Al-Hadid · 23/29
Terjemahan Transliterasi — Surah Al-Hadid
لِّكَيْلَا تَأْسَوْا عَلَىٰ مَا فَاتَكُمْ وَلَا تَفْرَحُوا بِمَا آتَاكُمْ ۗ وَاللَّهُ لَا يُحِبُّ كُلَّ مُخْتَالٍ فَخُورٍ ۝٢٣
Likailaa taasaw `alaa maa faatakum wa laa tafrahoo bimaaa aataakum; wallaahu laa yuhibbu kulla mukhtaalin fakhoor
📖 Dalam Bahasa Melayu
(Kamu diberitahu tentang itu) supaya kamu tidak bersedih hati akan apa yang telah luput daripada kamu, dan tidak pula bergembira (secara sombong dan bangga) dengan apa yang diberikan kepada kamu. Dan (ingatlah), Allah tidak suka kepada tiap-tiap orang yang sombong takbur, lagi membanggakan diri.

🎧 Dengar
📜

Terjemahan — Tafsir

Makna Perkataan:

  • تَأْسَوْا - bersedih hati / berduka
  • فَاتَكُمْ - terlepas daripada kamu / tidak diperoleh
  • آتَاكُمْ - diberikan kepada kamu
  • مُخْتَالٍ - sombong / angkuh
  • فَخُورٍ - suka membangga-banggakan diri

Tafsir Ayat:

Wahai sekalian manusia, Allah SWT memberitahu dan mengajar kamu tentang segala ketentuan-Nya yang telah tertulis di dalam kitab (Lauh Mahfuz) sebelum ia berlaku, supaya kamu tidak bersedih hati dengan apa yang terlepas daripada kamu daripada nikmat-nikmat dunia, dan supaya kamu tidak terlalu bergembira serta berbangga dengan apa yang telah Allah kurniakan kepada kamu. Ini kerana segala sesuatu itu telah pun ditentukan oleh Allah sejak azali lagi, maka tiada gunanya bersedih berlebihan terhadap yang hilang, dan tiada faedahnya terlalu gembira dengan yang datang.

Allah SWT tidak menyukai setiap orang yang bersikap sombong dan angkuh terhadap manusia lain kerana nikmat yang diberikan kepadanya, serta suka membangga-banggakan apa yang dimilikinya di hadapan orang lain. Orang-orang yang mempunyai sifat sedemikian biasanya akan menjadi bakhil dan kedekut dengan hartanya, tidak mahu membelanjakannya di jalan kebaikan, malah mereka turut mengajak orang lain supaya bersikap bakhil. Padahal sesiapa yang berpaling daripada ketaatan kepada Allah, maka dia tidak akan memudaratkan Allah sedikit pun, bahkan hanya dirinya sendiri yang rugi. Sesungguhnya Allah itu Maha Kaya daripada segala makhluk-Nya dan Maha Terpuji dengan segala sifat kesempurnaan-Nya.


Pengajaran dan Nasihat:

Ayat yang mulia ini mengajar kita suatu perkara yang amat penting dalam kehidupan iaitu keseimbangan hati dalam menghadapi ujian dunia. Apabila ditimpa kehilangan atau kegagalan, janganlah kita tenggelam dalam kesedihan yang berpanjangan, kerana apa yang telah ditakdirkan pasti akan berlaku. Sebaliknya, apabila kita dikurniakan nikmat dan kejayaan, janganlah pula kita menjadi terlalu gembira sehingga lupa diri dan memandang rendah terhadap orang lain.

Sifat sombong dan bangga diri adalah penyakit hati yang amat dibenci oleh Allah SWT. Ia akan menghakis amal kebaikan dan menjauhkan kita daripada rahmat-Nya. Maka hendaklah kita sentiasa merendah diri, bersyukur atas setiap nikmat, dan redha dengan setiap ketentuan Allah. Ingatlah bahawa dunia ini hanyalah persinggahan sementara, manakala akhirat adalah tempat kembali yang kekal abadi. Semoga Allah SWT menjadikan kita hamba-hamba-Nya yang sentiasa bersabar dalam kesusahan dan bersyukur dalam kesenangan.



📜 Ayat 21-25 — Surah Al-Hadid

21سَابِقُوا إِلَىٰ مَغْفِرَةٍ مِّن رَّبِّكُمْ وَجَنَّةٍ عَرْضُهَا كَعَرْضِ السَّمَاءِ وَالْأَرْضِ أُعِدَّتْ لِلَّذِينَ آمَنُوا بِاللَّهِ وَرُسُلِهِ ۚ ذَٰلِكَ فَضْلُ اللَّهِ يُؤْتِيهِ مَن يَشَاءُ ۚ وَاللَّهُ ذُو الْفَضْلِ الْعَظِيمِ
Berlumba-lumbalah kamu (mengerjakan amal-amal yang baik) untuk mendapat keampunan dari Tuhan kamu, dan mendapat Syurga yang bidangnya seluas segala langit dan bumi, yang disediakan bagi orang-orang yang beriman kepada Allah dan Rasul-rasulNya; yang demikian ialah limpah kurnia Allah, diberikanNya kepada sesiapa yang dikehendakiNya; dan Allah sememangnya mempunyai limpah kurnia yang besar.
22مَا أَصَابَ مِن مُّصِيبَةٍ فِي الْأَرْضِ وَلَا فِي أَنفُسِكُمْ إِلَّا فِي كِتَابٍ مِّن قَبْلِ أَن نَّبْرَأَهَا ۚ إِنَّ ذَٰلِكَ عَلَى اللَّهِ يَسِيرٌ
Tidak ada sesuatu kesusahan (atau bala bencana) yang ditimpakan di bumi, dan tidak juga yang menimpa diri kamu, melainkan telah sedia ada di dalam Kitab (pengetahuan Kami) sebelum Kami menjadikannya; sesungguhnya mengadakan yang demikian itu adalah mudah bagi Allah.
23لِّكَيْلَا تَأْسَوْا عَلَىٰ مَا فَاتَكُمْ وَلَا تَفْرَحُوا بِمَا آتَاكُمْ ۗ وَاللَّهُ لَا يُحِبُّ كُلَّ مُخْتَالٍ فَخُورٍ
(Kamu diberitahu tentang itu) supaya kamu tidak bersedih hati akan apa yang telah luput daripada kamu, dan tidak pula bergembira (secara sombong dan bangga) dengan apa yang diberikan kepada kamu. Dan (ingatlah), Allah tidak suka kepada tiap-tiap orang yang sombong takbur, lagi membanggakan diri.
24الَّذِينَ يَبْخَلُونَ وَيَأْمُرُونَ النَّاسَ بِالْبُخْلِ ۗ وَمَن يَتَوَلَّ فَإِنَّ اللَّهَ هُوَ الْغَنِيُّ الْحَمِيدُ
Orang-orang yang bakhil dan menyuruh manusia supaya berlaku bakhil, (akan mendapat balasan yang menghina); dan sesiapa yang berpaling (dari mematuhi hukum Allah maka padahnya tertimpa atas dirinya sendiri), kerana sesungguhnya Allah, Dia lah Yang Maha Kaya, lagi Maha Terpuji.
25لَقَدْ أَرْسَلْنَا رُسُلَنَا بِالْبَيِّنَاتِ وَأَنزَلْنَا مَعَهُمُ الْكِتَابَ وَالْمِيزَانَ لِيَقُومَ النَّاسُ بِالْقِسْطِ ۖ وَأَنزَلْنَا الْحَدِيدَ فِيهِ بَأْسٌ شَدِيدٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ وَلِيَعْلَمَ اللَّهُ مَن يَنصُرُهُ وَرُسُلَهُ بِالْغَيْبِ ۚ إِنَّ اللَّهَ قَوِيٌّ عَزِيزٌ
Demi sesungguhnya! Kami telah mengutus Rasul-rasul Kami dengan membawa bukti-bukti dan mukjizat yang jelas nyata, dan Kami telah menurunkan bersama-sama mereka Kitab Suci dan keterangan yang menjadi neraca keadilan, supaya manusia dapat menjalankan keadilan dan kami telah menciptakan besi dengan keadaannya mengandungi kekuatan yang handal serta berbagai faedah lagi bagi manusia. (Dijadikan besi dengan keadaan yang demikian, supaya manusia menggunakan faedah-faedah itu dalam kehidupan mereka sehari-hari) dan supaya ternyata pengetahuan Allah tentang orang yang (menggunakan kekuatan handalnya itu untuk) menegak dan mempertahankan ugama Allah serta menolong Rasul-rasulNya, padahal balasan baiknya tidak kelihatan (kepadanya); sesungguhnya Allah Maha Kuat, lagi Maha Kuasa.
Al-HadidIndeks Al-Quran
29Ayat
MadaniyahRevelation
23Ayat

Terjemahan — Al-Hadid 23

Surah Al-Hadid Ayat 23 - Baca, Dengar, Terjemahan, Melayu : (Kamu diberitahu tentang itu) supaya kamu tidak bersedih hati akan…

Surah Ayat 23/29 — Surah Al-Hadid الحديد (Madaniyah). Baca Dengar Terjemahan (Melayu). Dengar: Surah Al-Hadid Dengar, Surah Al-Hadid Terjemahan, Surah Al-Hadid mp3, Surah Al-Hadid pdf. Ayat 21–25. Dalam Bahasa Melayu: Bahasa Indonesia.




Al-Quran


Tuesday, September 8, 2026

Jangan lupakan kami dalam doa baik anda