الَّذِينَ اسْتَكْبَرُوا إِنَّا كُلٌّ فِيهَا إِنَّ اللَّهَ قَدْ حَكَمَ بَيْنَ الْعِبَادِ
آنان كه سركشى كرده بودند مى‌گويند: همه ما در آتشيم. و خداست كه ميان بندگانش داورى كرده است.
49وَقَالَ الَّذِينَ فِي النَّارِ لِخَزَنَةِ جَهَنَّمَ ادْعُوا رَبَّكُمْ يُخَفِّفْ عَنَّا يَوْمًا مِّنَ الْعَذَابِ
و آنان كه در آتشند به نگهبانان جهنم مى‌گويند: از پروردگارتان بخواهيد تا يك روز از عذاب ما بكاهد.
غافرفهرست قرآن
85آیه
مکیRevelation
47آیه

ترجمه — غافر 47

سوره غافر آیه 47 - خواندن, گوش دهید, ترجمه, فارسی : و آنگاه در درون آتش با يكديگر به مجادله برخيزند…

سوره آیه 47/85 — غافر غافر (مکی). خواندن گوش دهید ترجمه (فارسی). گوش دهید: غافر گوش دهید, غافر ترجمه, غافر mp3, غافر pdf. آیه 45–49. معنای فارسی: اردو.




Tuesday, August 18, 2026

به قرآن کریم چنگ بزنید