حشر · 3/24
ترجمه آوانگاری — حشر
وَلَوْلَا أَن كَتَبَ اللَّهُ عَلَيْهِمُ الْجَلَاءَ لَعَذَّبَهُمْ فِي الدُّنْيَا ۖ وَلَهُمْ فِي الْآخِرَةِ عَذَابُ النَّارِ ۝٣
Wa law laaa an katabal laahu `alaihimul jalaaa`a la`azzabahum fid dunyaa wa lahum fil Aakhirati `azaabun Naar
📖 معنای فارسی
اگر نه آن بود كه خدا ترك ديار را بر آنها مقرر كرده بود، در دنيا به عذاب گرفتارشان مى‌كرد و در آخرتشان عذاب آتش است.

🎧 گوش دهید
📜

ترجمه — Tafsir

معانی کلمات:

  • جَلاء: به معنای بیرون شدن از وطن و دیار خود، ترک خانه و کاشانه.
  • کَتَبَ اللهُ: یعنی خداوند حکم کرد و مقرر داشت.

تفسیر آیه:

اگر خداوند بر آنان (یهودیان بنینضیر) حکم نکرده بود که از سرزمین خود بیرون روند و آواره شوند، قطعاً آنان را در همین دنیا با کشته شدن و به اسارت گرفته شدن عذاب میکرد. اما خداوند این عذاب دنیوی را به بیرون راندن و تبعید آنان تبدیل کرد که آسانتر از کشتن و اسارت بود. با این حال، برای آنان در آخرت نیز عذاب آتش دوزخ مقرر شده است که اگر از این عذاب دنیوی نجات یابند، در آخرت گرفتار عذاب جاودانه خواهند شد.

فواید و درسهای آیه:

  1. رحمت الهی در عذابها: خداوند با اینکه میتواند بندگان را به شدیدترین شکل عذاب کند، اما در بسیاری از موارد با رحمت خود، عذاب را سبکتر میکند تا بندگان فرصت توبه و بازگشت داشته باشند.
  2. عدالت خداوند: این آیه نشان میدهد که خداوند هرگز ظلم نمیکند و برای هر کسی به اندازه عملش جزا میدهد؛ اگر کسی در دنیا عذاب نشود، در آخرت از عدالت الهی فرار نخواهد کرد.
  3. هشدار به گناهکاران: این آیه به همه انسانها هشدار میدهد که عذاب الهی ممکن است در هر لحظه فرا رسد و نباید به تأخیر عذاب مغرور شوند؛ بلکه باید به سوی توبه و اصلاح بشتابند.
  4. اهمیت اطاعت از خدا: سرنوشت یهودیان بنینضیر که به دلیل پیمانشکنی و دشمنی با پیامبر (صلیاللهعلیهوسلم) گرفتار تبعید شدند، درس عبرتی است برای همه که عاقبت نافرمانی و خیانت، ذلت و خواری در دنیا و عذاب آخرت است.
  5. امید به رحمت الهی: حتی در عذابها نیز رحمت خداوند هویداست؛ زیرا اگر عذاب دنیوی نبود، عذاب اخروی سختتر و جاودانهتر بود. پس انسان باید همیشه میان خوف و رجا باشد و به رحمت خدا امیدوار باشد.


📜 آیه 1-5 — حشر

1سَبَّحَ لِلَّهِ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ ۖ وَهُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ
خداوند را تسبيح گويند هر چه در آسمانها و هر چه در زمين است. و اوست پيروزمند و حكيم.
2هُوَ الَّذِي أَخْرَجَ الَّذِينَ كَفَرُوا مِنْ أَهْلِ الْكِتَابِ مِن دِيَارِهِمْ لِأَوَّلِ الْحَشْرِ ۚ مَا ظَنَنتُمْ أَن يَخْرُجُوا ۖ وَظَنُّوا أَنَّهُم مَّانِعَتُهُمْ حُصُونُهُم مِّنَ اللَّهِ فَأَتَاهُمُ اللَّهُ مِنْ حَيْثُ لَمْ يَحْتَسِبُوا ۖ وَقَذَفَ فِي قُلُوبِهِمُ الرُّعْبَ ۚ يُخْرِبُونَ بُيُوتَهُم بِأَيْدِيهِمْ وَأَيْدِي الْمُؤْمِنِينَ فَاعْتَبِرُوا يَا أُولِي الْأَبْصَارِ
اوست آن خدايى كه نخستين بار كسانى از اهل كتاب را كه كافر بودند، از خانه‌هايشان بيرون راند و شما نمى‌پنداشتيد كه بيرون روند. آنها نيز مى‌پنداشتند حصارهاشان را توان آن هست كه در برابر خدا نگهدارشان باشد. خدا از سويى كه گمانش را نمى‌كردند بر آنها تاخت آورد و در دلشان وحشت افكند، چنان كه خانه‌هاى خود را به دست خود و به دست مؤمنان خراب مى‌كردند. پس اى اهل بصيرت، عبرت بگيريد.
3وَلَوْلَا أَن كَتَبَ اللَّهُ عَلَيْهِمُ الْجَلَاءَ لَعَذَّبَهُمْ فِي الدُّنْيَا ۖ وَلَهُمْ فِي الْآخِرَةِ عَذَابُ النَّارِ
اگر نه آن بود كه خدا ترك ديار را بر آنها مقرر كرده بود، در دنيا به عذاب گرفتارشان مى‌كرد و در آخرتشان عذاب آتش است.
4ذَٰلِكَ بِأَنَّهُمْ شَاقُّوا اللَّهَ وَرَسُولَهُ ۖ وَمَن يُشَاقِّ اللَّهَ فَإِنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ
و اين به كيفر آن بود كه با خدا و پيامبرش مخالفت ورزيدند؛ و هر كه با خدا مخالفت مى‌ورزد بداند كه خدا به سختى عقوبت مى‌كند.
5مَا قَطَعْتُم مِّن لِّينَةٍ أَوْ تَرَكْتُمُوهَا قَائِمَةً عَلَىٰ أُصُولِهَا فَبِإِذْنِ اللَّهِ وَلِيُخْزِيَ الْفَاسِقِينَ
هر درخت خرمايى را كه بريديد، يا آن را بر ريشه‌اش باقى گذارديد، به فرمان خدا بود تا نافرمانان خوار گردند.
حشرفهرست قرآن
24آیه
مدنیRevelation
3آیه

ترجمه — حشر 3

سوره حشر آیه 3 - خواندن, گوش دهید, ترجمه, فارسی : اگر نه آن بود كه خدا ترك ديار را بر…

سوره آیه 3/24 — حشر الحشر (مدنی). خواندن گوش دهید ترجمه (فارسی). گوش دهید: حشر گوش دهید, حشر ترجمه, حشر mp3, حشر pdf. آیه 1–5. معنای فارسی: اردو.




Tuesday, August 18, 2026

به قرآن کریم چنگ بزنید