Fussilat · 8/54
Terjemahan Transliterasi — Surah Fussilat
إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَهُمْ أَجْرٌ غَيْرُ مَمْنُونٍ ۝٨
Innal lazeena aamanoo wa `amilus saalihaati lahum ajrun ghairu mamnoon
📖 Dalam Bahasa Melayu
Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal yang soleh, mereka beroleh balasan pahala yang tidak putus-putus.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • غَيْرُ مَمْنُونٍ — bermaksud pahala yang tidak terputus, tidak berkurang, dan tidak dihalang. Ia juga bermaksud pahala yang tidak diiringi dengan celaan atau budi yang diungkit-ungkit.

Tafsiran Ayat:

Sesungguhnya orang-orang yang beriman kepada Allah, rasul-rasul-Nya, dan kitab-kitab-Nya dengan keimanan yang benar, serta mengerjakan amal-amal soleh dengan ikhlas semata-mata kerana Allah, mereka akan memperoleh ganjaran yang agung dan mulia di sisi Allah. Ganjaran itu bukan sahaja besar, tetapi ia bersifat kekal dan abadi — tidak pernah terputus, tidak berkurang, dan tidak pula dihalang oleh apa jua halangan. Ia adalah syurga yang penuh kenikmatan, yang kekal selama-lamanya sebagai balasan atas keimanan dan amal soleh mereka.

Pahala yang dijanjikan ini juga bebas daripada sebarang perkara yang boleh mengurangkan nilainya — tidak diiringi dengan perasaan bangga diri, tidak diungkit-ungkit, dan tidak pula dicemari dengan perkara yang boleh menghilangkan keikhlasan. Ini menunjukkan betapa sempurna dan murninya ganjaran daripada Allah kepada hamba-hamba-Nya yang beriman dan beramal soleh.


Peringatan dan Seruan:

Wahai saudara seislam yang dikasihi! Renungkanlah ayat yang sungguh menenangkan jiwa ini. Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang telah menjanjikan ganjaran yang tiada putus-putusnya kepada hamba-hamba-Nya yang beriman dan beramal soleh. Ini adalah satu berita gembira yang begitu besar — bahawa setiap kebaikan yang kita lakukan, sekecil mana pun, tidak akan disia-siakan oleh Allah.

Maka marilah kita perkuatkan iman kita kepada Allah, dan iringilah keimanan itu dengan amal-amal soleh — solat, puasa, zakat, sedekah, berbakti kepada ibu bapa, menuntut ilmu, dan segala kebaikan yang mampu kita lakukan. Janganlah kita merasa bosan atau jemu dalam beramal, kerana ganjaran yang menanti adalah ganjaran yang kekal abadi, tidak pernah putus, dan tidak pernah berkurang.

Bayangkanlah — syurga yang dijanjikan itu adalah tempat tinggal yang kekal, penuh dengan kenikmatan yang tidak pernah dilihat oleh mata, tidak pernah didengar oleh telinga, dan tidak pernah terlintas di hati manusia. Semuanya itu menanti mereka yang beriman dan beramal soleh. Maka bersungguh-sungguhlah kita dalam beribadah dan beramal, kerana setiap langkah kebaikan yang kita lakukan di dunia ini akan berubah menjadi cahaya dan kebahagiaan yang kekal di akhirat kelak. Semoga Allah menjadikan kita semua termasuk dalam golongan yang beriman dan beramal soleh, serta menganugerahkan kepada kita ganjaran yang tidak pernah putus itu. Amin.



📜 Ayat 6-10 — Surah Fussilat

6قُلْ إِنَّمَا أَنَا بَشَرٌ مِّثْلُكُمْ يُوحَىٰ إِلَيَّ أَنَّمَا إِلَٰهُكُمْ إِلَٰهٌ وَاحِدٌ فَاسْتَقِيمُوا إِلَيْهِ وَاسْتَغْفِرُوهُ ۗ وَوَيْلٌ لِّلْمُشْرِكِينَ
Katakanlah (wahai Muhammad): "Sesungguhnya aku hanyalah seorang manusia seperti kamu; diwahyukan kepadaku bahawa Tuhan kamu hanyalah Tuhan yang Satu; maka hendaklah kamu tetap teguh di atas jalan yang betul lurus (yang membawa kepada mencapai keredaanNya), serta pohonlah kepadaNya mengampuni (dosa-dosa kamu yang telah lalu). Dan (ingatlah), kecelakaan besar bagi orang-orang yang mempersekutukanNya (dengan sesuatu yang lain),
7الَّذِينَ لَا يُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَهُم بِالْآخِرَةِ هُمْ كَافِرُونَ
"Iaitu orang-orang yang tidak memberi zakat (untuk membersihkan jiwa dan hartabendanya) dan mereka pula kufur ingkar akan adanya hari akhirat".
8إِنَّ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَهُمْ أَجْرٌ غَيْرُ مَمْنُونٍ
Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal yang soleh, mereka beroleh balasan pahala yang tidak putus-putus.
9۞ قُلْ أَئِنَّكُمْ لَتَكْفُرُونَ بِالَّذِي خَلَقَ الْأَرْضَ فِي يَوْمَيْنِ وَتَجْعَلُونَ لَهُ أَندَادًا ۚ ذَٰلِكَ رَبُّ الْعَالَمِينَ
Katakanlah (wahai Muhammad): "Sesungguhnya tidak patut kamu kufur kepada Tuhan yang menciptakan bumi dalam dua masa, dan kamu adakan sekutu-sekutu bagiNya! Yang demikian (sifatNya dan kekuasaanNya) ialah Allah Tuhan sekalian alam,
10وَجَعَلَ فِيهَا رَوَاسِيَ مِن فَوْقِهَا وَبَارَكَ فِيهَا وَقَدَّرَ فِيهَا أَقْوَاتَهَا فِي أَرْبَعَةِ أَيَّامٍ سَوَاءً لِّلسَّائِلِينَ
Dan Ia menjadikan di bumi gunung-ganang yang menetapnya (tersergam tinggi) di atasnya, serta Ia melimpahkan berkat padanya, dan Ia menentukan ada padaNya bahan-bahan keperluan hidup penduduknya, sekadar yang menyamai hajat yang diminta dan dikehendaki oleh keadaan mereka; (semuanya itu berlaku) dalam empat masa.
FussilatIndeks Al-Quran
54Ayat
MakkiyahRevelation
8Ayat

Terjemahan — Fussilat 8

Surah Fussilat Ayat 8 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal yang soleh, mereka…

Surah Ayat 8/54 — Surah Fussilat فصلت (Makkiyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Fussilat Dengar, Surah Fussilat Terjemahan, Surah Fussilat mp3, Surah Fussilat pdf. Ayat 6–10. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Monday, September 7, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda